The Wall of Fame

Het snelheidsmirakel!

5e Hokkampioen Vitesse van afdeling Friesland ’96 in 2017

11e Nationaal Vitessekampioen 2017

22e Vitesse duif van Nederland 2017

 

Klaas de Haan, Emma 9A in Drachten

Klaas en zijn vrouw Gepke wonen al 28 jaar in een prachtig vrijstaand huis aan de Emma in Drachten. Ze hebben 2 dochters en 1 zoon en zijn de trotse Pake en Beppe van 5 kleinkinderen.

Klaas zijn vrouw is werkzaam in het basisonderwijs en Klaas is al jaren huisman, naar beider volle tevredenheid. Als je in huis komt ziet het er allemaal ‘spik en span’ uit (uitdrukking komt uit het Engels spick and span en betekent 'uiterst nieuw, uiterst schoon') en het ligt er zeer geordend bij. Het grote voordeel van Klaas is natuurlijk dat hij volop tijd heeft voor zijn duiven, maar hij wil er beslist geen slaaf van zijn. Ook de tuin ligt er piekfijn bij en die heeft hij onderhoudsarm aangelegd.

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven vice versa\VVD 2017\TXT Klaas de Haan\foto's 2017 06 30\Woning.jpg

 

Klaas had in zijn jeugd al met veel plezier duiven en had 2 ooms die hadden toentertijd  ook postduiven. Later kwam Klaas te werken als verkoper in de winkel bij zijn schoonvader Jacobi in Drachten en in die tijd was hij zeer succesvol met sierduiven. Deze heeft hij 15 jaar gehad en zijn grootste succes dankte hij vooral -volgens eigen zeggen- door zijn zeer strenge selectie methode. Op dit gebied was en is hij een niets ontziende selecteur en dit is ook de basis van het succes bij de postduiven.

 

Klaas is iemand die niet echt op de voorgrond wil treden, maar als je langskomt is hij als een rasechte huisman zeer gastvrij.

Je ziet aan zijn houding dat hij enorm zijn best doet en erg hygiënisch werkt!

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven vice versa\VVD 2017\TXT Klaas de Haan\foto's 2017 06 30\Klaas gebak.jpgC:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven vice versa\VVD 2017\TXT Klaas de Haan\foto's 2017 06 30\Gebak.jpg

Herstart met postduiven

In 2006 heeft Klaas een herstart gemaakt met postduiven en had aan Tjitse Kooiker een zeer goede mentor. Tjitse is een zeer weldenkend mens en voorstander van voer en water, liefst geen, maar in ieder geval zo weinig mogelijk medicijnen. Ook heeft Klaas veel gehad aan Tjitse zijn tips en visie op gebied van de duivensport. In een grijs verleden heeft hierover een mooie reportage gestaan in het NPOrgaan van Klaas en zijn opmerkelijke prestaties en Tjitse zijn coaching.

Trigger

Klaas vliegt al jaren sterk op de vitesse en midfond. Hij is dan ook een echte vitesse specialist. Toen hij de concurrentie op deze vluchten met Harm van der Bij aan moest gaan, bleek dat Harm in zijn beste jaren bijna niet te verslaan was. Klaas gaf aan dat op een bepaalde vitesse vlucht Harm 12 duiven voor hem op had en hij kon zich niet voorstellen dat Harm zoveel betere duiven zou hebben. Daarna heeft hij het rigoureus aangepakt en is het gehele hok verbouwd, verplaatst, verluchting aangepast etc. Ook werd er flink geïnvesteerd in duiven bij topspelers. Nog steeds worden er jaarlijks bij de beste snelheidsspelers duiven of eieren aangeschaft en dat heeft Klaas geen windeieren gebracht!

 

De Trots straalt eraf!

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven vice versa\VVD 2017\TXT Klaas de Haan\foto's 2017 06 30\Klaas + topper.jpg

Het hok staat op het zuidwesten en is 6 meter lang en 2.50 meter diep. Een diep hok vindt Klaas belangrijk, omdat deze de warmte goed vasthoudt. Zo heeft hij een hok voor de jongen, voor de weduwduivinnen en voor de weduwnaars. In het weduwnaarshok is nog een raam op de zuidkant gemaakt, zodat er meer licht en dus warmte op het hok komt. Het hok stond dicht tegen de heg aan en hij heeft ervoor gekozen het hok naar voren te halen zodat er minder vochtigheid in de hokken komt. Het hok is dubbelwandig, maar niet geïsoleerd. Het hok heeft een vaste ren en een losse ren, waar de duiven volop in kunnen badderen.

