The Wall of Fame

Freerk van der Brug uit Houtigehage

1e Keizergeneraal NIC Drachten

1e Aangewezen en 2e onaangewezen Friese Fondclub en met de 13-1628620 de beste meerdaagse fondduif van de FFC.

 

Freerk, een gepassioneerde duivenliefhebber.

 

 

 

Freerk van der Brug woont met zijn Hiltsje in een prachtig huis in Houtigehage. Ze wonen midden tussen de weilanden en Freerk heeft dan ook alle ruimte om zijn sport te beoefenen. Freerk en Hiltsje hebben 2 kinderen, de dochter Sanne is 25 jaar en woont met haar man in Drachten en de zoon Rinze van 22 jaar woont nog thuis en studeert aan de Hanze Hogeschool in Groningen en heeft tevens een eigen mediadesignbedrijf. Hiltsje werkt als ZZP’er in de uitvaartbranche. Natuurlijk moeten we Rapke niet vergeten, dat is een originele Fryske wetterhoun, dat spreek je uit als 'wetterhoen'. Een andere naam is Friese krulhaar of otterhond (houn). Zo verschijnt Rapke regelmatig op Facebook in een één of andere mooie pose. Dit hondenras is bijna uitgestorven, er zijn zo’n 400 honden geïnventariseerd en ook nog veel familie van elkaar. Zodoende is men in Friesland druk bezig om een fokprogramma samen te stellen om dit prachtige Friese authentieke hondenras in stand te houden.

Rapke, een bijzondere hond:

rapke

Freerk is geboren 1960 en heeft van jongs af aan al duiven. Echt serieus de duivensportbedrijven begon in 1973 bij dhr. van Til als hokverzorger. Van Til was hoofd Fysiotherapie in Lyndensteyn te Beetsterzwaag, waar Freerk ook is opgegroeid. Via de dorpsgenoten Harm en Henk Veenstra kwam Freerk in contact met van Til, die toen ook lid was van p.v. Vice Versa in Drachten. Van Til had het erg druk en eigenlijk geen tijd om de duiven goed te verzorgen en er mee te spelen. Daarom schakelde hij wat jeugd uit het dorp in om hem daarbij te helpen. Dat is dus prima geslaagd. Via deze weg heeft Freerk de basis principes van de duivensport tot zich kunnen nemen en leerde zo van de postduivensport enorm te genieten. Bij zijn ouderlijk huis had hij al duiven in een groot hok achter op de tuin staan en is daar met de “van Til” ervaring mee gaan vliegen en dat ging gelijk al goed. Ook de gebroeders Veenstra zijn nog een aantal jaren lid geweest van p.v. Vice Verse te Drachten.

Freerk is dit jaar zelf nog gehuldigd in de club met zijn 40 jarig lidmaatschap, een prestatie van formaat.

 

Freerk en Hiltje gehuldigd

freerk en hiltje

Freerk heeft na de mavo de middelbare Landbouwschool aan de Torenstraat in Drachten afgerond en is toen net als zijn vader in de rubber gaan werken bij Dunlop in Drachten, waar hij tot de dag van vandaag nog steeds werkzaam is. Freerk zijn gehele duivencarrière heeft eigenlijk alleen een klein dipje gehad in de tijd dat hij oog kreeg voor het andere geslacht. Op een gegeven moment kwam hij Hiltsje tegen en toen kwamen er ineens andere interesses en stond de duivensport op de tweede plaats. Volgens Hiltsje heeft deze periode niet zo lang geduurd!

Toen het serieus werd en ze samen een huis kochten aan de Folgersterloane in Drachtstercompagnie, kwam daar natuurlijk al snel een prachtig duivenhok te staan en waren de goede prestaties er ook gelijk weer. Zo werd Freerk in 1985 8e liefhebber van Nederland en dat vindt hij nog één van de mooiste prestaties uit het verleden die hij met zijn duiven behaald heeft.

In 1994 is de familie van der Brug verhuisd naar een ‘âlde wâldhûske’ aan de Wytse Peetswei 17 in Houtigehage. Hier hebben ze met vereende krachten een prachtig huis gebouwd (en het oude afgebroken) in boerderijstijl, met een 12 meter lange grote losstaande schuur vandamwand en hierin zijn de zeer ruim uitgevoerde duivenhokken gebouwd.

 

 

De duivenhokken

De 12 meter en 240 diepe hokken zijn erg ruim. De afmeting is gebaseerd op de lengte van de houtenrooster (120 cm) die de bodem vormen voor het hok. Het plafond is grotendeels open, dus veel ventilatie.

Er zijn 5 hokken in gemaakt waarvan 1 met lokethokjes, 1 met lokethokjes en een paar nestbakken, 2 hokken met 12 nestbakken en 1 hok met zoals Freek ze noemt: “Janne bakken”. Dit is een systeem die sportvriend Jan Bosma heeft bedacht en gemaakt en die erg praktisch zijn bij het schoonmaken en waar de duivinnen elkaar niet kunnen zien als ze in de bakken zitten.

hokken

 

Zgn. Janne bakken:

janne bakken

Daarnaast heeft Freerk de kwekers gehuisvest in voorheen 2 paardenboxen van 3 bij 3 meter.

