The Wall of Fame

Andrea de Jong Drachten

 • 1e aangewezen vitesse kampioen van afd. Friesland ’96 2015
 • 2e Nationale Duifkampioen Vitessen 2015 Vitesse
 • 3e Vitesse duif WHZB-TBOTB 2015
 • 9e Beste Vitesseduif van Nederland
 • -5 prijzen Pipa Ranking 2015

Samen sterk

Andrea de Jong en Jacob de Wit wonen op een prachtige plek in het noorden van Drachten. Het is een vrijstaand huis die Jacob als ervaren timmerman prachtig heeft verbouwd. Hier wonen ze met FEITSE een echte Friese stabij die als pup uit Brabant is gehaald! In ondergetekende zijn jeugd - eind jaren zestig - woonde hier ook een duivenliefhebber op het Kaatsveld en dat was Marines. Hij woonde schuin tegenover Andrea en Jacob en vloog in die tijd sterk met zijn rechtstreekse Tourniers. Marines is ook nog een tijdje voorzitter van p.v. Vice Versa geweest.

Feitse

Feitse

Het begin
Jacob is in 1988 begonnen met postduiven in Lippenhuizen. Eerst met het verzorgen van duiven van zijn oom, maar al snel kwamen er postduiven achter de ouderlijke woning en het duurde niet lang of zijn vader was ook besmet met de duivenbacil. Dat is nu ook weer niet vreemd, omdat ze uit een echte duivenmelkers familie komen.

Het oog van de kenner.

oog van de kenner

 

Jacob is als jeugdliefhebber heel goed op weg geholpen door Hatty Roest en heeft daar jaren achtereen zeer goede duiven van gekregen waar ze erg succesvol mee zijn geweest.

Andrea had voor ze Jacob leerde kennen helemaal niets met duiven. Maar gaande weg is ze de sport echt leren kennen en waarderen en zit nu vol vuur te vertellen over de duivensport. Jacob is 40 jaar en Andrea is 39 jaar en zijn voor duivensport begrippen nog relatief jong en kunnen nog vele jaren mee.

 Kaatsveld 14

kaatsveld 14

 

Mevr. Andrea de Jong

Mevr. Andrea de Jong staat op de uitslag, maar het is hier op het Kaatsveld echt een team gebeuren. Jacob is de man van stambomen, koppelen en strategieën en is zeer goed op de hoogte wat er plaatsvindt in het duivenwereldje. Ook kent hij veel topliefhebbers en weet waar de goede duiven zitten. De administratie en stambomen hebben ze keurig gedocumenteerd in multomappen. Heel mooi om te horen hoe hij de duivensport volgt en vandaaruit ook het plan uitlijnt van de opbouw van het hok met duiven.

Andrea neemt de dagelijkse verzorging van de duiven op zich met alles wat erbij hoort. Doordat Jacob allergisch is voor de duiven hebben ze ervoor gekozen te komen tot deze taakverdeling. Twee kapteins op 1 schip kan niet volgens Jacob. Andrea is helemaal verantwoordelijk voor het wedstrijdgebeuren etc. Daarom zijn ze ook op papier geen combinatie meer, Jacob vindt dat Andrea alle eer verdient die daar bij hoort. Is dit nu niet echte liefde!!

Andrea en haar Super

andrea en haar super

Jacob werkt al 23 jaar bij het Sneker bouwbedrijf Friso en dat is ook te zien aan de perfect gebouwde hokken. Moet wel gesteld worden dat het prima schilderwerk door Andrea gebeurt. Het zijn de voormalige hokken van Anton van der Veen. Het is een hoekhok die 10 meter op het oosten staat voorzien van een ren. Dit is het domein van het kleine kweekhok en het nieuwe aangepaste jonge duivenhok. Het vlieghok van de oude duiven ligt op het zuiden. Hier is een hok met 16 broedbakken en een hok met schapjes voor duivinnen, waarin de duivinnen - zo nodig met een rooster ervoor - kunnen worden opgesloten. De verluchting van de hokken is helemaal geconstrueerd naar het systeem van de hokkenspecialisten Willem Mulder en Bennie van Dijk. Het is de zgn. varkensschuur, zeg maar open doos constructie. Aan de voorkant van de hokken zit een rooster om de aanvoer van verse lucht mogelijk te maken. Per hok is de punt dicht gemaakt (compartimenteren) en de nok is geïsoleerd tot net onder de punt. In het jonge duivenhok hebben ze een plafond, deels van transparant polycarbonaat, zodat er genoeg zonlicht binnen kan komen. Het jonge duivenhok was altijd in 2 afdelingen verdeeld, met 2 afzonderlijke ploegjes jonge duiven. Voor dit jaar is gekozen om er 1 hok van te maken, dit is gemakkelijker voor de verzorging.