 

Na het seizoen zijn er slechts 3 van de 9 nestbakken bezet!!

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven vice versa\VVD 2017\TXT Klaas de Haan\foto's 2017 06 30\IMG_3108.JPG

 

Achter de tralies bevinden zich de weduwduivinnen

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven vice versa\VVD 2017\TXT Klaas de Haan\foto's 2017 06 30\Binnenaanzicht (B).jpg

Wachthuis

Verder is er een prachtig ‘wachthuis’ gebouwd met ruimte voor 4 kweekkoppels.

Albert Winkel, onze voorzitter is een grot fan van Klaas zijn speelstijl, weinig duiven mee en dan enorm hard vliegen. Samen wachten ze dan onder het genot van een kopje koffie en veel ‘duiven wijsheid’ op de thuiskomende ‘snelheidsduivels.  

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven vice versa\VVD 2017\TXT Klaas de Haan\foto's 2017 06 30\Kwekers + wachthuis (B).jpg

 

Binnen aanzicht kweekhok

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven vice versa\VVD 2017\TXT Klaas de Haan\foto's 2017 06 30\Kwekers.jpg

TXT op Chimay

 

Op 3 juni 2017 vlogen we de midfond vlucht Chimay en Klaas draaide ‘718’ steenvroeg en was daarmee erg in zijn nopjes. Hij wist alleen niet het een teletekstvlucht was! Pas zondagavond begon er wat te dagen aan het aantal gemiste oproepen. Het bleek dat hij nu ook landelijk in de picture stond. Zijn sportvriend Berth Knaven uit Didam, waarmee regelmatig telefonisch contact heeft, kreeg hij met de nodige felicitaties aan de lijn en die maakte Klaas erop attent hoe belangrijk deze vlucht wel niet was.

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven vice versa\VVD 2017\TXT Klaas de Haan\20161044718foto.jpg

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven vice versa\VVD 2017\TXT Klaas de Haan\TXT Klaas de Haan.jpg

De ‘718’

De duivin 16-1044718 die dit presteerde won dit jaar 2x een 1e prijs en vloog 2x 1 op 1000. Het is een klein ‘strijkijzertje’ zoals Klaas haar beschrijft, een heel mooi kort duifje.

Van vaderskant komt de ‘718’ van comb. W. en J. Koelma uit de late kweekdoffer 15-1186869 en hij is weer een zoon van Kras Beauty, die 5 x een 1e prijs won x een dochter van Wonderboy, de 1e Nat. Asduif KBDB.

De moeder 11-1424576 had Klaas te leen van Berth Knaven uit Didam en komt uit het ‘Zwaantje’ van Ad Schaerlaeckens keer een duivin van Camphuis/Janssen.

 

Prestaties

In 2015 was Klaas 3e beste vitesse duif van Friesland en 1e vitessen kampioen samenspel D.

In 2017 was hij 5e Hokkampioen Vitesse van afdeling Friesland ’96 en 11e Nationaal Vitessekampioen. Ook had hij met zijn 16-1825309 een rechtstreeks gebr. Jager,  de 22e  Vitesse duif van Nederland.

Klaas was dit jaar 2x de eerste prijs in de vereniging en had zelf 1 keer een zgn. Clean Sweep.

 

Klaas heeft maar een klein bestand met duiven, hij heeft 9 nestbakken waarvan er 6 bezet waren en speelt totaal weduwschap. Verder heeft hij 3 kweekkoppels.

 

Naar de prestaties van de jongde duiven wordt niet gekeken, het is puur een leerervaring. Tijdens mijn bezoek zie je wel dat Klaas niets aan het toeval overliet, de jonge duiven stonden keurig in een mand met waterbakjes ervaring op te doen.

 

Zo doen goede liefhebbers dat!

