NIC Drachten

Cahors 2016 werd gewonnen door de duivin 13-1628380 van Auke Heidstra uit zijn oude 1e prijs winnaars lijnen.

Cahors

Cahors is een Zuid Franse gemeente en tevens de hoofdstad van het departement Lot. De stad ligt in een lus van de rivier Lot en is bijna volledig omgeven door water. De ligging is uniek, op een gelijke afstand van de Atlantische oceaan, de Middellandse Zee en de Pyreneeën. De inwoners van de stad heten Cadurciens en dat was vroeger Cahorsins, en dat staat voor woekeraar!! Tegenwoordig is de stad vooral bekend als toeristische trekpleister en als het centrum van de beroemde Cahorswijnen.

Onze duiven konden in Cahors onder prima omstandigheden worden gelost op vrijdag 29 juli om 14.00 uur. Op de terugweg hadden ze eerst wind tegen, die gaande weg het parcours draaide naar westelijke richtingen. Zaterdag was het in noord Nederland goed weer en het zonnetje scheen. In zuid en midden Nederland waren om Gerrit Hiemstra te citeren ‘pittige buien met hier en daar onweer’. Op zaterdag kregen onze duiven en in grote delen van België en in zuid en midden Nederland met dit onbestendige weer te maken.

In het NIC waren door 15 liefhebber 82 duiven meegegeven naar Cahors. De eerste duiven lieten vroeg in de ochtend nog op zich wachten, pas om 8.25.32 uur klokte Bosma in Haskerhorne de eerste duif in sector 4 en de tweede viel bij Herman Brinkman om 9.15.23 uur. Er waren om 12.00 uur nog maar 7 duiven in afd. Friesland ’96 op de thuisbasis aangekomen. Willem en Bianca klokten de eerste duif in tijd 12.33.38 uur, maar Auke moet verder vliegen en klokte om 12.45.04 uur de eerste van het NIC en de 11e van afd. 11 tegen 687 duiven.

Dochter Alarm ‘13-1628380’

Vorig jaar werd deze vlucht gewonnen door Gerben en vloog toen ook de 1e prijs in de sector. Dit jaar viel Cahors dus ten prooi aan Auke Heidstra, die met zijn duivin 13-1628380 nipt de 1e prijs van het NIC wegkaapte voor Willem en Bianca Wagteveld. Beide hadden ook de 1e aangewezen voorop, dus Auke ging er net voor Willem en Bianca met de rijk gevulde ‘sneeuwbal pot’ vandoor. Hierover was nog de nodige hilariteit in de club en toen Willem dan ook binnen kwam, was het eerste wat vanachter de stamtafel werd gezegd:

‘helaas, net geen sneeuwbal voor jullie!’.

De roemruchte stamtafel:

stamtafel cahors

 Auke zijn speelwijze is alom bekend. De duivin had gemist op St. Vincent en werd klaar gestoomd voor Cahors. Ze ging als training mee op Tilburg (Boxtel) en kwam als een pijl precies uit de goede richting als eerste thuis en ze had een enorme drang. Auke dacht bij zichzelf, dit zit wel goed voor Cahors en zo ging ze als eerste getekende de mand in en ze stelde niet teleur.

De ‘dochter Alarm’ werd gespeeld op jongen van drie dagen oud en stond op 5 slagpennen. Bij thuiskomst was ze gelijk alweer fel op het nest.

Het bijzondere aan deze lijn kopvliegers is dat ze de vijfde generatie van duivinnen is die allemaal één of meerdere 1e prijzen gevlogen hebben in het NIC. De duiven komen uit het oude Heidstra soort met in de lijnen duiven als Aster en de winnaar haar moeder Alarm. Aster won o.a. 1e Nat. St. Vincent 2015 en vloog 2 keer teletekst op Cahors en het ‘Alarm’ vloog op najaar klassieker Limoges 2013 de 2e prijs van geheel Nederland. In sector 4 vloog ze maar liefst 3 uur los! Goed om te weten is dat deze duiven moeten ‘rijpen’, ze gaan pas echt goed prijsvliegen als ze wat ouder zijn. Geduld wordt hier beloond.

Dochter Alarm ‘13-1628380’

dochter alarm cahors

dochter alarm stamboom cahors

 

De 1e prijswinnaar zichtbaar content:

 

contente winnaar cahors

 

Auke had 3 duiven mee waarvan er 2 prijsvlogen, dus ook een prima prijspercentage.

Verloop van de vlucht Cahors in het NIC:

Willem en Bianca Wagteveld uit Tjalleberd gaven 7 duiven mee op Cahors en kregen de 1e en de 2e getekende voorop, die respectievelijk 2e en 3e duif van het NIC werden en de 12e en 27e van afd. Friesland ’96. Nu net geen teletekst voor deze combinatie, maar ze hebben er dit jaar al 4 op hun naam staan. Twee keer op de dagfond en twee keer op de overnacht. Mag je dan niet met recht spreken van een superseizoen.

Simon Kuipers Oudega had 10 duiven mee waarvan er 5 prijs vlogen. In het NIC had hij 2 bij de eerste 10. Ze vlogen de 4e en de 9e van het NIC.

Jelle Outhuyse Harlingen had 15 troeven ingezet op Cahors en daarvan wonnen er 7 prijs. Zijn eerste duif werd 5e van het NIC en had er 6 bij de eerste 15 van de club. Weer een uitstekend resultaat van deze zware fond matador.

Willem en Co Wittebol Oosterwolde vloog dit weekend met 2 duiven mee de 1e op Perpignan van ZLU Drachten en van al de noordelijke duiven werd de hij ook als winnaar afgevlagd. Een geweldige prestatie op de lange afstanden met ochtendlossing.Daarnaast hadden Co en Wim 7 mee naar Cahors en ze klokten de 1e getekende voorop als 6e prijsduif van het NIC. Dus op 2 vluchten meedoen en 2 kopprijzen pakken. Geweldig.

Rutger Rittersma uit Groningen korfde er 8 in waarvan er 2 prijs vlogen te beginnen met de 8e prijs in NIC Drachten.

Gaatse Bosma Kootstertille is ook een man van de kleine korf. Nu gingen er 3 mee en er vlogen 2 in de prijzen te beginnen met de 10e prijs. Gaatse zijn 2e duif vloog de 15e prijs, dus 2 duiven mooi vroeg in de prijzen.

Jan Osinga kwam weer even op bezoek: (hij ziet er goed uit!)

jan osinga cahors

Algemene beschouwing

We hebben Bergerac nog te gaan en dan zit het meerdaagse fondseizoen er al weer op. Zoals de weersvoorspellingen zich nu laten aanzien krijgen we mooi weer, weinig of geen regen en de wind overwegend uit westelijke richtingen. Misschien kunnen we afsluiten met een mooie vlucht.

SJK

 

Share
  • Billiga ray ban wayfarer solglasogon
  • nike mercurial superfly