Jonge duivenhok

jonge duiven hok

Ingebouwde waterbak voor de jongen

waterbak voor de jongen

 

Hokbestand

Jacob en Andrea hebben dit jaar erg streng geselecteerd en Andrea legt de lat zelfs nog hoger dan Jacob. Uiteindelijk hebben ze 18 kweekkoppels over gehouden en 16 vliegkoppels waarmee ze alleen op de vitesse en midfond gaan spelen. Er worden 60 tot 70 jongen gekweekt waarmee gevlogen kan worden, mits ze gezond blijven natuurlijk. Het afgelopen seizoen zijn de jongen niet mee geweest omdat ze niet gezond waren. Ze worden dit jaar voorzichtig opgeleerd. Er wordt dus maar met een beperkt aantal oude vliegduiven aan de vluchten meegedaan.

De prachtige accommodatie

accomodatie

Systeem

Alle duiven worden gekoppeld rond half januari en dit jaar voor het eerst mag ieder koppel zijn eigen jongen groot brengen. Misschien zelf mogen de vliegduiven op de vitesse nog een tweede nestje groot brengen. Het voordeel van Andrea en Jacob hun duiven is dat ze traag ruien en dan staan ze op de natour er nog prima voor.

De rest van het seizoen worden ze op dubbelweduwschap gespeeld en de doffers en duivinnen worden gerouleerd. Zowel de doffer als duivinnen zijn ongeveer een klein uur los. Ze moeten uit zich zelf vliegen omdat een vlag geen effect heeft. Als het moet gaan ze keurig naast de vlag zitten. Als de duiven echt vorm hebben vliegen ze wel intensief en zeker ruim een half uur. 

Na de vlucht mogen ze een paar uur bij elkaar en wat later in het seizoen mogen ze een enkele keer ook wel tot zondagmiddag samen zijn. Voor het inkorven worden de duiven altijd samen gezet, dit brengt extra motivatie voor de snelle vluchten met zich mee.

Jacob en Andrea vol trots

jakob en andrea

Voerwijze

Het afgelopen seizoen hebben ze van Tilburg VTB gevoerd en dat seizoen gebonden. Tijdens de vluchten werd er een zwaardere en lichtere mengeling gevoerd. De duiven worden ruim gevoerd, maar krijgen geen volle bak. In het begin van de week wat lichter voeren en dan langzaam opvoeren. Natuurlijk krijgen ze genoeg verse grit, mineralen, piksteen en allerhande.

Voor dit jaar willen Andrea en Jacob het voersysteem versimpelen. Ze gaan een soort voermengeling gebruiken die je het hele jaar door kunt voeren en dat is Embregts Theunis Champinonmix, en als het zwaarder wordt komt de Npo mix van Embregts Theunis erbij.

Voerbakken zoals het ook kan

voerbakken

 

Medische begeleiding

De duiven krijgen na de rui een paratyfuskuur en later de gebruikelijk paramyxo enting. De duiven krijgen geen enting tegen pokken, dit is een ingecalculeerd risico. Verder krijgen de duiven zgn. endo en ecto-druppels. Vlak voor het seizoen, net voor de 1e trainingsvlucht krijgen de duiven een 6-daagse geelkuur. Als ze thuis komen van de trainingsvlucht krijgen ze een Ornithose kuur en dan zijn ze schoon voor de eerste vitesse vlucht. Voor de rest zo weinig mogelijk met de medicijnpot strooien.

De duiven krijgen regelmatig ‘Vita duif’, dat is ter voorkoming van diverse bacteriële infecties en is gemaakt op basis van appelazijn. Ze krijgen het via Broekema in Dokkum.

