NIC Drachten

5 keer TELETEKST op Bergerac 29-07-2017

Vijf liefhebbers op teletekst te beginnen bij de eerste met Jaap Koehoorn zijn ‘303’. Wat wil je als NIC nog meer.

Achteraf bleek dat Richard net buiten viel omdat er met de melding via de meldsite iets mis ging, maar bijzonder blijft het wel zoveel vroege duiven in deze regio.

 

Van links naar rechts:

Richard, Auke, Jaap, Jan en op de voorgrond (natuurlijk) Hessel en dochter

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Bergerac 29-7-17\2017-07\5x 2 TXT.jpg

 

De duiven werden in Bergerac met een dag uitstel gelost op zaterdag 29-07-2017 om 13.00 uur. De afstand naar Drachten is 1005 km. Het eerste deel was wind op kop, maar daarna draaide de wind richting west die zou kunnen zorgen voor hoge snelheden en waarschijnlijk nachtelijke aankomsten. In het zuiden waren aanzienlijk veel nachtelijke aankomsten, maar dat viel in het noorden toch nog tegen. De oorzaak was de grote hoeveelheid regen die gedurende de nacht viel en de harde wind op bepaalde plaatsen die bomen deed ontwortelen. Daardoor was het ’s nachts pikdonker en voor duiven beslist geen pretje om daar doorheen te vliegen. Alleen een duif van Albert Mulderij kwam wel door in de nacht en werd om 03.09.50 uur geklokt.

 

Leuk om te weten


Bergerac is een prachtig vakantie gebied en sinds de aanleg van het vliegveld komen er veel charters aan met goedkope vliegreizen uit heel Europa. Hierdoor is Bergerac een enorm populaire vakantiebestemming geworden.


Bergerac was vier keer etappeplaats in de wielerkoers Tour de France. Drie keer startte er een etappe en drie keer was Bergerac aankomstplaats. Miquel Indurain en Marcel Kittel wonnen er een etappe.


Bergerac ligt voor het grootste deel aan de noordzijde van de rivier de Dordgne, in een streek die wordt gedomineerd door de wijnbouw. Ten oosten van Bergerac ligt de Pécharmant, een wijngebied waar stevige rode wijn vandaan komt, terwijl ten zuiden van de Dordogne de Monbazillac witte zoete wijnen produceert. In het westen grenst het wijngebied van Bergerac aan dat van de Saint-Emilion.


SJK is een echte wijnliefhebber!!

In ons NIC werden voor deze 3e en laatste nationale vlucht 157 duiven ingekorfd door 21 liefhebbers.

Jaap Koehoorn klokte de eerste duif om 05.56.41 uur en dat bleek de 1e van afdeling Friesland ’96 te zijn en de 4e duif in sector 4. De klasbak die dat presteerde is de ‘303’. Een echte alleskunner, die vorig jaar nog 17 prijzen won met diverse asduif titels en eerste prijzen. Ook dit jaar heeft hij al vele prijzen en kopprijzen gewonnen op de programmavluchten. Natuurlijk kan zo’n duif niet door het leven gaan als de ‘303’, maar heeft de ultieme naam “AMAZING BLUE” gekregen. Hieronder een mooie foto van de afdelingswinnaar:

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Bergerac 29-7-17\Jaap 303 2016.jpg

 

Jaap in zijn charmantste pose tijdens de duif (en wat voor één) en zijn verhaal:

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Bergerac 29-7-17\jaap hoofd.jpg

De NL13-1580303 is reeds een 4 tal jaren de beste duif van Jaap zijn hok. Vitesse super , midfond super en dagfond super. Vorig jaar nog de beste duif over alle oude duiven vluchten in de Walden en de Eenheid (16 verenigingen). Bergerac was zijn eerste overnachting. Conclusie dit kan hij dus ook. Uiteraard was Jaap erg verbaasd toen de ‘303’ er aan kwam. Hij was aan het koppeltje duiken, net als een jonge duif. Jaap meende eerst ook nog dat het een te laat aankomende jonge duif betrof. Toen hij landde op de klep zag Jaap pas welke duif het betrof en dat na 1019 kilometer. In de handen was hij ook prima, of had hij een vitesse vlucht gehad!