Zoals je merkt is er aan ruimte geen gebrek.

Wat ook opvalt, is dat de binnenkant van de hokken met muurverf is behandeld met een licht blauwe kleurstof er doorheen. Dit heeft Freerk bij Bert Saarloos gezien en die gaf aan dat de duiven door het effect van de lichtblauwe kleur rustiger op de hokken zijn.

Doordat er op de hokken roosters op de vloer liggen krijg je bij het voeren van volle bak, dat de duiven morsen en onder de roosters een flinke hoeveelheid zich kan opstapelen in de loop der tijd. Dat is natuurlijk altijd sneu geld, omdat de prijs van voer tegenwoordig aardig in de papieren loopt. Jan Bosma, daar heb je hem weer, had bij een bezoek bij Eijerkamp mooie voertafels gezien waardoor de verspilling van het voer eigenlijk niet plaatsvindt. De voertafel heeft een opstaand randje waar het voer als het uit de voerbak wordt gemorst achterblijft liggen en niet op de grond valt en in dit geval onder de roosters terecht komt. Zie onderstaande foto.

 

Speciale voerbakken:

voerbakken

 

Duivenbestand

Alles is gericht op de meerdaagse fond. Zijn huidige stam is opgebouwd uit een rechtstreeks koppel van Noël Peiren Zedelgem die niet voor niets de naam draagt van: “Super Peiren Koppel”. Deze duiven komen uit Noël zijn lijn van de ‘Wondere Peiren’ van Bert Saarloos, deze doffer was 1e Wereldkampioen en de beste Meerdaagse Fondduif van Nederland. Uit dit koppel zijn vele teletekstduiven en asduiven voortgekomen, zoveel zelfs dat Freerk hier in de omgeving bekend staat als “Mister Teletekst’.

Deze Peiren lijn wordt gekruist met duiven van sterke spelers uit de omgeving, zoals Peter Wielinga, Auke Heidstra en Gaatse Bosma. Ook heeft Freerk duiven aangeschaft van Bert Saarloos en deze aankoop laat zich goed aanzien. De duiven die teletekst vliegen worden aan het eind van het seizoen op het kweekhok geplaatst om voor meer “teletekst nageslacht” te zorgen. Daarnaast heeft Freerk ook veel last van roofvogels en hij kan dan de kopvliegers ook niet meer kwijtraken.

Op de kweekhokken heeft Freerk 25 kweekkoppels zitten en een serie voedsterkoppels die gebruikt worden om jongen van de beste koppels groot te brengen. Er wordt niet gekweekt uit de vliegduiven en hij zet jongen van verschillende rondes gewoon bij elkaar op het jonge duivenhok. Er worden per jaar 120 ringen besteld en als die allemaal gebruikt zijn, wordt er gestopt met kweken.

Freerk heeft 70 tot 80 oude vliegduiven en speelt alleen op (volledig)weduwschap met doffers en duivinnen. Hij heeft zelf een voorkeur voor duivinnen om dat deze sneller herstellen van zware vluchten en voor zijn gevoel meer aankunnen.

 

Systeem

Freerk hanteert wel een afwijkend systeem t.o.v. de meeste liefhebbers, maar het is wel erg doeltreffend. We beginnen met de uitleg op het moment dat de oude duivenvluchten zijn afgelopen, zeg maar begin augustus.

Na het vliegseizoen laat hij de doffers en duivinnen bij elkaar en ze krijgen de beschikking over het gehele hok. De oude vliegduiven brengen dus geen jongen groot.

De jonge duiven worden verduisterd en die speelt hij het gehele jonge duivenprogramma tot en met Morlincourt. Dit vindt Freerk belangrijk voor de ervaring die ze als jonge duif opdoen. Zodra de laatste jonge duivenvluchten geweest zijn komen de jongen en de oude duiven bij elkaar en krijgen de beschikking over het gehele hok. Er worden geen jongen gekweekt en mochten er eieren komen dan worden die weggegooid. Zo blijven ze tot en met begin maart samen, zonder op eieren te komen of jongen groot te brengen. Begin maart worden de geslachten gescheiden en dan kunnen ze gelijk op de eerste trainingsvluchten van de afdeling mee en begint het weduwschap. De doffers hebben dus geen vaste bak en krijgen geen broedschaal, hoe simpel kun je het maken! Freerk geeft aan dat de duiven het weduwschap in 2 a 3 weken pas echt door krijgen en dan kunnen ze allemaal vol de baan op. Het grote voordeel van dit systeem is dat ze begin augustus nog op 7 tot 8 oude pennen staan.

