NIC Drachten

Orange NIC Drachten en 8e Teletekst van Richard de Vegt Haule.

Op zaterdag 15 juli zijn de duiven om 7.00 uur gelost in Orange op ca. 1005 km vanuit Drachten. De duiven mochten niet op vrijdag 14 juli gelost worden vanwege de Franse nationale feestdag (Quatorze Juillet). Op deze feestdag wordt de Franse Revolutie van 1789 herdacht (de bestorming van de Bastille). Alle Fransen vieren dan feest en op zeer veel plaatsen wordt vuurwerk ontstoken. Vandaar ook dat onze duiven nu woensdag ingemand werden i.p.v. de gebruikelijke dinsdag.

Orange ligt tussen het Centraal Massief in het oosten en de Alpen in het westen. De duiven vliegen daardoor meestal via de Rhônevallei. In dit gebied komt ook de mistral voor, dit is een harde en koude noorden- tot noordwestenwind, die gedurende de dag gemiddelde windsnelheden bereikt van 50 kilometer per uur of meer (windkracht 7), met windstoten van meer dan 100 kilometer per uur. De duur van de mistral is erg wisselend maar hij houdt vaak dagenlang aan, tot wel een week. De mistral waait erg vaak, zo'n 130 dagen per jaar en komt in elk seizoen voor. Vergelijkbaar met de mistral is de Tramontane. Deze bijzondere windconditie hebben waarschijnlijk de duiven Barcelona het erg lastig gemaakt. Dit is een droge, koude en sterke wind en deze versnelt tijdens zijn doorgang tussen de Pyreneeën en het Centraal Massief. Windvlagen van 150 km/uur komen regelmatig voor.

Richard in de bloemetjes:

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Orange 15-7-17\Ricgard 2.jpg

 

De voorspellingen voor onze duiven betreffende deze windvlagen waren niet goed. Ze voorspelden een sterke noordoostenwind, windkracht 7. Extreme windvlagen vielen achteraf gezien op de dag van lossing mee, maar het heeft de duiven de eerste twee a driehonderd kilometers zeker parten gespeeld.

 

Aardig om te weten


Koninklijke binding

Orange heeft bindingen met het Huis Oranje-Nassau. In 1544 erfde Willem van Nassau deze stad van zijn neef en werd hij prins van Orange (Oranje).

Wijnbouw

Rond de stad is veel wijnbouw van de streek Côtes du Rhône, met bekende wijnen als Châteauneuf du Pape en Gigondas.


In NIC Drachten werden 151 duiven ingekorfd en iedereen had de hoop om in de avond een duif te klokken. Jaap Koehoorn is zelf de hele nacht opgebleven, om net als met Ruffec weer een nachtvlieger te verwelkomen. Het viel allemaal enigszins tegen. De eerste duif in de afdeling was van Herman Brinkman die hij klokte om 04.54.27 uur en daarna kwamen de duiven mondjesmaat. Richard de Vegt uit Haule klokte de eerste duif van het NIC om 08.39.56 uur en dat was de 8e duif van de afdeling tegen 770 duiven. Een prachtige teletekst plek voor de nog maar net op de overnachtfond overstapte fond liefhebber. Jaap Koehoorn speelde de 2e plek van het NIC en 13e duif van de afdeling met een jaarling. Deze duivin was de eerste jaarling van de gehele afdeling en dan op zo’n zware vlucht, dat beloofd nog wat voor de toekomst.

 

Wie is Richard de Vegt?

Richard is een herintredende duivenliefhebber. Hij is 50 jaar en getrouwd en heeft een zoon van 17 jaar en een dochter van 14 jaar. Richard werkt als productontwikkelaar bij de Heijsgroep kippenslachterij in Hoogeveen.

In de jaren 80 is hij ± 5 jaar jeugdlid geweest in Roden en denkt daar met veel plezier op terug. Daarna heeft hij  25 jaar geen duiven meer gehad, dat paste toen niet in zijn drukke leven. Eind 2008 is Richard langzaam weer begonnen met duiven in Bakkeveen en werd ook lid van de plaatselijke club Vitesse 88. Eerst speelde hij het totale programma, maar kwam er al snel achter dat het best wel intensief is om het complete programma volop mee te draaien. In het voorjaar van 2015 zijn ze verhuisd naar Haule. Sportvrienden hebben Richard prima geholpen met weer opnieuw opbouwen van de duivenhokken in Haule en is ze daar ook dankbaar voor.  Dit was voor Richard het moment om de definitieve overstap naar de overnachtfond te realiseren. Doordat Ewout stopte met het fondvliegen, heeft hij een deel van zijn duiven overgenomen. Tevens koopt hij selectief uit bepaalde lijnen een duifje bij.

 

Hokken en systeem

Richard heeft 2 hokken die op het oosten gericht zijn. Het grote hok heeft 5 afdelingen en is 9 meter lang en 2.5 meter diep, zonder gang langs de afdelingen. De middelste 3 afdelingen, elk 1.8 meter lang, zijn voor de vliegers met 7 nestbakken per afdeling. Dus 21 vliegkoppels. Maar met een fondhok in opbouw is dit nog niet gerealiseerd. De buitenste 2 afdeling zijn voor de jongen. De meest rechtse afdeling is voor de 1e ronde en de linkse voor de latere jongen.

