NIC Drachten

De combinatie Bosma-Klein uit Opende winnen op Bergerac en op Blois de 1e van het NIC en 2 keer teletekst!

Jan en Margriet slaan een dubbelslag! De combinatie Bosma-Klein uit Opende winnen op Bergerac en op Blois de 1e van het NIC en 2 keer teletekst!

Een combinatie die zo goed presteert als dit afgelopen zware seizoen, verdient het om nader bekeken te worden. Wat maakt nu het grote verschil met vorige jaren?

Jan en Margriet wonen in een schitterend helemaal zelf gebouwd huis op een werkelijk prachtige locatie in Opende. Hier is volop ruimte om de duivensport optimaal te bedrijven en je kunt dan ook aan de hokken zien dat hij timmerman van beroep is.
Jan is nu 49 jaar en heeft bijna zijn hele leven duiven. Hij was ongeveer 8 jaar toen hij zijn eerste pauwstaarten had en was 17 jaar oud toen hij met postduiven is begonnen te vliegen. Jan is door Binnen Haarsma in de postduivensport gerold. Door diverse verhuizingen is hij lid geweest van verschillende verenigingen in Drachten en omgeving, zo ook is Jan in zijn jeugd een aantal jaren lid geweest bij de p.v. Vice Versa. Momenteel is hij lid van de ‘Snelle Vlucht’ in de Wilp en dat bevalt prima. Veel heeft Jan ook te danken aan Homme de Jong. Homme was altijd Jan zijn mentor, ze ruilden duiven en Homme stond hem bij met raad en advies. Homme heeft altijd een grote voorliefde gehad van fondduiven, dus is het niet vreemd dat Jan ook met dit virus is besmet. Naast duiven van Homme bestaat Jan zijn hokbestand ook uit duiven van Jelle Posthumus, Liekel Wilpstra en Freerk van der Brug. Er wordt bij deze mannen veel samengewerkt, waar ze elk met veel plezier op terug kunnen kijken. Prachtig toch dat men elkaar zo bijstaat.

De schitterende zelfgebouwde woning:

 C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Bergerac 5-8-16\2016 09 10\Huis.jpg

Systeem

Jan heeft 15 kweekkoppels en 15 voedsterkoppels. Deze koppelt hij in december en gebruikt de voedsterkoppels om sneller genoeg jongen te kweken uit alleen de beste koppels.
Dit jaar houden Jan en Margriet wat meer duiven aan, om op al de marathon vluchten goed mee te kunnen doen. Ze korven vaak weinig duiven in op de middaglossing en dat willen ze veranderen. Voor volgend jaar hebben ze 8 oude duiven, 22 tweejarige en 25 jaarlingen. De jonge duiven worden gespeeld op de jonge duivenvluchten tot en met Morlincourt en de latere jongen gaan op de natour en de taartvluchten mee. Ze moeten een goede leerschool hebben doorlopen is Jan zijn mening.

De vliegploeg blijft bij elkaar na de laatste overnacht en brengen geen jongen groot. Als ze op eieren komen worden er kalkeieren ondergelegd en broeden dan loos. Tijdens de rui komen ze niet los omdat ze dan erg kwetsbaar zijn voor de roofvogels, waar ze in Opende erg veel last van hebben. Zodra ze door de rui zijn mogen ze weer een aantal keren in het weekend los, dit ook om de duiven vooral niet aan te laten vetten. Tevens wordt er licht gevoerd in het winterseizoen.