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven vice versa\VVD 2017\TXT Klaas de Haan\foto's 2017 06 30\JD training.jpg

 

Selectie

Met zo’n klein bestand duiven hanteert Klaas een zeer strenge selectie methode. Ze gaan 12 of 13 keer mee en het selectiecriteria is minimaal 6x 1 op 10 en 1x 1 op 100. Er zijn duiven die wel veel prijs vliegen, maar niet voldoen aan deze criteria en deze gaan er onherroepelijk uit, ook al hebben ze 9 of 10 keer prijs gevlogen. Hetzelfde geldt voor de kwekers of duur aangeschafte duiven, als ze niet gezond blijven of er komt niet snel genoeg resultaat, dan is de ‘kliko’ dicht in de buurt!

Pech

Als je al niet zoveel duiven hebt en je verspeelt ook nog een topper, dan komt dat wel extra hard aan. Zo verspeelde Klaas dit jaar op Wijchen zijn 13- ‘877’. Deze kopvlieger kwam uit een doffer van gebr. Jager Blijham x een duivin van Ruurd. Klaas mist hem nog elke dag op het hok.

 

Medisch

De duiven worden geënt tegen Paramixovirus en tegen Paratyfus.

1 Keer per jaar krijgen ze een geelkuur en dat is ergens in december, ruim voor het koppelen wat ergens in de derde week van januari plaatsvindt.

In het seizoen krijgen ze 1 x per week iets tegen luchtwegen en dat heet: Bronchovital, het is op basis van kruiden.

De dierenarts waar hij erg tevreden over is Karel Lewin.

 

Voorbeelden in de sport

Klaas zijn grote voorbeeld is Jan Buis uit Bussum. Hij was 2x Nat. Vitessekampioen met 7 doffers en 20 jonge duiven. Aan deze liefhebber spiegelt Klaas zich graag.

Als vraagbaak is Gerben Jager van de gebr. Jager uit Blijham, die heeft veel kennis en daar mag hij graag mee brainstormen. Ook Albert Winkel zijn expertise wordt erg gewaardeerd in huize de Haan.

Met de reeds eerder genoemde Bert Knaven wordt ook regelmatig gebeld en wordt de gehele duivensport geanalyseerd.

 

Tevens is Klaas een groot bewonderaar van Jaak Nouwen en Andre Roodhoofd, beide kroniekers van Duif Lacht, volgens mij (SJK) het beste duivenblad dat er op de markt is. Ook Jaak Nouwen heeft zeer weinig duiven en is wars van commercie, medicijnen en dure stambomen. Ook heeft hij het mes altijd ‘scherp geslepen’.

Andre Roodhoofd is al jaren één van de beste vlieghokken van België en een aardsrealist. Vele jaren had hij de leiding op kweekstation Natural. Van beide mannen kun je veel opsteken en dat heeft Klaas goed begrepen.

 

Nieuwe aanschaf

Regelmatig worden er duiven aangeschaft bij goede liefhebbers. Zo zijn er duiven aangeschaft bij Falco Ebben, comb. Koelma en Ad Schaerlaeckens. De meeste duiven komen van  Gebr. Jager, Klaas wordt wel het ‘bijhok’ van de gebroeders genoemd.  Dit jaar zijn er eieren aangeschaft bij Anne Bosma uit de Westereen (broer van Gaatse) en er zijn voor 2018 ook al weer 3 koppels besteld.

 

Goed tegen je verlies kunnen

Bijzonder is wel de wijze waarop Klaas speelt met zijn duiven. Hij heeft er alles voor over, maar kan ook weer zeer goed relativeren. Dit jaar stond hij tot de laatste vlucht in de afdeling bovenaan en hij zette toch maar 6 duiven in concours. Ja zei Klaas, dit zijn mijn besten van dit jaar. Hij had sowieso 4 duiven extra kunnen zetten voor het kampioenschap. De laatste vlucht werd een wisselvallige vlucht met andere duiven voorop. Klaas draaide wel goed maar niet vroeg en zo daalde hij in de eindrangschikking. En Klaas gaf aan (redelijk triomfantelijk), dat hij hier totaal geen moeite mee had! Dit typeert Klaas als liefhebber en als mens.

 

SJK

Share
  • Billiga ray ban wayfarer solglasogon
  • nike mercurial superfly