NIC Drachten

Een nieuwe ster aan het marathon firmament

Aalzen de Jager uit Oudega wint de 1e Cahors 2019

 

De duiven zijn op 5 juli 2019 gelost in Cahors om 12.30 uur bij een temperatuur van 35°C. Op zich is de afstand Drachten naar Cahors hemelsbreed 1050 km, maar de duiven zaten nu zo’n beetje in Montauban, zeg maar 1077 km naar Drachten. Waarom de duiven dan zo nodig uit Cahors moeten vliegen en niet uit Montauban is voor mij een raadsel. Op de NPO leden vergadering is wel afgesproken dat we de bekende namen van lossingsplaatsen zoveel mogelijk gebruiken en niet een onbeduidende plaatsnaam. Maar er is bij de liefhebbers volgens mij geen verschil tussen Cahors of Montauban!

 

In het NIC waren 243 duiven ingekorfd door 31 liefhebbers. De eerste duif in sector 4 werd geklokt door C. en G. Koopman om 13.45 uur met een snelheid van 937.195 m.p.m. Hij lag ruim 2 uur voor in de sector op nummer 2 Eddy Bloemen. 

Aalzen de Jager klokt de 1e duif in NIC Drachten om 17.38.27 uur en vloog de 5e in sector 4 op 1.347 duiven. Deze doffer, de 17-1618890 had een snelheid van 790.289 m.p.m. en vloog de 3e van afdeling Friesland ’96 en de 1e in zone 4 van de NU op 701 duiven. Voor Aalzen zijn eerste grote topprestatie sinds hij een paar jaar geleden weer begonnen is met duiven in Oudega. In totaal had het NIC 4 duiven op teletekst staan in afd. 11 en dat was de comb. Rekker-Westra met plaats 4 en 6 en Kees Bruinsma met de 10e plek. Dit was ook nog een jaarling wel te verstaan.

Mr. and Mrs. TELETEKST

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\Cahors 6-7-2019\2019-07\Alie en Aalzen 2.jpg

Weerbericht IWB

 

De weerberichten waren relatief gunstig, later pakte het wel anders uit!

 

Goedemorgen (zaterdagochtend 08.01 uur),


In het noordwesten van Frankrijk zal daar waar het zicht beperkt is en hier en daar wat motregen valt, dit binnen enkele uren verbeteren..


In de Benelux wordt het breken van het gesloten wolkendek pas rond 12 uur verwacht bij 20-22 graden.

Daarvoor kan het tijdelijk even verbeteren en dan weer dichttrekken.

Het zicht gaat eerder verbeteren.

Aan de oostkant zou het breken van de bewolking wat eerder kunnen zijn en dan vooral tegen de Ardennen aan.


Wolkenbasis in de Benelux nu tussen 150 en 400 m.


Goedenavond (vrijdagavond 20.08 uur),


Voor vrijdag 12 juli internationaal St. Vincent morgen geen problemen.

Wind zal NNW 3 zijn .

Wel zal er in de loop van de avond een dikke plak bewolking noord van de rivieren komen.

Deze dikke plak bewolking wordt op zondag weer verwacht en zal dan niet verdwijnen.


Rest voor morgen volgt zo


Goedemorgen,


Vandaag vrijdag 12-7 om 10.59 uur wordt er in Noord-Frankrijk geen onweer verwacht, wel kans op een bui.

Vanmiddag wordt er in België vanaf 15 uur onweer verwacht op de lijn Rotterdam Brussel.

Dat gaat daarna richting Luxemburg trekken.

Rond 19 uur wordt dit in het oosten van België verwacht.

En rond 21-22 uur ligt dit gebied helemaal tegen Duitsland aan

Wind is westelijk kracht 3.

Morgen kans op een enkele bui(tje).

Verder goed weer.

 

Teletekst 

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\Cahors 6-7-2019\66471943_1753733058092032_5532126943371067392_n.jpg

 

Winnaar is Aalzen de jager

 

Aalzen had als kind altijd al sierduiven. Op de trouwdag van Alie en Aalzen kreeg hij van zijn zwager 2 witte postduiven. Daar moest natuurlijk een hok voor komen en hij bouwde op de Slag in Drachten (achter het ziekenhuis) een hok van 5 meter. Hij werd lid van pv Vice Versa in Drachten. Aalzen had in die tijd veel duiven van Hielke Booi. Hielke bezat een zeer goed kweekkoppel, de van Wanroy doffer x een Jan Aarden duivin. Hier kwamen vele goede duiven en eerste prijsvliegers uit, waaronder de autowinnaar!! Uiteindelijk heeft Aalzen dit koppel nog gekocht van Hielke.  