Vier weken voordat de vluchten beginnen (in april) gaan de duiven uit elkaar en worden het gehele seizoen op weduwschap gespeeld. Ze brengen dus nu ook weer geen jongen groot! De duiven worden allemaal op de programmavluchten gespeeld. De jaarlingen gaan de dagfond op en de oude duiven blijven 3 weken voor de eerste overnachtvlucht allemaal thuis. De fond ploeg wordt dan zelf op geleerd en dit doet hij samen met Freerk. Jan wordt in de begeleiding bijgestaan door Freerk en het systeem van beide mannen is dan ook nagenoeg gelijk. Ook in de verzorging neemt Freerk een deel van de werkzaamheden op zich en Margriet veegt haar pad ook flink schoon. Jan die voor zijn werk vaak lang van huis is, wordt op deze manier zeer goed ondersteund en op deze wijze kunnen de doffers en de duivinnen twee keer daags los.
De training van de doffers maakt Jan niet zoveel uit. Naar de vlucht toe wordt het vliegen intensiever en er moet ‘SNIT’ op de duiven komen zoals hij dat zelf expliciet noemt. Het streven is dat de duiven 4 keer op meerdaagse fond meegaan. Voor volgend jaar staat St. Vincent nog niet op het programma, dit komt qua planning met oude ervaren vliegduivinnen nog niet uit, maar deze vlucht zal in de toekomst wel op het programma van zijn duiven komen te staan. Jan is de evenals Freerk de mening toegedaan dat duivinnen deze afstanden beter aankunnen en hiervan ook sneller herstellen.
Als tijdens de dagelijkse rondjes om huis de duivinnen minder goed willen vliegen, dan worden ze door Margriet met een stok in de lucht gehouden. Dat dit effect sorteert laat de 1e Blois wel zien.

Jan voert zijn duiven volgens het systeem van matador bij zowel jong als oud. Natuurlijk staan er grit en diverse mineralen op het hok.

Hokken

Jan en Margriet hun vlieghokken zijn ruim opgezet en Jan heeft alles zo gemaakt dat het snel en efficiënt schoon te maken is. De zgn. ‘Jannebakken’ die Freerk op zijn hokken heeft zijn hier ook weer te vinden, wat op zich niet vreemd is natuurlijk!
Jan wil volgend jaar wel al de oude duiven apart hebben van de jaarlingen. Dit jaar had hij ze door elkaar en dat wil hij volgend jaar niet weer. Vooral met voeren is het lastig, de ene groep moet op de dagfond en andere op de overnacht en die moet je elk anders voeren.
Jan geeft ook aan dat de jonge duiven niet bij de oude duiven mogen komen, dus niet in het zelfde hok huisvesten om te voorkomen dat de oude duiven besmet kunnen worden met eventuele kinderziektes. Daarom zitten zijn jongen keurig ondergebracht in een hok ingebouwd in de grote schuur. Daar zijn ook de kwekers gehuisvest. Ook hier heeft Jan weer een speciale constructie gemaakt van roosters om een kweek box te maken (zie foto). Dan weet je zeker dat de jongen echt uit het koppel komen!


Vlieghok met mooie overdekte zithoek

 C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Bergerac 5-8-16\2016 09 10\Vlieghok.jpg

 Binnen aanzicht vlieghok met de ‘Jannebakken’

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Bergerac 5-8-16\2016 09 10\Vlieghok binnen.jpg

Hok jongen en kwekers

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Bergerac 5-8-16\2016 09 10\Hok jong en kwekers.jpg

De Ingenieuze kweekbakken

 C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Bergerac 5-8-16\2016 09 10\Kweekboxen.jpg

Medische begeleiding:

Al de duiven krijgen een paramixo enting en de kwekers krijgen een geelkuur en een paratyfusenting.
Bij de vliegduiven wordt er in de winter niets ondernomen op medisch vlak. Wel krijgen ze regelmatig een aftreksel van groenten en kruiden die hij samen maakt met ‘kok’ Jelle Posthumus brouwt. Vier weken voor de vitesse krijgen de vliegduiven een geelkuur.
Als tijdens het seizoen de temperaturen oplopen krijgen de duiven nogmaals een geelkuur of een geelpil. Soms souffleert Freerk Jan even in wat er op medisch vlak moet gebeuren. Freerk is altijd wat scherper op dit gebied dan ik ben gaf Jan ruiterlijk toe.

