NIC Drachten

6e Teletekst op Dax voor Mr. 100% Johannes Keuning Rottevalle

Op vrijdag 7 juli zijn de duiven in Dax gelost om 11.00 uur. Dax heeft een gemiddelde afstand naar Drachten van 1170 km en is dus maar 20 kilometer korter dan St. Vincent. Dit jaar staan er dus 2 van deze lange vluchten op het programma, waarvan beide ook tellen voor het nationale kampioenschap, hier komt Bergerac nog bij om het compleet te maken.

Door het warme weer en de variabele wind uit noordelijke richtingen werd het een zware vlucht. De eerste duif in de afdeling en in de sector van Wim en Co Wittebol was een jaarling doffertje en deze haalde nog geen 1000 m.p.m.

In NIC Drachten viel de eerste duif bij Johannes om 14.40.56 uur met zijn donkere doffer 14-1409041 van Karel de Bruin. Deze doffer lag maar liefst anderhalf uur los en vloog de 6e op Teletekst. Hij won de 1e van 80 duiven in het NIC, de 2e in zone 4 van de NU op 418 duiven en de 6e in afdeling Friesland ’96 op 541 duiven. Echt een prestatie om trots op te zijn. Daarnaast had Johannes – niet voor niet mister 100% genoemd- weer een clean sweep met 2 duiven mee en 2 in de prijzen.

 

Johannes wilde niet met deze prachtige kampioensbeker op de foto, maar in het digitale tijdperk is dat ook niet beslist noodzakelijk om er toch mooi tussen te staan!!

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Dax 7-7-17\2017 07 09\Beker.jpgC:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Dax 7-7-17\2017 07 09\Johannes buiten.jpgC:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Dax 7-7-17\2017 07 09\Beker.jpg

De aankomst

Johannes was zaterdagmiddag druk bezig met het binnenroepen van de jonge duiven die van een trainingsvlucht thuiskwamen. Toen ineens als een bliksemschicht ‘Donkere Karel’ diagonaal vliegend -tussen de vallende jonge duiven- op zijn klep viel. Johannes schrok zich een hoedje en had gelijk door dat het een vroege duif was. Vaak loop je de gehele dag op je eerste duif te wachten en dan komt er eentje en dan zie je hem ook nog net niet vallen. Dit was dus andere koek. Koude rillingen werk!

 

De duif die dit bewerkstelligde komt als jonge duif via een bon van 40,-- van Karel de Bruin uit de Westereen. Johannes mocht 1 duif uit een mand met een veertiental jonge duiven zoeken en had de donkere gelijk in het vizier. Hij gaf dat naar Karel toe aan, maar die dacht dat Johannes de overige jonge duiven ook nog even in de hand moest hebben om een goed gefundeerde beslissing te nemen, maar dat hoefde niet van Johannes, hij had zijn keus gemaakt. Karel gaf nog wel een extra jong mee als goed duivensportvriend.

Dus hierbij een goede raad van ondergetekende, laat Johannes geen jongen uitzoeken bij jou op het hok, voordat je weet neemt deze kenner je beste duiven mee!

 

De 14-1409041 speelde in zijn nog korte loopbaan ook al een 2e VVD op Orange, 2e VVD Argenton, 130e Chateauroux en dit jaar op St. Vincent vloog hij de 9e van het NIC en de 73e van de afdeling. Dus een echt prima fonddoffer.

Bijzonder is nog wel te vermeden dat de duivin van de teletekstduif verspeeld is op de slecht verlopen dagfond Pontoise. Net voor het inkorven van Dax liep een duivin die haar partner ook kwijt was aan bij de ‘Donkere Karel’, met alle gevolgen van dien!

Liefde maakt blind!

 

De stamboom van ‘Donkere Karel’:

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Dax 7-7-17\2014-1409041.jpg

Systeem in Rottevalle

Johannes heeft een zolderhok op de garage met daarin 3 afdelingen. 1 afdeling voor ca. 15 weduwnaars, 1 afdeling voor ca. 15 duivinnen en 1 afdeling voor max. 30 jongen. Beneden heeft hij nog een klein hokje voor 2 kweekkoppels.

De duiven worden in februari gekoppeld en brengen 1 ronde jongen groot en gaan daarna op totaalweduwschap. Vanaf eind maart zitten ze het gehele vliegseizoen op weduwschap. Johannes speelt met zowel doffers als duivinnen.

De duiven hoeven niet verplicht te trainen en ze vliegen in het algemeen ook niet zo lang. Wel klapperen en zweven ze altijd prachtig rond boven Rottevalle.

Als voer krijgen de duiven La Paloma via Jappie en ze krijgen elke dag vet voer. Na het voeren krijgen al de doffers een paar pinda’s in de nest bak en stoeit Johannes nog even met ze. Zo creëer je een hele goede band tussen baas en duif.

Ook de medicijn pot wordt niet (zo goed als nooit) gebruikt. Johannes geeft regelmatig aan:

ik heb helemaal niets met medicijnen.

 

Na het vliegseizoen mogen de koppels nog een keer bij elkaar en laat hij ze loos broeden en gaan ze ieder naar hun eigen afdeling en komen ze op rust.

 

Meest opvallende prestaties

De mooiste prestatie vindt Johannes altijd nog de 6e Nat. Cahors met zijn ‘176’. Dit met prachtig duivenweer, noordoostenwind, rond de 25°C en een prima verloop en dan de 6e in sector 4 te spelen was echt een belevenis. Maar volgens Johannes komt Dax daar wel erg dicht bij in de buurt qua beleving. Ook moest Johannes een traantje wegpinken toen hij op zeer zware en hete Barcelona van 2015 zijn enige duif in de prijzen draaide. Geweldig dat duiven zulke afstanden kunnen overbruggen.  Echt kicken!

 

De duif en zijn verhaal:

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Dax 7-7-17\Verhaal.jpg

 

De centrumleider met het stralend middelpunt tijdens de prijsuitreiking van de 1e Dax:

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Dax 7-7-17\IMG_1750.jpg

 

De eerste 10 duiven van NIC Drachten:

 

1 Johannes Keuning Rottevalle, 2 G. Bosma Kootstertille, 3 en 6 familie Wagteveld Tjalleberd, 4,5,9,10 Simon Kuipers Oudega, 7, Liekele Wilpstra Boerakker, 8 Peter Wielinga Drachten.

Nog een opmerkelijke prestatie:

 

Jan Bosma had 4 duiven mee en draait 3 duiven in de prijzen, een prima prestatie.

Gezellig nakeuvelen

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Dax 7-7-17\2017 07 09\zaal sfeer.jpg

SJK

Share
  • Billiga ray ban wayfarer solglasogon
  • nike mercurial superfly