Aalzen zijn broer woonde in die tijd in Oudega (Sm.) en wilde zijn huis verkopen. Dit leek Alie en Aalzen een prachtige gelegenheid om vrij en in het buitengebied te wonen. En zo geschiedde. 

Inmiddels waren Jelmer, Djoeke en Marije (Aalzen houdt van Friese namen) geboren en een jong gezin met kinderen en 2 werkende ouders (Alie werkt in het speciaal onderwijs) is het lastig om duiven te houden. Dus de duiven zijn niet mee verhuisd. In totaal heeft Aalzen 20 jaar geen duiven gehouden, maar zag ze wel altijd een overal vliegen!!

Aalzen werkt zo’n beetje zijn hele leven bij Dunlop in Drachten en Freerk van der Brug heeft meerdere keren Aalzen geprobeerd over te halen weer met duiven te beginnen, maar Aalzen ging niet over stag.

En in enen komt die duivenbacil dan wel weer om de hoek kijken. Aalzen wilde een hobby bij huis hebben en weer met duiven beginnen. Alie was er niet zo happig op, dan zit je weer steeds omgekeerd aan de etenstafel naar de duiven te kijken zei ze. 

Maar er was (gelukkig maar) geen houden aan, de moesten en moesten en zouden er komen.

 

Zijn viezer lag nu op de vluchten met de lange afstanden, net zoals Karel de Bruin uit de Westereen, familie van Aalzen. Zo kwamen daar natuurlijk ook duiven vandaan en van Freerk van der brug. Verder kwamen duiven van Uitze Riemersma, Peter Wielinga, Cor van der Ploeg en Evert Antonides. Wel veel duiven uit dezelfde lijnen.

 

Aalzen zijn inzet is meer dan 100% en heeft er erg veel plezier in. Hij doet er alles aan om sterk te vliegen, met nu de 1e Cahors als parel op de kroon.

 

Speelwijze:

Aalzen heeft 14 kweekduiven, 35 vliegduiven en 40 jongen gehuisvest in het pittoreske Oudega.

Dit jaar is hij begonnen op Limoges door zijn vliegploeg op nest te spelen. Dit had niet het effect wat hij zich ten doel stelde. Daarom werden zijn duiven op weduwschap geplaatst met de 1e op Cahors als resultaat. Na de vlucht laat Aalzen de duiven een paar dagen bij elkaar als beloning voor het harde werken. Zo inleend kun je ook als liefhebber zijn.

 

Volgend jaar gaat hij met doffers en duivinnen weer op volledig weduwschap spelen. Aalzen vindt het belangrijk ook met duivinnen te spelen, dan kom je ook achter de wezenlijke kwaliteit van de dames. 

Op nest spelen vindt hij bewerkelijk, eieren in de broedmachine, jonge duiven omleggen, ook lastig in relatie tot dierenwelzijn! 

Prima dat je daar als duivenliefhebber goed over nadenkt.

 

Links het jonge duivenhok, ‘doosconstructie met gazen voorkant’.

Rechts de garage met bovenin de duivinnen, en rechts in de hoek de doffers, ook met ren ervoor.

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\Cahors 6-7-2019\2019-07\Overzicht hokken.jpg

Gezellig kweekhok:

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\Cahors 6-7-2019\2019-07\Kweekhok.jpg

 

Na het oude duivenseizoen gaan Alie en Aalzen eerste lekker op vakantie, met de boot de Friese wateren op. Daarna is het tijd voor de jongen, deze speelt Aalzen he liefst op de natour. Met het huidige programma komt dat niet zo goed uit en dat betekent dat de jongen zelf op worden geleerd.

De jaarlingen gaan de dagfond op en daarvoor vindt hij de overnacht nog een stap te ver. De oude duiven gaan 3 tot 4 keer mee op de overnacht. “Mister Cahors” zoals de winnaar is gedoopt, gaat dit jaar niet weer mee, daar worden eerst wat jongen uit gekweekt. Volgend jaar gaat hij wel weer de baan op.

