NIC Drachten

St. Vincent 16-06-2017

St. Vincent is voor vele fond liefhebbers de meest aansprekende vlucht. Het is de vlucht met de langste afstand en staat bekend als ‘DE Klassieker’. De afstand naar Drachten is ca. 1180 km. De duiven zijn vrijdag 16 juni gelost om 12.30 uur met een westnoordwestelijke wind. Terwijl de weersvoorspellingen zich anders lieten aanzien, werd het toch een zeer zware vlucht. In afdeling Friesland ’96 kwam maar 1 duif boven de 1000 m.p.m. uit en dat was een doffer van Jaap Mazee te Ens. Deze duif vloog de 1e in sector 4 en dezelfde duif vloog 14 dagen eerder op Limoges de 1e van afdeling Friesland ’96 en 2e in de sector. Dus wel een heel bijzonder goede duif.

Bij NIC Drachten werden 68 duiven ingekorfd door 18 liefhebbers en Gaatse Bosma uit Kootstertille klokte de 12-1003720 als eerste duif van het inkorfcentrum. Deze topper vloog in afd. 11 de 14e tegen 554 duiven en 8e in zone 4 van de NU tegen 428 duiven.

Gaatse klokte zijn duif om 16.17.17 uur en de 23e en laatste punten duif was voor Simon en die werd geklokt om 21.24.56 uur. In diverse NIC en de afdeling waren de prijzen niet verdiend, sector 4 werd gesloten om 22.30 uur. Ook hier mag je weer stellen dat de laatste loodjes het zwaarst wegen!

And The Winner Is …………

      Congratulations

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\St. Vincent\2017 06 17\Gaatse.jpg

Gaatse Bosma uit Kootstertille komt uit een echte duivenmelkers familie en heeft zich helemaal toegelegd op de marathonvluchten. Hij is lid van de Dowe Tille in zijn dorp. Van jongs af aan was hij al op het duivenhok te vindend bij zijn vader Tjibbe. Hij komt uit een (h)echte duivenmelkers familie. Broers, neven, schoonzoon (Hessel) zijn allemaal fanatieke duivenliefhebbers. De meeste familieleden leggen zich toe op de programmavluchten, maar Gaatse legt zich zeer succesvol toe op de marathonvluchten. Onze snelheid specialist in p.v. Vice Versa Klaas de Haan, heeft onlangs nog zijn hokken versterkt bij Anne, de broer van Gaatse uit de Westereen.

Gaatse heeft zijn stam opgebouwd rondom zijn beroemde ‘Dolle Dries’. Deze doffer was in 2008 de 2e beste meerdaagse fonddoffer van geheel Nederland.

Voor Gaatse is de beleving van de duivensport achterhuis erg belangrijk en annex de gezelligheid in de club. Ook wordt hij wel de Piet Paulusma van de Tille genoemd vanwege zijn deskundigheid op gebied van weersvoorspellingen en weersperikelen. Als je wat wilt weten over zonne-uitbarstingen, inversies, straling en noem maar op, Gaatse legt het je haarfijn uit.

De winnende doffer 12-1003720 was niet aan zijn proefstuk toe. Hij vloog op St. Vincent 2017 de 14e van de afdeling, maar vorig jaar was hij 4e in NIC Drachten en vloog toen op deze vlucht de 13e van de gehele afdeling. Dus een echt bijzonder goede zware fond doffer.

Hessel Wouda heeft de duif gekweekt en hij komt van vaderskant uit duiven van Arie Dijkstra en F. van Peperstraten. De moeder komt uit teletekst duiven van Wilco Bruining (zie stamboom).

Gaatse had 2 nestduiven meegegeven en dat was ook nog een koppeltje. Ze werden op jongen van 4 dagen ingekorfd. De 2e duif van Gaatse, de 13-1584990 was thuis om 17.46.15 uur en was de 7e duif van het NIC. Op dit tijdstip zaten nog vele liefhebbers op de eerste duif te wachten!

Tegenwoordig gebruiken we ook (of zelfs) in de duivensport steeds meer Engelstalige termen en deze opmerkelijke prestatie van Gaatse zijn duiven duiden we dan aan ook met Clean Sweep. Een volle 100% score en een uitslag om in te lijsten.

Clean Sweep (ook wel: Sweep) is een term die oorspronkelijk afkomstig is uit 'Amerikaanse' sporten zoals honkbal, basketbal en ijshockey. Men spreekt van een sweep als een team alle wedstrijden van een play-offserie wint. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een 4-0-overwinning in een best-of-seven-serie.

De term wordt ook in bredere zin gebruikt wanneer een land, team of sporter alle mogelijke prijzen in een bepaalde competitie wint. Bijvoorbeeld de gouden, zilveren en bronzen medaille. Dit verschijnsel kreeg algemene bekendheid in Nederland tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji, toen Nederland tijdens het schaatstoernooi viermaal alle drie de medailles won, tijdens de 5000m mannen, de 500m mannen, de 1500m vrouwen en de 10000m mannen.

In 2016 zorgde darter Michael van Gerwen voor een clean sweep door in dat jaar alle negen grote dartstoernooien van de PDC, inclusief het WK, op rij te winnen.

Hier de stamboom van de Sint Vincentwinnaar 2017 van NIC Drachten:

De centrumleider volop in actie tijdens de prijsuitreiking:

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\St. Vincent\2017 06 18\Prijsuitreiking.jpg

De eerste 10 duiven van NIC Drachten:

1 en 7 Gaatse Bosma Kootstertille, 2, 4, 6, 8 en 10 Simon Kuipers Oudega, 3 Randy Vollebeek Drachten, 5 familie Wagteveld, 9 Johannes Keuning Drachten.

Nog enkele opmerkelijke prestaties:

Gaatse is al uitvoerig aan bod gekomen met zijn prachtige prestatie.

Simon gaf 10 duiven mee en daarvan vlogen er 8 in de prijzen. In Het Spoor der Kampioenen werd dit vermeld als de 10e grootmeester op St. Vincent in sector 4.

Johannes Keuning, de man met de ‘kleine korf’ gaf 2 mee en die vlogen 9e en 13e van het NIC. Mooie prestatie, alleen heeft hij ze niet zien aankomen, omdat hij moest zingen in Den Helder.

Van de 18 inkorvende leden kregen er 10 zaterdag duiven thuis. Het ploegje bij de prijsuitreiking was mede daardoor niet zo groot, maar het was wel erg gezellig.

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\St. Vincent\2017 06 18\Prijsuitreiking b.jpg

SJK

 

Share
  • Billiga ray ban wayfarer solglasogon
  • nike mercurial superfly