In alle hokken zitten roosters om de verzorging te vergemakkelijken. Er zit altijd wel voer in de bakken. In de ochtend en 's avonds wordt dit aangevuld.

De hokken staan altijd open, maar op advies van Bennie van Dijk zitten bij de vliegers schuiven van gaas in de ramen, zodat ze niet de hele tijd in de kooi kunnen. Omdat de plafonds dicht zijn kunnen de duiven niet meer in de tocht zitten. De duiven trainen daardoor dit jaar beter. 

 

Landelijk gelegen vlieghok:

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Orange 15-7-17\Richard hok.jpg

 

Kweekhok:

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Orange 15-7-17\Kweekhok.jpg

 

Nestspel

Richard speelt de vliegduiven op het nest en het liefst op een stand van 10 dagen broeden. Dan willen ze goed eten en lopen ze mooi op.

De oude en de jongen gaan gezamenlijk los en moeten een klein uur verplicht vliegen. Dus ook de duiven die op het nest zitten moeten eruit. Zodra er een duif aanstalten maakt om naar binnen te gaan ‘schrikt’ Richard hem of haar op om de trainingsrondjes te volbrengen.

Regelmatig neemt hij ook duiven mee naar Hoogeveen ter training.

De verzorging is simpel, de duiven zitten op roosters, zelf in de bakken zitten roosters. Twee à drie keer per jaar maakt hij de hokken schoon. Ook op gebied van medicijnen is Richard zeer terughoudend. In de winter ent hij tegen paratyfus en het PMV. Verder krijgen de duiven een wormpil, dit volgens het systeem van Jelle Jellema.

 

Voermengeling

Het voer mengt hij zelf. Dat zie je niet veel meer in de duivensport. Vroeger gebeurde dat veel meer dat men het voer zelf samenstelde.  Hij heeft hiervoor 4 voersilo’s en daarin zitten:

  1. Vetmengeling met pinda’s

  2. Maissoorten

  3. Paddy, gerst e.d.

  4. Diverse bonensoorten

Op deze wijze kan Richard naar behoefte zijn mengeling maken en daar is hij erg tevreden over.

 

Dit jaar heeft Richard in maart gekoppeld en dat is prima bevallen. Dan heb je jonge duiven als de roofvogels niet op het actiefst zijn en de rovers heb je in deze omgeving veel.

 

De winnares

De 1e duif van Orange komt uit een Jelle Jellema doffer die Richard als bon heeft gekocht. Deze Jellema doffer komt uit een rechtstreekse doffer van Ko van Dommelen en de moeder komt uit Jelle zijn eigen basis lijn van ‘de Orion’ en ‘de Grote kweker’.

De moeder is gekocht op de totale verkoop van Coen Brugman Rutten en komt uit ‘Reint’ keer de ‘Beerda duivin. Een perfecte afstamming lijkt mij.

 

De winnares 15-1204008

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Orange 15-7-17\20170718_182635.jpg

De stamboom van de overwinnaar op Orange 2017

Richard gaf aan dat de sfeer bij het NIC altijd prima is, en dat is natuurlijk altijd leuk

om te horen als NIC commissie. Ook gaf hij aan dat de scheurkalender 2017 door het Spoor der Kampioenen uitgegeven een mooi en zinvol initiatief is. De tips die erop staan zijn erg bruikbaar.

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Orange 15-7-17\Zaal.jpg

Richard al glunderend bij de prijsuitreiking:

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Orange 15-7-17\P1010071.jpg

De eerste 10 duiven van NIC Drachten:

 

1 Richard de Vegt Haule, 2 Jaap Koehoorn Twijzel, 3 Wiebe van der Wal Kootstertille, 4, 5 en 9 comb. Bosma-Klein Opende, 6 Gaatse Bosma Kootstertille,  7  Haye Bouma Drachten, 8 Gerben van der Loon Boelenslaan, 10 Simon Kuipers Oudega.

Nog enkele opmerkelijke prestaties:

 

* Jan Bosma en company draait er weer lustig op los, 3 bij de eerste 10 en 7 in de prijzen van de 10 meegegeven duiven. Klasse.

* Bij Gaatse Bosma gaat het ook prima dit jaar, nu heeft hij weer 5 in de prijzen van de 10 duiven.

* R. Zondervan uit Goutum had 6 mee waarvan 3 in de prijzen zaten en Freerk van der Brug had 5 mee en speelt 3 in de prijzen. Mooie prijspercentages voor op deze zware vlucht.

* En last but not least Haye Bouma, hij  speelde de 7e duif in NIC Drachten, maar had de 1e prijs in p.v. Vice Versa. Ook bij Haye begint het te lopen op de fond.

SJK

Share
  • Billiga ray ban wayfarer solglasogon
  • nike mercurial superfly