NIC Drachten

3x Teletekst op Ruffec 23-06-2017

Jaap Koehoorn wint de nachtelijke snelheidsrace met zijn 14-1389984 en was 2e op Teletekst.

Combinatie Bosma Klein was 2e van het NIC en 7e op Teletekst.

Johannes Keuning was 3e van het NIC en 10e op Teletekst.

De 3 teletekstvliegers:

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Ruffec 23-6\2017 06 24\3x TXT.jpg

Ruffec werd gelost op vrijdag 23 juni om 13.15 uur met een west zuidwestenwind. Onderweg konden de duiven ook behoorlijk regen verwachten. Het waren dus niet echt optimale vliegomstandigheden. Ook was het in de avond en nacht behoorlijk donker en regenachtig. Toch waren er behoorlijk wat duiven die zich van deze omstandigheden niets aantrokken. Voor 5 uur waren van de 2086 duiven er al 37 thuis!

De eerste in de sector was van Edwin Reekers uit Woudsend en die klokte zijn jaarling om 13.15 uur. Deze duif had een snelheid van 2054.934 m.p.m.

Jaap Koehoorn die de duiven ’s nacht verwachtte, hij zat de meldsite te volgen op ontwikkelingen en klokte zijn 14-138994 om 2.37.17 uur. Deze super duivin die ook al zeer vroeg vloog op Limoges, speelde 2e van afdeling Friesland ’96 op 2.086 duiven en tevens 2e in zone 4 van de NU op 1.540 duiven en 4e in sector 4 op 3.531 duiven. Echt een prestatie van formaat.

Combinatie Bosma-Klein klokte de 15-4273285 om 3.43.59 uur en werd 7e van afdeling Friesland ’96 op 2.086 duiven.

Johannes Keuning zat met een jaarling van Good Old Peter Wielinga -de 16-4283300- om 4.22.17 uur en werd 10e van afdeling Friesland ’96 op 2.086 duiven
Gerben van der Loon klokte zijn duivin 15-1204846 om 4.25.07 uur en viel uiteindelijk met een de 11e duif tegen 2.086 duiven net buiten teletekst. Gerben viel pas van zijn teletekstplaats toen enige langslapers uit bed kwamen en bleek dat ze zeer vroeg hadden gedraaid!

Op Facebook had Metje Keuning al een plaagstootje naar Gerben uitgedeeld met de mededeling dat haar Johannes een 2 minuten voor hem zat. Van je sportvrienden moet je het maar hebben!

De vlucht verliep goed bij ons in het NIC. De prijzen waren er rond 9.00 uur uit 1 op 4 en 1 op 3 om 9.19 uur. Op deze vlucht werden veel jaarling duiven ingekorfd en die hebben het uitstekend gedaan en bij  het klok afslaan om 19.00 uur waren de meeste marathonvliegers weer thuis.

De overwinnaar, wie kent hem niet!

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Ruffec 23-6\2017 06 24\Jaap.jpg

Jaap is een enorm gedreven duivenliefhebber die vanaf zijn 7e levensjaar al in het duivenhok van zijn vader te vinden was. Dit betekent dat hij nu 54 jaar in de duivensport actief is.

Jaap is geboren in Wageningen en daar ook opgegroeid, zijn moeder woont nog steeds in Wageningen en komt regelmatig naar Twijzel om te genieten van de Friese ruimtelijkheid. Op zijn twintigste is Jaap verhuisd naar Veenendaal.

Hij heeft na de havo informatica gestudeerd en daaraan gelieerd Techniek. Jaap heeft jaren een automatiseringsbedrijf gehad met ruim 20 man personeel. Door zijn werk zat hij veel in het buitenland, hij verdiende prima, maar je bent altijd onderweg en dus weinig thuis. Daarom heeft hij rigoureus het roer omgegooid en is 25 jaar geleden langzaam aan een bedrijf in de duivensport voedingssupplementen begonnen. Hier had hij veel ervaring opgedaan met humane voedingssupplementen bij topzwemmers als Pieter van den Hoogenband. Zijn huidige bedrijf richt zich ook weer veel op het buitenland en wat minder op Nederland. Voor de (relatieve) rust is Jaap met zijn vrouw verhuisd naar Twijzel en dat bevalt hem erg goed. Hier kan hij optimaal van duiven genieten.

Jaap is lid van de Dowe Tille in Kootstertille. Hij speelt zolang hij in Friesland woont vooral programma en dat doet hij beslist niet onverdienstelijk. Vorig jaar had hij nog de 2e asduif van afdeling Friesland. Ook doet hij veel mee aan ‘one loft races’ en het is bijna niet te geloven, maar hiervan heeft hij maar liefst 19 van gewonnen. Volgens mij kan niemand deze prestatie overtreffen.

Jaap is een liefhebber van veel duiven en maakt ook nog alle hokken zelf schoon. Hij heeft ze niet op roosters zitten. Hij zegt van zichzelf dat hij een hekel aan slaap heeft en dus ook niet veel slaap nodig heeft. Als hij en zijn vrouw ’s ochtends ontbijten, heeft Jaap daarvoor de hokken al schoongemaakt.