Jaap was de hele nacht al op geweest, zoals we van hem kennen. Maar je kunt natuurlijk nooit weten, het zijn bijzondere wezens onze duiven! Het was hier in het noorden s 'nachts alleen maar regen en regen en het was erg donker. Motivatie voor een nachtvlieger was eigenlijk niet mogelijk.

De 303 zat op dubbel weduwschap. Zijn laatste vlucht was de zaterdag ervoor op Gennep, samen met de jonge jonge duiven. Daar was hij ook vroeg.  Daarna twee dagen rust. Dus de vorm was er al en nu moest Jaap proberen deze vast te houden en dat is hem zeer zeker gelukt. Dat bepaalt ook de kwaliteit die je hebt als duivencoach.

Ook de 303 is een Stok-Janssen duif. Moeder speelde ook al een 1e van de afdeling op Pommerouel tegen 15.986 duiven. 

De winnares van Ruffec, de 14-1389984 komt ook uit het oude soort van Janssen-Stok. Op Limoges (888 km) vloog ze de 12 van 1.353 duiven en 3 weken later vliegt ze op Ruffec (908 km) de 1e van het NIC, de 1e van de FFC tegen 1.562 duiven en de 4e in sector 4 tegen 3.514 duiven. Op Bergerac was ze ook mee, maar kwam gewond aan haar zij (gelukkig) s’s middag thuis.

 

Stamboom van de  NL13-1580303:

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Bergerac 29-7-17\Scan0210.jpg

De vroege aankomsten van de duiven geven Jaap een geweldige kick, daar heb je duiven voor! Tevens vindt hij het een hele eer om op de overnacht bovenaan te staan, tussen al die toppers op de grote fond die Friesland rijk is.

Wie nog meer wil weten over “The Coming Man” op de marathon, moet maar eens zijn site bekijken. Jaap heeft nu de smaak van marathon vliegen te pakken!

De eerste 10 duiven van NIC Drachten:

1 Jaap Koehoorn Twijzel, 2 en 10 Hessel Wouda, 3 en 9 Comb. Bosma-Klein Opende, 4 Auke Heidstra Rottevale, 5 Richard de Vegt Haule, 6. Peter J. Wielinga Drachten, 7 Femke Wagteveld Tjalleberd, 8 Jelle Posthumus de Wilp,

 

Nog enkele opmerkelijke prestaties:

 

Robert Zijlstra heeft 2 duiven mee en won de vorige vlucht de aanmoedigingsprijs, nu dat hebben we geweten met een CLEAN SWEEP met 2 duiven mee en dan 2 vroege duiven klokken op plaats 12 en 16, wie doet hem dat na. Wordt dit de beste prestatie van het jaar!

 

Richard heeft de smaak van het teletekst vliegen helemaal te pakken en draait en passend 50% prijs.

 

Auke Heidstra heeft de eerste jaarling van het NIC en een duif die ook op teletekst vermeld staat. Dat beloofd weer wat voor de toekomst.

Peter draait 50% prijs en valt net buiten teletekst, maar de prestaties is er niet minder om.

 

Freerk van der Brug draait 50% prijs.

 

Combinatie Bosma-Klein had 11 duiven mee en daarvan wonnen maar liefst 9 duiven prijs en daardoor worden Jan en Margriet gekroond tot 3e grootmeester van Bergerac 2017 sector 4.

 

Zaal met 5 bloemstukken:

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Bergerac 29-7-17\2017-07\Zaal + bloemen.jpg

Hessel wouda had 6 mee en daarvan wonnen 4 prijs en werd mede daardoor 4e grootmeester

op Bergerac 2017 van sector 4. Een geweldige prestatie, volgens mij zijn beste prestatie ooit op de overnacht.

Hessel en compagnon

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Bergerac 29-7-17\2017-07\Hessel en dochter 2.jpg

 

SJK

Share
  • Billiga ray ban wayfarer solglasogon
  • nike mercurial superfly