Zijn vliegploeg wordt niet verduisterd in het begin van het seizoen, maar worden wel bijgelicht zodra de langste dag geweest is. Dit bijlichten bouwt Freerk versneld af als het vliegseizoen er op zit en duiven vallen daarna ook vlot in de rui.

De vliegploeg komt tot half mei 1 keer per dag los. De doffers van 17.00 uur tot 18.00 uur en vliegen met gesloten klep. De duivinnen komen na de doffers los en vliegen vaak langer en zijn los tot ca. 19.30 uur. Als de temperaturen in mei in de ochtend boven de 10 °C uit komen – het moet niet te koud zijn- , mogen de doffers ook ‘s morgens een uur vliegen. Er wordt geen vlag of iets dergelijks gebruikt, de klep gaat dicht (hier gaat hij omhoog/dicht geklapt) en dan blijven de duiven wel vliegen.

De jongen worden los gelaten voordat Freek naar zijn werk gaat en zijn dan de gehele dag los.

De oude vliegploeg gaat mee op de meerdaagse fond, Freerk speelt geen ZLU. De jaarlingen worden twee keer op de dagfond gespeeld en wie dan 2 keer prijs gewonnen heeft gaat door op de dagfond en de anderen worden getest op de meerdaagse fond. Freerk heeft er geen moeite mee om oude duiven 4 keer te spelen op de marathon, mits goed in vorm natuurlijk. De duiven worden ook pas echt (uit)geselecteerd als ze als tweejarige niet goed hebben gepresteerd.

Zijn beste duif van 2015 en 1e Asduif meerdaagse fond van de Friese Fondclub, de 13-1628620 heeft dan ook 4 keer kop gevlogen met als afsluiter de 10e teletekst Nationaal sector 4 op Cahors. Deze duivin zijn vader komt uit het oude Noël Peiren koppel keer een duivin van Gaatse Bosma uit Kootstertille.

 

Miss Cahors:

miss cahors

stamboom 13-1628620

Voerwijze

Er wordt volle bak gevoerd in Houtigehage. Hij geeft in het vliegseizoen Super Weduwschap voer van Paloma, aangevuld met Multi-Power van Wieling, dit is vetrijk voer. Daarnaast worden pinda’s en fijn zaad verstrekt. Er komt geen zuivering aan te pas, dan wordt er wat krapper gevoerd. Elke dag gaat er tijdens het voeren een handje vers grit mee in de voerbak.

 

Medische begeleiding

In januari worden al de duiven geënt tegen Paramyxo en in maart tegen Paratyfus. Ze worden dan ook gekuurd tegen Paratyfus met Trimethoprim Sulfa.

Tijdens het seizoen wordt globaal om de 6 weken gekuurd tegen geel (Trichomonose) met Ronidazole en als het koud is geeft Freerk iets van een Ornithose kuur. Hij komt verder niet bij een dierenarts. Freerk vindt het wel vervelend dat je geen medicijnen meer zo kunt bestellen bij de dierenarts. Je moet er eerst met duiven heen om aan te tonen dat ze echt ziek zijn. Dat is lastig als je midden in het vliegseizoen zit en je merkt aan de duiven dat er wat moet gebeuren, zonder dat ze direct echt ziek zijn!

 

Prestaties 2015

Elk jaar is Freerk bij de kampioenen te vinden van NIC Drachten, Friese Fondclub, afdeling Friesland ’96 en sector 4.

Zonder een hele opsomming te maken worden hieronder de belangrijkste prestaties van 2015 in groot verband neergezet:

1e Keizergeneraal NIC Drachten.

1e Aangewezen Friese Fondclub

2e onaangewezen Friese Fondclub

1e Asduif met de 13-1628620 van de beste meerdaagse fondduif van de FFC. Tevens vloog deze duivin 10e Nat. (teletekst) sector 4 Cahors (1055 km) op 1.487 duiven

3e Aangewezen afdeling Friesland ‘96

4e onaangewezen afdeling Friesland ‘96

3e Aangewezen overnacht sector 4

4e onaangewezen overnacht sector 4

Freerk, Rapke en de oude Noël Peiren kweekdoffer:

freerk en raple

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toekomst van onze sport

Het is jammer dat de duivensport zo achteruitgaat, het is zo’n leuke hobby zegt Freerk. De jeugd van tegenwoordig zit liever achter de pc en er zijn zoveel ander hobby’s en sporten. Misschien toch meer bij scholen langs om een “kiempje” te leggen.

Voor liefhebbers geeft hij als tip mee, dat de basis van onze mooie duivensport kwalitatief goede duiven moeten zijn. Goede duiven moet je goed voorbereiden en flink spelen, maar je moet ze ook thuis durven houden als vorm er niet echt is en dat bepaalt wel de kwaliteit van de liefhebber.

Freerk - ondersteund door Hiltsje - spreekt de hoop uit in positieve zin, dat we nog vele jaren last van hem en zijn duiven zullen hebben.

SJK

Share
  • Billiga ray ban wayfarer solglasogon
  • nike mercurial superfly