NIC Drachten

Op zaterdag 26 juli werden de duiven van sector 4 gelost om 13.00 uur in Cahors. Het werd een zware vlucht en Jan Bosma zijn 12-1959904 was in NIC Drachten de enige duif die iets meer dan 1000 m.p.m. haalde. Cahors ligt op een afstand van 1058 km van Groninger Opende en de weduwnaar werd geklokt om 13.50.53 uur. Jan heeft de doffer zelf niet zien aankomen, hij was om 6.00 uur al paraat bij de duiven en had net even een sluimer moment in zijn luie stoel in de serre. Hij werd opgeschrikt door de ‘piep’ van het systeem. Bij het melden bleek dat hij de 1e duif had van NIC Drachten tegen 179 duiven, ingekorfd door 23 liefhebbers. Op de meldsite van de Blauwband stond hij 11e genoteerd van sector 4. Een prima prestatie dus. De punten 1 op 4 waren verdiend om 17.15 uur in het NIC.

Jan  winnaar.v01

 

 

 

 

 

Jan en Margiet wonen ruimtelijk in het prachtige dorpje Groninger Opende. Jan is van beroep timmerman en maakt daardoor regelmatig lange dagen. Margriet is dan degene die de duiven verzorgd en dat is natuurlijk een groot plus punt. Jan heeft een paar jaar geleden een nieuw vlieghok gebouwd van 10 meter lang. Het is gemaakt van damwand en 15 cm dik geïsoleerd. Het hok is gericht op het oosten en staat anderhalve meter van de grond en heeft een pannendak. Op het vlieghok heeft Jan 10 koppels oude duiven en 18 koppels jaarlingen zitten en zijn duiven worden op totaal weduwschap gespeeld. Naast het vlieghok heeft hij nog een hok voor ca. 100 jonge duiven en in de schuur zitten 32 kweekkoppels. Jan heeft veel last van roofvogels. Hij is dit jaar al meer dan 20 jonge duiven kwijt aan de rovers en ook diverse oude duiven.

Jan speelde in het verleden programmavluchten en is vooral door Homme de Jong geënthousiasmeerd om het te proberen op het langere werk. Homme is ook al jaren de mentor van Jan en er zijn natuurlijk uit Homme zijn beste marathon duiven jongen verhuisd naar Groninger Opende. De vader van de winnaar 12-1959904 komt uit deze duiven, die van origine afkomstig zijn van Cees de Groot. De moeder komt van Liekel Wilpstra uit de Boerakker, uit de inteelt op de 1e Nat. Bergerac van Gurbe van der Schaaf keer de “Bonte van Lune” en Liekel zijn teletekstdoffer van St. Vincent. De vader en de moeder van deze duivin hebben een ringnummer die beide eindigen op “013”, zodat de naam van dit unieke kweekkoppel snel geboren was.

Duif

De 12-1959904 is niet de enige goede die uit dit koppel kom. Een volle broer vloog vorig jaar teletekst op Limoges en zit nu op het kweekhok. Daarnaast heeft Jan dit jaar met 3 doffers uit dit koppel de duiven 9 keer gezet op de marathon en ze wonnen 8 keer prijs. De 12-1959904 won prijs op Limoges en Ruffec.

Jan en Margriet hebben naast de al eerder genoemde Homme de Jong en Liekel Wilpstra, ook erg veel gehad in begeleiding van de duiven om op de zware fond 

goed te spelen door Freek van der Brug en Jelle Posthumus. Dit zegt natuurlijk ook iets over Jan als persoon, dat je de mensen waar je veel aan hebt in de postduivensport, wilt betrekken in je succes.

Verloop van de vlucht.

Auke Heidstra had 5 duiven mee en daarvan wonnen er 4 prijs. Zijn “Dopke” vloog na 2 teletekst klasseringen nu de 24e in de sector. Er zullen niet veel duiven in Nederland zijn die beter gepresteerd hebben dit seizoen. De tijd zal het leren. Liekel Wilpstra had 4 duiven mee en daarvan vlogen er 3 in de prijzen en Willem Wittebol had 9 duiven mee, waarvan er zich 5 klasseerden. Prima resultaten dus van NIC Drachten.

 

De eerste 10 duiven van NIC Drachten:

1 Jan Bosma Groninger Opende, 2 en 3 Auke Heidstra Rottevalle, 4 Peter Wielinga Drachten, 5,9 Simon Kuipers Oudega, 6 Willem en Co Wittebol Oosterwolde, 7 R. Zondervan Goutum, 9 Liekel Wilpstra Boerakker, 10 Wiebe van der Woude Drachten.

SJK

Share
  • Billiga ray ban wayfarer solglasogon
  • nike mercurial superfly