The Wall of Fame

Co en Willem Wittebol Oosterwolde

Alles in het teken van de duivensport

 

Co en Willem Wittebol Oosterwolde

1e Keizergeneraal NIC Drachten

2e Onaangewezen en 1e aangewezen overnacht

 

Afd. Friesland ‘96

9e Onaangewezen en 8e aangewezen overnacht

 

Sector 4

8e aangewezen overnacht

 

Huize Wittebol

Als je aan komt rijden in de straat in Oosterwolde, zie je al van verre waar Co en Wim wonen. Er staat een groot bord met duiven pontificaal voor in de tuin. Alles ademt er duivensport. Als je achterhuis komt staan er aan weerskanten duivenhokken en zodra je in de bijkeuken komt is daar Wim zijn collectie oude duivenklokken en op verschillende plekken in het huis zie je prachtige  duivenfoto’s hangen. Duiven voeren hier echt de boventoon.

 

De ‘86’

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Reportage Wittebol\2017 01 05\Winnares Cahors08-4203086+.jpg

Co en Willem

Beide zijn ze afkomstig uit Amsterdam en als je met ze spreekt is dat duidelijk te horen. Wim heeft het altijd nog moeilijk met de Friese taal en dat wordt in ons inkorflokaal nogal eens gesproken!

Wim zijn vader had al duiven en in de familie zitten verschillende duivenmelkers. Zelf bij Co in de bloedlijn zat nog een opa met postduiven. Dus al met al is het niet vreemd dat duiven hier enorm belangrijk zijn.

Wim is voor zijn werk als verkoper van kleding etc. op een SRV wagen naar het noorden vertrokken. Eerst hebben ze  anderhalf jaar in Elsloo gewoond om daarna te verhuizen naar Oosterwolde. In 1983 zijn ze begonnen met postduiven en werden lid van de Griffioen in Oosterwolde. Natuurlijk kwamen de eerste duiven via pa van Willem uit de regio Amsterdam en er werd gelijk al goed mee gespeeld op het programma. Wim is niet een man om duiven te kopen, dat vindt hij maar niets. Een bonnetje zo nu en dan houdt het al snel op.

In 1997 zijn ze verhuisd naar hun huidige stek en wonen daar met veel plezier.  

 

Duivenlong

Wim kreeg door de omgang met de duiven al redelijk snel last van zijn longen en dat was vooral de reden dat Co zich meer met de duiven ging bemoeien. Misschien mag je het ook wel een geluk bij een ongeluk noemen, want als je zo’n compagnon hebt hoeft het nooit anders te zijn.

Co verzorgt de jonge duiven helemaal zelf en ze bepaalt wie op de meerdaagse fond de aangewezen duiven worden. Ook in de verzorging van de oude duiven heeft ze haar aandeel en natuurlijk is ze op Facebook actief. Ook het opwachten van de fondduiven doen ze met zijn tweeën. Je kunt hier dus echt spreken van een twee-eenheid!

 

Hokken en duivenbestand

In totaal hebben ze een vlieghok voor oude duiven van 6 meter lang en 2.40 meter breed. Het jonge duivenhok is 3 bij 3 meter met een ren ervoor. Het kweekhok staat tegenover het vlieghok en is ongeveer 2 meter lang en daar zit ook een ren aan de zijkant aan vast.

In totaal hebben ze 9 kweekkoppels en 24 vliegkoppels en ze kweken voor eigen gebruik een kleine 50 jonge duiven.

In de zomer worden de hokken 2 maal daags schoon gemaakt in de winter ietsje minder vaak.

 

Kweekhok: Vlieghok

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Reportage Wittebol\2017 01 05\Kweekhok.jpgC:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Reportage Wittebol\2017 01 05\Vlieghok 1.jpg

 

Truc speciaal

Willem heeft overdag de ramen altijd openstaan en onder het raam zit ook nog een natuurlijk ventilatie systeem. Het plafond is voor een groot deel open en met gaas afgesloten en ze werken niet met schuiven. Dus er komt volop frisse lucht in de hokken. De vlieghokken staan op  het oosten. Daar de buurman een grote lamp achter huis heeft die regelmatig in het donker aangaat en in de hokken schijnt, heeft Willem een systeem voor de ramen gemaakt om deze ‘s avonds af te sluiten. Dan is het dus helemaal donker in het hok en dit vindt plaats van 22.00 uur tot 6 uur de volgende ochtend. Zonder dat Willem het echt bewust heeft gedaan is hij zijn vliegploeg dus eigenlijk aan het verduisteren. Misschien is dat wel het geheim dat zijn duiven zolang op een mooie volle vleugel blijven staan!!

