NIC Drachten

De Klassieker St. Vincent

Michiel Vlaskamp uit Tzummarum won deze toonaangevende vlucht

 

Saint-Vincent-de-Tyrosse is de volledige naam van het gebied waar de duiven gelost zijn. De plaats zelf telt 5955 inwoners en maakt deel uit van het arrondissement Dax. Ook voor duivenliefhebbers een bekende naam, hier gaan over een paar weken onze marathon duiven weer naartoe. St. Vincent heeft een ideale ligging in het hart van de Franse Alpen en de ingang van het Massif des Ecrins. Beschermd tegen de wind, optimale zon en in de winter gunstige sneeuwcondities, zodat wintersporten daar ook onder ideale omstandigheden kunnen plaatsvinden. Dus voor skifanaten en snowboarders een uitgelezen mogelijkheid om een mooie wintersportvakantie daar te plannen!

 

De lossing op vrijdag 14-06-2019 werd met reden later dan gebruikelijk gedaan, ze werden niet om 13.00 uur gelost maar om 14.30 uur. Dit vanwege de weersvoorspellingen, dat in België en Nederland zaterdagochtend nog flinke buien in het land zouden zijn (zie weerbericht IWB). 

De afstand St. Vincent naar Drachten is toch maar eventjes 1185 km, de verste vlucht uit het NPO programma. Bij NIC Drachten werden 139 duiven ingekorfd door 24 liefhebbers. De eerste duif viel bij Michiel Vlaskamp, het bijhok van Auke Rekker mag je wel stellen. Hij klokte zijn nestduivin om 17.51.20 uur en vloog de 6e op Teletekst in afd. Friesland ’96. Hier waren 595 duiven ingekorfd. De duivin vloog een snelheid van 932.695 m.p.m. 

De gehuldigde TROTSE overwinnaar: Michiel Vlaskamp

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\St. Vincent 15-6-2019\Michiel bloemen.jpg

 

Peter Wielinga vloog de vlucht van zijn leven op St. Vincent, hij had 3 duiven meegegeven en speelde 10, 11 en 13 van de gehele afdeling. Deze unieke prestatie leverde Peter het 1e grootmeesterschap op van de afdeling op St. Vincent 2019. Wat wel een beetje sneu is, dat Peter als liefhebber met een 50 jarige ervaring van deze 3 duiven niet eentje heeft zien vallen. Peter en Tiny zaten achter een lekker bord macaroni toen Tiny een schim van een duif zag. Peter er heen om de eerste duif te verwelkomen en de verzorging te geven die zo’n duif toekomt. Wat schetste zijn verbazing, dat er nog eentje in het hok zat en na nog even kijken zat voor Peter de vlucht erop, hij had ze allemaal thuis in 10 minuten en Tiny had dus de 3e duif zien vallen. Lang leven elektronisch constateren! De achterbuurman – Jannes Homan- dacht al even dat het duiven van de trainingsvlucht waren die zo snel thuis kwamen. Maar niets was minder waar.

 

Peter in de bloemetjes voor zijn 10e teletekst plaats

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\St. Vincent 15-6-2019\PJW bloemen.jpg

 

Weerbericht IWB

 

Verwacht wordt dat vroeg in de zaterdagochtend de occlusie (depressie van een warmte- en koufront) van het zuidoosten naar het noordwesten over ons land zal liggen.

Ook zal dit nog over de meest oostelijke losplaatsen in het noordoosten van Frankrijk en het oosten van België  liggen.

Dit met hier en daar met behoorlijk wat regen.

Het zuidwesten en westen is direct al onderuit.

Dit trekt naar het noordoosten weg.

Rond 10 uur zou het zuidoosten er onderuit moeten zijn.

Rond 12-13 uur het noordwesten en het noorden van afd. 11. 

Rond 13.30-14 uur komt het oosten en noordoosten er onderuit.


Achter het front geen buien meer en stapelwolken.


Het front gaat echter in het noorden en noordwesten weer terug indraaien.

Weliswaar met minder of geen neerslag maar wel met een geniepig dauwpuntverschil over kleine afstand van 2-3 graden.

Wanneer en waar precies valt nog niet te voorspellen.

Waar dit gaat komen geeft dit een (fikse) verstoring bij thuiskomst aldaar.


Inversies zijn zwak en de wind is zwak ZW .