 

Voerwijze en medische begeleiding

 

De duiven krijgen matadorvoer, ze krijgen Premium Fond met als voedingswaarde: eiwit 15,8% (7,9), vet 9,3%, sachariden (koolhydraten/suikers) 53,6% en vezels 6,7%

en

Premium High Energy (extra energie/pinda’s)

Voedingswaarde: eiwit 16,5%, vet 20,3%, sachariden (koolhydraten/suikers) 40,9%

 

De jonge duiven krijgen Elite mengeling.

 

Medisch gezien werkt Aalzen veel met de Allerd Hiemstra zijn Rode Kruidenelixer en dit krijgen ze continu door het drinken.

Voor Cahors is Aalzen afgeweken van zijn systeem en heeft het breedspectrum FMT toegediend. Dit was dus een schot in de roos.

 

De winnaar 2017-1618890 oftewel Mister Cahors

Deze doffer is gekweekt uit de lijnen van Karel de Bruin zijn duiven van Sam de Jong en Piet de Vogel via Evert Antonides keer Freerk van der Brug zijn Gouden Peiren koppel. Dus echt duiven voor het zware werk. Zie hiernaast de foto en de stamboom.

Staatsieportret klaar voor de EREGALARIJ op de site van pv Vice Versa:

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\Cahors 6-7-2019\2019-07\2017-1618890Cahors.jpg

 

De pedigree: 

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\Cahors 6-7-2019\2019-07\2017-1618890STB.jpg

Terug in de sport!

Aalzen vindt het prachtig om weer terug te zijn in de duivensport. Het is een geweldige hobby en erg leuk om met de duiven om te gaan. Ook de sfeer in de club is erg belangrijk en het fondspel bevalt hem erg goed. Dan hoef je niet elke week mee te doen en volop te presteren. Je richt je op een aantal voor jou belangrijke vluchten.

 

Rollade winnaars op Cahors:

 

S.J. Kuipers wint rollade 1

 

Jappie en Gerrit Bosma winnen rollade 2

 

Comb. Rekker-Westra wint rollade 3

De eerste 10 duiven van NIC Drachten:

1. Aalzen de Jager Oudega, 2 en 3 Comb. Rekker-Westra Berlikum, 4. Kees Bruinsma Berlikum, 5. S.J. Kuipers Oudega, 6 en 10 J.D. Bosma Augustinusga, 7 R. de Vegt Haule, 8. R. Zijlstra Boelenslaan, 9 H. Wouda Kootstertille. 

Nog enkele opmerkelijke prestaties:

 

Door de zeer zware omstandigheden werd pas op maandagavond de klok afgeslagen en toen waren ca. 20% van de duiven thuis. Ook de dagen daarna kwamen de duiven uiterst karig. 

In een kleine 20 jaar dat wij het NIC in Drachten organiseren is dit de eerste keer dat de prijzen nog niet verdiend waren na 3 dagen!! 

Er waren 10 liefhebbers van ons NIC die niet een duif op maandagavond thuis hadden, dat is toch wel erg teleurstellend.

Marathon liefhebbers spreken niet snel van een rampvlucht, maar deze had er wel alle schijn van!!

SJK

 

* Jappie en Gerrit Bosma Bosma uit Augustinusga klokten 9 van de 13 duiven in de prijzen, ze hadden zo’n beetje 20% van de prijsduiven. 

 

* Sietse van Zuiden uit Jorwert klokt 2 van de 4 duiven in de prijzen, ook een prima resultaat.

Aalzen met de duif en zijn verhaal

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\Cahors 6-7-2019\2019-07\Aalzen de duif en.jpg

 

Auke Rekker had zelf 2 duiven op Teletekst

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2018\Periqueux 3-8-18\2018 08 05\IMG_4311.JPG

 

Kees 10e teletekst van de afdeling en 1e jaarling, wat een geweldige prestatie.

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\Cahors 6-7-2019\2019-07\Kees 10e TXT.jpg

 

Sfeerimpressies

 

Prijsuitreiking 

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\Cahors 6-7-2019\2019-07\Zaal 2.jpg

 

Zaal overzicht 

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\Cahors 6-7-2019\2019-07\Zaal.jpg

Auke krijgt de aanmoedigingsprijs!

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\Cahors 6-7-2019\2019-07\Auke aanmoediging.jpg

 

Janny van Zuiden, vol aandacht of onder de indruk van de goede klassering op Cahors vanuit Jorwert.

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\Cahors 6-7-2019\2019-07\Jannie van Zuiden.jpg

 

SJK

Share
  • Billiga ray ban wayfarer solglasogon
  • nike mercurial superfly