Stamvader

stamvader

Opmerkelijke prestaties

Andrea en Jacob specialiseren zich op de snelheidsvluchten en begonnen zich echt in de kijker te spelen met ‘Anouk’, ringnummer 12-1049282. Deze duivin is vernoemd naar Andrea haar oudste nichtje. Deze formidabele duivin won 4 keer een 1e prijs en vloog 10 keer bij de eerste 10 in de vereniging. Als jong was ze al eens verspeeld en hebben ze haar uit Harlingen gehaald, waar ze werd opgevangen door niet duivenhouders. Op de natour ging ze toen 5 keer mee en was 4 keer eerste op het hok. Als jaarling kwam ze nog een keer thuis met de staart er helemaal uit, maar uiteindelijk heeft ze ondanks alle pech die een duif kan hebben uitzonderlijk goed gepresteerd. Deze duivin komt uit ‘Macho” 09-1735779 keer do. Miss Boxtel 09-1735762. Dit zijn duiven van Appie Dunnink uit Staphorst die uiteindelijk weer afstammen van Walter de Rijk Nijlen bij Antwerpen in België. In deze stamboom zitten vele toppers en Andrea en Jacob hebben diverse duiven uit deze stam gekocht omdat ze er succesvol mee zijn. Zelf duiven uit 19 jaar oude kwekers met DNA-certificaat. Kosten nog moeite worden gespaard om te komen tot de goede basislijnen. En het loont. Want uit ‘Anouk’ die vanaf 2015 op het kweekhok zit komt weer ‘Amy’, ringnummer 13-1629483. Deze duivin is vernoemd naar het jongste nichtje van Andrea. ‘Amy’ haar vader is ‘Jacob’, ringnummer 12-1049362. Deze prachtige gehamerde Appie Dunnink doffer is door een blessure op de kweekhok geplaatst en daar hoort hij zo te zien ook thuis.

Amy

amy

 

Amy won o.a:

 • 2e Nationale Duifkampioen Vitesse 2015
 • 3e Vitesse duif WHZB-TBOTB 2015
 • 9e Beste Vitesseduif Nederland 5-prijzen Pipa Ranking 2015
 • Ze vloog dit jaar 13 keer mee 13 keer prijs en wint haar vroegste prijzen met echt duivenweer, oost tot noordoostenwind. Tevens had ze een groot aandeel in het 1e aangewezen vitesse kampioenschap van afdeling Friesland ’96.
 • Beste prestaties:
 • 1e Tongeren 1371 duiven
 • 3e Gennep 1423 duiven
 • 5e Zutphen 1422 duiven en 20e van 8.321 duiven in afd. 11.
 • 7e Vuren 725 duiven en 40e van 11.255 duiven in afd. 11.
 • 7e Sittard 579.

Etc.

Andrea tijdens de nationale prijsuitreiking in Wijchen.

prijsuitreiking

Tijdens mijn bezoek op 27 februari zat ‘Amy’ op het kweekhok. We hebben nog even gediscussieerd of ze niet naar het vlieghok moet verhuizen om na nogmaals een goed seizoen in aanmerking te komen voor de Olympiade volgend jaar in België. De moeder zit al op het kweekhok en dit is een unieke duif met een unieke mogelijkheid, dus mijn advies zou zijn: spelen! Maar als buitenstaander is dat natuurlijk snel gezegd.

Mooie trofeeën 

trofeeen

Hoe stoppen we de teruggang van leden

Zowel Jacob als Andrea geven aan dat het moeilijk te stoppen is. Het is relatief duur en je moet er zeer veel voor doen en er zijn zoveel hobby’s en sporten en dan de computer met al zijn mogelijkheden. Ook heeft de duivensport een oubollig imago geeft Andrea aan. Ze vindt het moeilijk haar collega’s uit te leggen waarom zij de duivensport zo leuk vindt.

Jacob gaf nog aan dat er veel afgunst in de sport is en dat als je succesvol bent dat anderen je dat misgunnen.

Wel hebben ze nog tips voor liefhebbers. Zorg dat je niet slaaf wordt van je duiven, neem niet te veel soorten en de duiven moeten bij je passen.

Persoonlijk was ik diep onder de indruk over de perfecte hokken en verzorging en de hoge kwaliteit, gezondheid en de homogeniteit van de duiven die daar zitten. Volgens mij zitten ze nog maar aan het begin van de grote successen.

Andrea en Jacob gaan seizoen 2016 naar p.v. de Snip in Ureterp en we wensen ze natuurlijk ook daar een zeer succesvolle tijd toe.

SJK

 

Share
 • Billiga ray ban wayfarer solglasogon
 • nike mercurial superfly