 

Volop ventilatie

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Reportage Wittebol\2017 01 05\IMG_2129.JPG

 

Ramen afgesloten

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Reportage Wittebol\2017 01 05\IMG_2132.JPG

Kwekers

De kwekers zijn overwegend van het ras Jan Aarden, van Wanroy en van der Wegen. De van der Wegens stammen nog af van een aangevlogen doffer uit de kweekhokken van Eijerkamp Zutphen. Deze doffer, de 82-2121646 is de basislegger van het hok Wittebol. Willem heeft de volledig met hand geschreven stamboom, nog met veel trots in zijn administratie. Over zijn kweekhok geeft Willem aan dat zijn opgebouwde stam met duiven meer iets weg heeft van ‘tuttifrutti’. Hij kweekt veel samen met sportvrienden waar hij vertrouwen in heeft. Zo heeft hij succesvol samenkweek uitgevoerd met een Duitse liefhebber, Arets & zoon uit Steggerda en momenteel doen ze samenkweek met ‘schimmels’ van Eekhof Joure. Het nieuwe soort wordt direct aan de eigen beste duiven gekoppeld om te kijken of het succes oplevert. Is dat niet het geval dan gaan ze er allemaal weer uit.

De vaandeldragers momenteel op het kweekhok zijn de “54”, die 3 keer teletekst vloog en de “86”, die o.a. de 1e Nat. Cahors 2012 won tegen 3.151 duiven. De “86” kwam vorig jaar terug met een beschadigde vleugel en kan meter meer omhoog komen en in zit nu in een onderste broedbak op het kweekhok.

Zo heeft iedereen volgens Willem de mond vol van Jellema zijn beroemde ZWART GOUD, maar hij heeft het veel liever over zijn WIT GOUD. Willem geeft aan dat asperges veruit zijn voorkeur hebben!

 

Systeem

Al de duiven worden eind januari gekoppeld en de eerste ronde eieren van kwekers gaan gelijk onder de vliegduiven. De kwekers komen dan weer op eieren en mogen ze de jongen zelf groot brengen. De vliegduiven brengen 1 ronde jongen groot en als ze weer op eieren komen gaan ze loos broeden. Ze worden dus niet weer gescheiden en daar Co en Wim op  nest spelen blijven ze dus het hele vliegseizoen bij elkaar.

De duiven worden ingespeeld op de programmavluchten en gaan niet de dagfond op. De doffers en de duivinnen die meegegeven worden op de overnacht worden altijd op stand van kale jongen ingekorfd. Co rekent dat precies uit en hier wordt niet vanaf geweken. Soms komt het zo uit dat de duiven nog maar kort broeden, maar ook dan gaat er een kaal jong (van een ander koppel of de kwekers) onder de vliegduiven. Systeem is systeem!

 

Training

De vliegduiven worden per hok losgelaten om vechterij te voorkomen. De hokken zijn bijna identiek en dan is een keer mis vliegen zo gebeurd.

Om 6 uur komt het eerste hok los, ze moeten er allemaal uit (Co heeft hierin weinig geduld, ze moeten er snel uit en anders helpt ze een handje) en vliegen ongeveer 45 minuten met de klep dicht en daarna mogen ze 15 minuten ‘rondlopen’. Het bad staat altijd klaar voor de hokken, zelf als ze van de vlucht thuis komen. Hierna gaat vlieghok 2 los met hetzelfde ritueel en daarna gaan Co haar jongen los.

Om 19.00 uur gaat voor de tweede keer één vlieghok los en om 20.00 uur het tweede vlieghok. Al met al zijn ze zo rond 21.00 uur klaar. In alle werkzaamheden lossen Wim en Co elkaar af. Je kunt geen 2 kapteins op 1 schip hebben, vandaar dat alles strak georganiseerd is met een goede de taakverdeling.

Voor de overnachtvlucht of ZLU vlucht worden de duiven zelf alle dagen weggebracht. Wim en zijn waakhond Collin brengen ze naar Emmeloord, een afstand van ± 65 km. Weer of geen weer de duiven worden weggebracht. De duiven die meegaan op de marathon worden per duif losgelaten, de overige duiven gaan in 1 keer los. Co wacht de duiven op om te kijken welke duiven eerst thuis zijn en sneller vliegen dan de rest en vooral ‘drang’ hebben om snel naar binnen te gaan. Dit is de maatstaf voor het bepalen van de aangewezen duiven. Tevens wordt gekeken naar de prestaties van het jaar ervoor. En dat dit een goed systeem is zie je aan de kampioenschappen die behaald zijn de afgelopen jaren op dit vlak.

Op de overnacht gaan nooit meer dan 10 duiven mee en op de ZLU vliegen ze het SMN programma en dan gaan er meestal 2 duiven mee. Dus beslist geen grote aantallen en dan al jaren bij de kampioen in groot verband en natuurlijk de vele teletekst klasseringen waar ze erg trots op zijn.