De duivensoorten op zijn hokken komen hoofdzakelijk van Janssen/Stok, Koopmans, Pieter Veenstra, Boekelo en diverse Belgische liefhebbers. Hij is altijd op zoek naar versterking van zijn duivenbestand en koopt daarom regelmatig een hok met duiven op.

Jaap zijn hart licht eigenlijk bij de overnacht en heeft in het verleden zeer goed gespeeld op de zware fond. Zo werd hij meerdere keren kampioen van diverse fondclubs en speelde hij een 4e Nat. St. Vincent en een 2e Nat. Bergerac op meer dan 40.000 duiven. Jaap geeft wel aan dat hij versterking wil zoeken voor de meerdaagse fond, met name de verste vluchten als St. Vincent, Dax en Barcelona. Deze vluchten bekoren hem erg en er ligt op dit vlak weer een mooie nieuwe uitdaging.

De winnares

De prachtige blauwe witpen duivin 14-1389984 komt uit het oude soort van Janssen-Stok en werd gespeeld op het nest. Op Limoges (888 km) vloog ze de 12 van 1.353 duiven en 3 weken later vliegt ze op Ruffec (908 km) de 1e van het NIC, de 1e van de FFC tegen 1.562 duiven en de 4e in sector 4 tegen 3.514 duiven. Ook speelt ze op de kortere afstanden haar prijzen. Op Limoges werd ze gespeeld op een jong van 7 dagen en op Ruffec op 7 dagen broeden. Jaap had 12 jaarlingen mee waarvan meer dan de helft in de prijzen vloog. Dit biedt weer hoop voor de toekomst.

De 2014-1389984:

2014 1389984

Jaaps nachtelijk klokken ritueel

Jaap hield de meldsite in de gaten en zag dat de eerste duif gevallen was, dus moest er binnen afzienbare tijd ook ééntje in Twijzel komen wilde hij vroeg vliegen. In de voorbereiding op het marathonvliegen had Jaap al een paal van 4 meter hoog in de tuin geplaatst met daarop een grote lamp. Zo is hij, er wordt niets aan het toeval overgelaten.

De lichten in de duivenhokken werden aangestoken en de grote lamp werd aangedaan. Zelf ging hij onder het afdak staan omdat het zo hard regende. Opeens hoorde Jaap een duif aankomen en die landde op het dak van het duivenhok in de stromende regen. Ze wou niet naar binnen, dus pakte Jaap een trap met een lange bezem en dirigeerde de duivin naar de klep. Dat ging alles behalve gemakkelijk en de stress sloeg natuurlijk ook toe. Uiteindelijk werd ze geconstateerd om 2.37.17 uur en bleek de 2e van afdeling Friesland ’96 te zijn. Met kloppend hart ging Jaap wachten op de volgende duiven.

Citaten van Jaap:

De emotie van het krijgen van een vroege duif is super, elke keer weer opnieuw kan ik hier enorm van genieten. Dat is de duivensport in optimaforma.  

Fanatieke en gedreven duivenliefhebbers krijgen geen dementie. Door al het puzzelen, plannen en regelen met de duiven ben geestelijk erg actief en zorgt ervoor dat je dementie buiten de deur houdt.

SJK: maar liefst 1 op de 5 mensen krijgen een vorm van dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is. Hoe ouder je wordt, hoe groter het risico op dementie.  Door gezond te leven kun je het risico op dementie verkleinen.

Hersenen blijvend activeren door het maken van puzzels is wetenschappelijk onderzocht en heeft aangetoond dat het een positief effect heeft.

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Ruffec 23-6\STB Jaap.jpg

De eerste 10 duiven van NIC Drachten:

1 Jaap Koehoorn Twijzel, 2 en 9 Comb. Bosma-Klein Opende, 3 Johannes Keuning Rottevalle (en niet in Drachten), 4 Gerben van der Loon Boelenslaan, 5 familie Wagteveld Tjalleberd, 6 Gaatse Bosma Kootstertille, 7 Haye Bouma Drachten, 8 Wiebe van der Woude Drachten, 10 Sietse va Zuiden Jorwerd.

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Ruffec 23-6\2017 06 24\Zaal.jpg

Opmerkelijke prestaties:

Johannes Keuning vliegt 50% prijs met een 10e teletekst plaats. Ook Femke Wagteveld speelt 8 prijzen van de 15 duiven, klasse. Freerk van der Brug heeft zijn duiven ook weer prima in vorm en speelt 50% prijs. Richard de Vegt heeft 6 van de 11 ingekorfde duiven in de prijzen.

Van de 25 inkorven de liefhebber speelden er 22 op de uitslag. Gemiddeld komt op de meerdaagse fond een derde deel niet op de uitslag. Dus Ruffec was een vlucht voor iedereen. Je kunt het ook zien aan de eerste 10 duiven, die zijn van 9 liefhebbers. Al met al dus heel mooi verdeeld.

Onze noeste werker Haye Bouma speelde ook prima en won o.a. een rollade.

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Ruffec 23-6\2017 06 24\Haye.jpg

Gefeliciteerd allemaal en tot dinsdagavond 4 juli voor het inkorven van Dax.

SJK

Share
  • Billiga ray ban wayfarer solglasogon
  • nike mercurial superfly