De verwachting voor de zaterdag zal zijn dat  vanaf 8 uur in het uiterste zuiden van Limburg en Zeeland het weer verbetert.

Rond 11 uur zal dit ter hoogte van Utrecht zijn.

Volgens Meteogroup zou tussen 13 en 14 uur ook het noorden er vrij van komen.

Daar achteraan slechts kans op wat lichte buitjes door invloed van hoge druk .

 

Teletekst

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\St. Vincent 15-6-2019\St. Vincent.png

 

Wie is Michiel Vlaskamp

 

Michiel had in zijn jeugd al duiven in Franeker. Daar had hij een hokje van 2.80 bij 1.40 m. Hier had hij erg veel plezier aan, maar echt serieus werd het niet. De kiem voor de duivensport was toen wel gelegd. Toen hij op zichzelf ging wonen pakte hij het in 2011 wel goed op. Mooie hokken gebouwd en daarna kweken. In 2012 is Michiel begonnen te vliegen, eerst zoals de meesten beginnen met het programmaspel. Dat ging niet onverdienstelijk. Michiel werkt evenals Auke Rekker bij nieuwe gemeente Waadhoeke en met zo’n fanatieke fondman wordt je automatisch besmet met het meerdaagse fond virus. Dus al snel werd de omschakeling naar de overnacht gerealiseerd en kwamen er fondduiven op het hok. De meeste duiven komen via Auke Rekker, maar Michiel heeft zo hier en daar ook fondduiven gekocht. In 2016 speelde hij 2x op de overnacht, op Albi en Bergerac en hij speelde gelijk op beide vluchten 2x teletekst. Met zo’n start wil je meer en het jaar daarop speelde hij de 1e van de afdeling op Cahors. Ook vorig jaar had Michiel er prima vluchten bij en nu speelde hij weer een aantal topklassering. Deze duivin speelde overigens op Limoges ook al zijn 1e duif van het hok en was de 23e duif bij NIC Drachten.

 

Werkwijze:

Michiel speelt zijn duiven op het nest. Tijdens het stille seizoen heeft hij ze op weduwschap en ze worden dan pas gekoppeld als de meerdaagse fondvluchten eraan komen. Op deze wijze kan hij ze mooi op het eerste nestje op stand spelen.

De jongen komen uit zijn kweekhok en deze worden ca. eind februari begin maart gekoppeld.

 

Zeevlam

Tzummarum ligt dicht tegen de Waddenzee, een prachtig gebied om  te fietsen en te recreëren. Maar er kan ook plotseling zeemist (of zeevlam is plotseling van zee opkomende mist) ontstaan en uit het niets wordt het dan mistig. Op deze wijze is Michiel in de aanloop naar dit seizoen een 20 jaarling doffers verspeeld en hier heeft hij niets weer van gehoord of gezien. De Waddeneilanden zitten ook met dit probleem bij bepaalde vluchten. Soms is het overal goed weer, maar hangt er boven de Waddenzee die beruchte zeemist. 

 

Normaal heeft Michiel 16 koppels kwekers en een 60 vliegduiven. De kwekers hebben een ruim hok met een ren ervoor.

 

Zeer TROTSE Familie

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\St. Vincent 15-6-2019\Fam. Vlaskamp.jpg

 

Kweekhok met ruime ren

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\St. Vincent 15-6-2019\Hok Mechiel.jpg

 

De vliegduiven zitten op een L-hok van 1.80 breed. Het grootste deel van het hok is in drieën verdeeld en daar zitten de nestduiven en het kleinere deel daar zitten de jongen.

 

Overzicht hokken

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\St. Vincent 15-6-2019\Hokken site.jpg

 

Systeem

Eigenlijk zegt Michiel heb ik geen systeem, ik doe maar wat! Zijn duiven komen 1 keer per dag los en dat is om 16.15 uur als hij uit zijn werk komt. De klep van de oude duiven gaat open en iedereen moet er uit, ook de duiven die op nest zitten. De klep blijft 1 uur dicht. Soms heeft hij wel een vlag op  het hok, maar daar geven zijn duiven niks om, soms gaan ze er gewoon naast zitten.

De duiven worden gespeeld op de vitesse en midfond vluchten en zodra Limoges gespeeld is worden zijn oude duiven niet meer met de afdeling meegegeven. Hij brengt ze iedere zondag naar Middenmeer, zeg maar zo’n 60 km vliegen. Dit is de enige training tussen de marathonvluchten.

