NIC Drachten

Reportage Auke Heidstra

Een klein bestand duiven en daarmee super gepresteerd in 2013

 

Auke heeft in het vliegseizoen 2013 onwaarschijnlijk goed gepresteerd op zijn discipline de meerdaagse fond. Op zich is dat niet vreemd, want Auke is in onze vereniging de grondlegger van het zware fond spel. Als één van de eerste liefhebbers specialiseerde hij zich op de meerdaagse fondvluchten en dit direct met groot succes. Uit de lijn van de beste duif van Nederland in de competitie W.H.z.B. –de beroemde “68” van zijn vader Klaas- werden duiven gekweekt die deze afstanden prima aankunnen.

 

 In 1991 wonnen Auke en Hielkje (zijn steun en toeverlaat) op de Roerdompstraat in Drachten voor de eerste keer de 1e Nat. St. Vincent sector 4 op 1190 km. Het was hier in de omgeving nog nooit eerder gebeurd en heel de vereniging stond op zijn kop. Er werd in het gebouw van de Vice Versa aan de Houtlaan een groot feest georganiseerd en het afdelingsbestuur kwam speciaal langs om Auke te feliciteren. Ook veel aandacht van dagbladen en Omrop Fryslân. Door deze prestatie heeft Auke heel wat los gemaakt bij de liefhebbers in onze club. Helemaal toen hij in 1993 NPO Brive op zijn naam schreef en in 1995 nogmaals de 1e Nationaal van St. Vincent won, maar nu woonachtig op de Fintsjes in Rottevalle. Door deze weergaloze prestaties zijn verschillende liefhebbers bij ons in de club langzaam maar zeker overgeschakeld naar de meerdaagse fond, met als ultiem resultaat dat NIC Drachten in 2013 het beste inkorfcentrum van sector 4 werd.

 

Verhuizing

In 2010 zijn Auke en Hielkje verhuisd naar een prachtige vrijstaande woning aan de Arendswyk in Rottevalle. Hier hebben ze prachtig uitzicht over de weilanden en een vaart deels om huis heen. Auke heeft op het nieuwe stek een hok van 8 meter neergezet waarin hij ca. 15 koppels duiven heeft inclusief kwekers. In de loop der jaren heeft Auke een uitstekende fond duif gekweekt met als basis natuurlijk de lijn van de “68” van zijn vader Klaas. In deze stam duiven heeft hij in de loop der jaren selectief duiven ingekruist van andere goede grote fond liefhebbers zoals bijvoorbeeld Jelle Jellema. Auke is niet de man van grote aankopen, maar meer van ruilen en/of samen kweken. Zo kreeg hij in 2011 een aantal jongen van Simon, die naar nu blijkt zeer goed in Rottevalle hebben gevlogen. Zelf op de snellere vluchten vlogen ze als jaarling prima en Auke zat er al over in of hij niet een paar vitesse duiven had gekregen!

Auke is een liefhebber van de kleine korf. Zijn maatstaf is dat hij de duiven op de fiets naar het lokaal moet kunnen brengen. Meer dan 10 duiven op de marathon worden er nooit ingekorfd, meestal 4 tot 6 duiven.

 

 

Systeem A.H.

Auke koppelt zijn duiven in het 1e weekend van maart en kweekt dan 1 ronde jongen. Daarna gaan ze op weduwschap en worden zo ingespeeld op de vitesse. Dan worden ze weer gekoppeld, zodat ze met de eerste Limoges (eind mei) op een kaal jong worden ingekorfd. Met dit systeem kunnen ze 14 dagen later op St. Vincent mee op dikke- eventueel verkleinde jonge duiven mee, soms ook gespeeld op half weduwschap. Daarna worden ze opnieuw op stand gezet afhankelijk van welke duiven op welke vluchten mee moeten. Auke zijn streven is dat de duiven 4 keer per seizoen meegaan op de meerdaagse fond. Met Auke zijn succesvolle systeem won hij vele teletekstplaatsen en kampioenschappen op in klein en groot verband.

 

Kampioenschappen

 

Een kleine greep uit de vele kampioenschappen van 2013:

 

NIC Drachten: 1e aangewezen en 3e onaangewezen bij de NIC Drachten en 1e Keizergeneraal en 1e duifkampioen op de meerdaagse fond.

 

Friese Fondclub: 1e aangewezen- en 2e onaangewezen overnacht en 1e Keizergeneraal.

 

Auke zijn vader werd halverwege de tachtigerjaren 1e Keizergeneraal van de FFC en nu is deze titel weer terug bij ons in de vereniging en ook weer bij een Heidstra!

 

Tevens had hij met de 11-1158101 de beste duif van de FFC, maar had ook nog met 11-1158093 de 15e asduif.

Als extra toegift vloog de 08-2019112 de 1e prijs van Friesland op de najaar klassieker Limoges en de 2e snelste duif van geheel Nederland.

 

In de Noordelijke Unie:

3e aangewezen meerdaagse fond, 5e totaal meerdaagse fond en 14e asduif meerdaagse fond.

 

Afdeling Friesland ’96:

3e onaangewezen meerdaagse fond en 1e aangewezen tevens had Auke met de 11-1158101 de beste asduif meerdaagse fond van Friesland.

 

Sector 4:

8e Onaangewezen meerdaagse fond en 1e aangewezen meerdaagse fond

Ook hier werd Auke zijn 11-1158101 de beste Asduif Meerdaagse Fond van sector 4.

 

Nationaal: werd Auke 18ehokkampioen Marathon 2013.

 

Met recht kun je spreken van: Wie ze beter!

 

Een groot verlies

Auke heeft de gehele winter zijn duiven los als het qua weersomstandigheid mogelijk is. Hij raakt hierbij weinig duiven kwijt aan de roofvogels, maar helaas op een kwade dag in april is de “101” wel gepakt en lag zwaar gewond bij de buurvrouw op het balkon. Een bezoek aan Nanne Wolff mocht helaas niet baten. Om zo’n top duif te moeten missen is voor een dergelijk klein hokbestand een flinke aderlating. Hopelijk krijgt de “101” een waardig opvolger, er zit kwaliteit genoeg. Het is je gegund.

 

 

 

Hieronder staan de foto’s van Auke zijn vaandeldragers:

 

Share
  • Billiga ray ban wayfarer solglasogon
  • nike mercurial superfly