Meest opmerkelijke prestaties:

De prestatie waar Jan het meest trots op is was zijn 8e teletekst op Limoges 2013. Voor het eerst op teletekst en dat gaf een enorme kick!

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2013\Limoges 06 02\5x TXT 2013.jpg

Het super weekend voor Jan en Margriet

Op Bergerac klokte de combinatie de eerste duif 13-1563717 van 1e NIC Drachten om 11.52.31 uur op een afstand van 1013 km. Deze Peiren x Saarloos doffer die bij Freerk van der Brug vandaan komt vloog de 10e van afd. Friesland. Dit jaar won deze doffer 3 keer prijs op de overnacht en werd 6e asduif van het NIC.

Jan zichtbaar in zijn nopjes met 2 teletekstklasseringen:

 C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Bergerac 5-8-16\2016-08\Jan bloemen.jpg

De afstamming van de doffer liegt er niet om. Van vaderskant komt hij uit een rechtstreekse kweekdoffer van Bert Saarloos, die zijn hok weer heeft opgebouwd met Noël Peiren duiven. Van moederskant komt de winnaar uit Freerk zijn ‘Gouden Peiren koppel’. Veel van Freerk zijn beste duiven komen uit dit koppel of uit deze lijn.


De foto en afstamming van de Bergerac winnaar:

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Duivenfoto's Drachten 2016\NL 13-1563717J.Bosma.jpg

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Bergerac 5-8-16\13-1563717stb.jpg

 

Jan en Margriet met de twee winnaars

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Bergerac 5-8-16\2016 09 10\Jan Margriet 2x 1e pr.jpg

 

De overwinnaar van Blois en 2e duif afd. Friesland ’96:

De winnares is een prachtige schimmel duivin en is een samenkweek met Tjeert Dijk, Noordwijk. Deze duivin 15-4273278 werd als 2e snelste duif van Friesland afgevlagd.

Ze komt van vaderskant uit duiven Tj. en A. Bosma, D. van Dijk uit de lijn van de Kannibaal. Van moederskant komt ze uit duiven van Arie Dijkstra. De moeder komt uit de lijn van de 2e Wereldkampioen van Cor van der Ploeg en inteelt op ‘Dreampair’ van de veel jong overleden topspeler Evert Glazenburg. Een duivin dus met een uitstekende afstamming.

De foto en afstamming van de Blois winnares:

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Duivenfoto's Drachten 2016\NL 15-4273278J.Bosma.jpg

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2016\Bergerac 5-8-16\15-4273278.jpg

 

Grootste ergernis:

Dat commercie de boventoon gaat voeren is Jan en Margriet een doorn in het oog. Sportiviteit staat bij de combinatie hoog in het vaandel en de sociale aspecten die daarbij horen. Wat is nu leuker om samen met sportvrienden van onze mooie duivensport te genieten.

 

Tips voor anderen

Bij tegenslag niet gelijk veranderen of het roer omgooien. Vast houden aan je plan en bewondering hebben en respect koesteren voor de duif die 1000 km of meer aflegt.

 

Jan is zijn vouw Margriet dankbaar dat ze hem zo steunt in de duivensport, dit terwijl ze eigenlijk niets heeft met duiven. Ze vindt het leuk omdat het Jan zijn hobby is en zij helpt hem daarbij graag om voor Jan de duivensport mogelijk te maken. Zelf toen Jan voor zijn werk 2 jaar door de week naar Terschelling moest, heeft Margriet altijd de duiven verzorgd. Natuurlijk is Jan ook blij met de inzet en begeleiding van Freerk die wel mede aan de basis staat van dit geweldige seizoen. Het was voor mij ook gezellig toeven in Opende van sportvrienden waarvan je energie krijgt!

SJK

Share
  • Billiga ray ban wayfarer solglasogon
  • nike mercurial superfly