NIC Drachten

Jelle Outhuyse wint met een jaarling de laatste overnachtvlucht BERGERAC

Op vrijdag 2 augustus zijn de duiven in Bergerac gelost om 13.30 uur. De afstand Drachten Bergerac is ca. 1005 km. 

 

De weersvoorspellingen waren redelijk positief. Tot Parijs helemaal geen problemen, maar voor de zaterdagochtend zijn de weersmodellen wat onzeker. Zo zou er nog lage bewolking en nevel in de Benelux kunnen zijn. De meeste modellen geven aan dat deze rond 10.00 uur zijn opgetrokken. Helaas bleek dat het minder gunstige weer langer bleef zitten dan verwacht, wat zijn effect heeft gehad op het verloop van de vlucht.

In NIC Drachten werden door 32 liefhebbers 272 duiven ingekorfd en de eerste duif was de Rode 18-1413341 van Jelle Outhuyse in Harlingen om 14.20.43 uur. Deze vloog een snelheid van 958.355 m.p.m. Deze nestdoffer speelde in de afdeling de 8e van 1.642 duiven en in sector 4 speelde hij de 9e tegen 2.767 duiven. Echt een uitstekende prestatie.

 

Zoals zo vaak als winnaar afgevlagd, Jelle Outhuyse

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\Bergerac 02-08-19\Jelle bloemetje.jpg

Weerbericht IWB

 

Goedemorgen (Zaterdag 7.15 uur),


Nog onvoldoende zicht bij Quiévrain 3500 m

In de oostelijke helft van België, in Nederland in Brabant en Limburg 4-5 km.

Rond Arnhem nog een plek met 100 m.

Verder hangt er hier en daar nevel in de Benelux.

In dezelfde gebieden nog lage bewolking (stratus) tussen 200 en 300 m.

MeteoGroup verwacht dat dit rond 10 uur zeker goed moet zijn.


Tegen 9 uur is er voldoende onstabiliteit.


Vrijdagavond 22-58

Het lijkt voor morgen allemaal wat mee te vallen.

Slechts één model voorspelt nog eerst lage bewolking in een uitgebreid gebied.

De andere modellen voorspellen eerst alleen lage bewolking (stratus) en slecht zicht in België en het zuidoosten van Nederland. Dit vooral in de oostelijke helft en in Zuid-Limburg.

Elders kans op verminderd zicht en nevel.

Er zal volgens verwachting om 9  voldoende onstabiliteit om dit te laten verdwijnen en dan moeten er stapelwolken ontstaan.

Dat is dan voor onervaren duiven de tijd om te lossen.


Zonsopkomst in Vierzon om 06.30.

 

Teletekst 

 

http://www.neerlandspostduivenorgaan.nl/wp-content/uploads/2019/08/4-5-600x392.png

De winnaar is de Rode “341”

 

De Roodkras doffer 18-1413341 werd gespeeld op een jong van een dikke week oud.

Zoals in de stamboom is te zien, komt hij uit twee ingeteelde ouders uit de beste lijnen van Jelle zijn hok. Op Periqueux zat hij net naast de prijzen, om vervolgens op Bergerac de eerste prijs in het NIC Drachten te winnen en de 9e in de Sector. Het is in het hok een vrij onopvallende doffer, die zijn plekje heeft gevonden in een mandarijnenkistje.

 

Wat Jelle hier doet met de kweek noemt men in de genetica Heterosis (bastaard) kweek. Genormeerde hokken met zeer goede duiven werken vaak volgens deze methode, bekijk de stambomen van de duiven van Jelle Jellema maar eens. Hieronder een korte uitleg over de basisfilosofie van deze kweekmethode.

Wat is de basisfilosofie achter deze kweekmethode van Jelle? 


Deze kweekmethode is gebaseerd op Heterosis:

deze kweekmethode bestaat er kort beschreven uit dat je 2 (sterk) ingeteelde toplijnen (zuiver gefokt via inteelt of lijnenteelt) tegen elkaar zet en de jongen hieruit (hybride, kruising of bastaard) kunnen enorm presteren. Het basis materiaal moet goed zijn en moet zich over langere periode bewezen hebben. Dus niet een toevalstreffer. 


Stukje onder liggende theorie:
Duiven die zuiver gefokt zijn (inteelt/lijnteelt), hebben veel invloed op de volgende generaties. Hoe meer zo’n duif teruggaat op dezelfde voorouders, hoe meer bepaalde eigenschappen blijvend zijn verankerd en hoe minder invloed out cross (vreemde eigenschappen) het heeft. Er is trouwens genetische info die alleen door de moeder wordt doorgegeven: mitochondriaal DNA, dat is een stukje DNA dat geen veranderingen ondergaat door de generaties heen. Hoe meer variatie er in een duif zit, hoe groter de invloed van de out cross. Hoe groter de variatie in de duivinnenstamboom, hoe groter de kans op nog meer variaties als ook de doffer eenzelfde grote variatie vertoont.

SJK

 

Zo simpel kan het zijn!!

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\Bergerac 02-08-19\NL18-1413341.jpg

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\Bergerac 02-08-19\De 341.jpg

 

Rollade winnaars

 

  1. Auke Heidstra

  2. Comb. Rekker-Westra. Het is nog nooit eerder voor gekomen dat in 1 seizoen een liefhebber op elke vlucht een rollade wint. Auke lukt het om dit jaar 7 rollades mee naar Berlikum te nemen. Freerk van der Brug had ook een reputatie op gebied van het winnen van rollades, maar Auke verslaat hem ruim dit jaar.

  3. Comb. G. & G. de Graaf

 

De eerste 10 duiven van NIC Drachten:

1 en 4 Jelle Outhuyse Harlingen. 2 Jappie en Gerrit Bosma Augustinusga. 3 en 10 comb. Rekker-Westra. 5 Auke Heidstra Rottevalle. 6 en 7 Haye Bouma Drachten. 8 fam.  Wagteveld Tjalleberd. 9 Simon Kuipers Oudega.

 

Nog enkele opmerkelijke prestaties:

* Comb.  Rekker-Westra had weer een uitstekende vlucht. Ze hebben 10 ingekorfd en speelden 7 in de prijzen. In afd. Friesland ’96 werden ze 2e Grootmeester over Bergerac. Ook hadden ze de superduif 16-1023555 voorop die nu 8 prijzen in 2 jaar heeft gevlogen.

* Jappie en Gerrit Bosma Augustinusga hebben dit jaar in stijl afgesloten. Ze speelden de 2e van het NIC en de 14e in de afdeling tegen 1642 duiven. Tevens speelden ze 14 duiven in de prijzen van de 22 ingekorfde duiven.

* Auke Heidstra deed goede zaken met zijn 1e aangewezen voorop die 5e speelde in het NIC. 

 

SJK

Share
  • Billiga ray ban wayfarer solglasogon
  • nike mercurial superfly