De vliegduiven krijgen volle bak en tijdens het vliegseizoen krijgen ze All-in One van Koopman (Bijers). In het stille seizoen krijgen ze goedkoop voer toegediend. 

Nadat de oude duiven zijn uitgevlogen en erin geroepen mogen de jonge duiven los.

 

Michiel gaat 3 a 4 keer per jaar tijdens de belangrijke vluchten naar Nanne Wolf ter controle van de gezondheid. En op diens aanraden kuurt hij zijn duiven of niet.

 

‘Krasje Beerda 2’:

De duivin 15-4274246 is gedoopt als ‘Krasje Beerda 2’. De moeder is gekocht op de totale verkoop van Piter Beerda, na diens overlijden. Uit deze duivin kweekte Michiel diverse eerste prijsvliegers op de programmavluchten. Toen hij deze duivin koppelde aan een overnachter van Comb. Rekker-Westra, kwam deze prima duivin eruit. Ze speelde diverse keren bij de eerste 100 van de afdeling, met als vroegste prijs een 31e plaats, en nu dus een 6e plek van afd. Friesland ‘96.

De 15-4274246 werd op Limoges ingekorfd op eieren van 2 dagen en zat nu op een klein jong. Daar ze op het vlieghok zit wordt er niet uit gekweekt, dat zal t.z.t. wel gebeuren.

 

Michiel met ‘de duif en zijn verhaal’

Hij was goed voorbereid, had thuis geoefend!!

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\St. Vincent 15-6-2019\De duif en zijn verhaal.jpg

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\St. Vincent 15-6-2019\Compustam_15-4274246_4gen.jpg

Rollade winnaars

 

1e Rollade door combinatie de Graaf

Comb. G. en G. de Graaf

 

2e Rollade door 

S.J. Kuipers

 

3e Rollade door

Combinatie Rekker-Westra

De eerste 10 duiven van NIC Drachten:

1. Michiel Vlaskamp Tzummarum, 2, 3, en 4 P.J. Wielinga Drachten, 5. Comb. G. en G. de Graaf De Westereen, 6 en 7 J.D. Bosma Augustinusga, 8, 9, 10 S.J. Kuipers Oudega.

Nog enkele opmerkelijke prestaties:

 

Het werd een zware vlucht, waar achteraf nog heel wat goede duiven thuis moeten komen. De regenbuien bleven aanzienlijk langer hangen dan van te voren ingeschat door MeteoGroup.

 

* Weergaloze prestatie van Peter zijn duiven St. Vincent. 3 in 10 minuten en 

1e Grootmeester van sector 3 en 4.

 

* Ook heel bijzonder is dat comb. G. & G. de Graaf de 2e Grootmeester werd van sector 3 en 4. Ze vielen een beetje in het niet door de eclatante uitslag van Peter, maar het is ook een SUPER uitslag, 5 mee en 3 kop.

 

* J.D. Bosma uit Augustinusga had 4 in de prijzen van de 6 en werden daarmee 2e Grootmeester werd van sector 3 en 4. In het NIC speelden ze zelf 5 prijzen.

 

* Auke Heidstra -de St. Vincent specialist- had 6 mee en daarvan wonnen er 4 prijs, beginnend met de 13e duif van het NIC.

Sfeerimpressies

 

*Jappie en Gerrit Bosma uit Augustinusga hebben een geweldige seizoenstart. 

Op Limoges 19 mee en 11 in de prijzen, beginnend bij de 3e in het NIC en nu op St. Vincent 6 mee en 5 in de prijzen en 2 bij de eerste 10 in het NIC. Dat belooft nog wat voor dit seizoen. 

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\St. Vincent 15-6-2019\JD Bosma Augustinesga.jpg

 

Freerk (en Johannes natuurlijk ook) in zijn (hun) nopjes

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\St. Vincent 15-6-2019\Freerk in zijn nopjes.jpg

Zenuwcentrum 

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\St. Vincent 15-6-2019\Zenuwcentrum.jpg

 

Prijsuitreiking 

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2019\St. Vincent 15-6-2019\Prijsuitreiking.jpg

 

SJK

Share
  • Billiga ray ban wayfarer solglasogon
  • nike mercurial superfly