 

Collin, heeft ook een prominente rol in het gezin

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Reportage Wittebol\2017 01 05\Collin waakhond.jpg

 

Voeren

De duiven krijgen volle bak van Tilburg voer met pinda’s. Voer wat overblijf gaat naar de vogels in een nabij gelegen parkje. Willem is daar erg populair.

Rond de middag krijgen de duiven van Co een speciaal eigen gemaakte mengeling van gemalen schapenvet, kaas, pinda’s en snoepzaad. De duiven zijn daar verzot op.

 

Medisch

Op medisch gebied werd in het verleden wel regelmatig een bezoek gebracht aan dr. Mariën, maar daar zijn ze vanaf gestapt en komen nu alleen nog bij een dierenarts voor de verplichte paramixo-enting. Ze doen niets tegen paratyfus. Verder krijgen de duiven in het vliegseizoen ongeveer 1 keer per maand een geeltablet van DAC en wanneer het weer warmer wordt krijgen ze een ornithose-tablet, ook van DAC . Meer wordt hier niet gedaan. Fondduiven moeten sterk zijn en over een goede natuurlijke afweer beschikken.

Jonge duiven

De jonge duiven worden zoveel mogelijk op alle vluchten gespeeld. Ze gaan onverduisterd de korf in met de jonge duivenvluchten, de natour en dan liefst ook nog op de taartvluchten. Wim doet zijn oude zowel als de jonge duiven altijd mee voor de prijzen en korft ze nooit in als invliegduif. Dat vindt hij maar niks.

 

Jaarlingen

De jaarling vliegduiven worden ingespeeld op de vitesse en midfond en gaan niet mee op de dagfond. Voorheen wel, maar daar zijn ze helemaal van afgestapt. Sinds 2 jaar worden de jaarlingen 1 of 2 keer op de overnacht gespeeld en dat bevalt prima. Je weet gelijk wat voor vlees je in de kuip hebt en dat maakt het selecteren een stuk gemakkelijker. Ook over de prestaties van de jaarlingen zijn ze erg tevreden en ze verspelen niet meer duiven dan met het oude systeem.

 

De oude duiven gaan 2 of 3 keer mee en dat vinden ze het maximum. Op de ZLU korven ze alleen echte ervaren duiven in, ook dit jaar speelden ze daarop nog een eerste prijs.

 

Op de praatstoel(en)

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Reportage Wittebol\2017 01 05\Co + Wim.jpg

 

Een aantal wetenswaardigheden en uitspraken van Willem

 • De jaloezie in de sport is groot en dat is erg jammer.

 • Eerste prijswinnaars de eer geven die ze verdienen.

 • Alle duiven in 1 keer los, niet in groepen, liefst gezamenlijk met afdeling 10.

 • Wim zijn nieuwe aanwinsten: Turkse tortels.

 • Wij zijn echte hobbyisten en beslist niet commercieel.

 • Hoe harder ze vliegen hoe mooier duiven worden.

 • Vloerverwarming in het hok, maar wordt zelden gebruikt.

 • Mechanische ventilatie wordt ook bijna nooit gebruikt.

 • Op de klep zit een alarmsysteem die wel optimaal wordt gebruikt.

 • Drinkgoot in de vlieghokken.

 • Op zijn hok staat een bordje met de tekst: KANS OP FILE

 • Speciale roller in de klep om de duiven sneller naar binnen te laten vallen.

 • Er is een nieuw Unicon systeem gekocht en ze willen volgend jaar automatisch melden!

 

Schaars geklede dames

Het meest mooie wat Willem ooit is overkomen in de duivensport was in het Autotron in Rosmalen. Hier waren t.d.t. de prijsuitreikingen van de sector en de nationale kampioenen. Dit was een grootse happening en Willem werd daar onder daverend applaus als 1e prijswinnaar uit het publiek gehaald door 2 schaars geklede, zeer mooi uitgedoste dames. Deze dames begeleiden Willem naar het podium waar de officiële prijsuitreiking plaatsvond.

Hier droomt hij soms nog wel eens van!!!

 

Het was een zeer gezellige middag in de kerstvakantie met mensen die een duif in hun hart hebben. Ik hoop dan ook dat we in NIC Drachten nog vele jaren op sportief vlak de degens mogen kruisen.

 

SJK

Nog een paar leuke foto’s

Nestbakken met rooster en mest opvangplank

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Reportage Wittebol\2017 01 05\Nestbak.jpg

Klokken verzameling

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Reportage Wittebol\2017 01 05\Klokken verzameling.jpg

Inrolklep

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Reportage Wittebol\2017 01 05\Inrol klep.jpg

Co in actie

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Reportage Wittebol\2017 01 05\Co in actie.jpg

Drinkgoot in het vlieghok

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Reportage Wittebol\2017 01 05\Drinkgoot.JPG

Jonge duivenhok

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Reportage Wittebol\2017 01 05\JD hok 2.jpg

Share
 • Billiga ray ban wayfarer solglasogon
 • nike mercurial superfly