NIC Drachten

Orange 15-07-16 werd gewonnen door de duivin 14-1424103 van Willem en Bianca Wagteveld.

Orange 15-07-16 werd gewonnen door de duivin 14-1424103 van Willem en Bianca Wagteveld. Tevens vloog ze de 9e in afd. 11 op 613 duiven en 24e in sector 4 tegen 951 duiven.

De ochtendlossing Orange

De duiven werden gelost om 07.15 uur in Orange. Dit is een stadje in het zuiden van Frankrijk in de gemeente Provence waar veel wijnbouw is. De bekende Côtes du Rhône Châteauneuf du Pape wijnen komen uit dit gebied.

Er was nog even twijfel of onze duiven wel gelost zouden kunnen worden gelost vanwege een stevige mistral die daar regelmatig te keer gaat. De mistral is een bijzonder krachtige noorden- tot noordwestenwind en kan windkracht 9 (stormkracht) bereiken en waait vaak in het dal van de Rhône in Zuid-Frankrijk waar onze duiven tegenin moeten vliegen. Soms wordt zelfs windkracht 10 of 11 bereikt met gemiddelde snelheden van meer dan 100 kilometer per uur en windstoten van 150 kilometer per uur. Maar de lossingsverantwoordelijken van zowel Marseille (ZLU en zelfde vlieglijn) als van Orange hebben hun fiat gegeven de duiven tijdig los te laten.

Een goede sportvriend van mij had minder goede ervaring met de lossingen uit deze omgeving en schreef in een mail:

Heb gelukkig geen duiven mee op Orange of Marseille. Ben in het verleden door de mistral mijn beste duiven kwijtgeraakt. Mensen die het kunnen weten zeggen dat de duiven zo laag over de wijnranken vliegen, met een snelheid van nog geen 40 km per uur, dat ze gemakkelijk met een schepnetje te vangen zijn. En wij maar wachten op onze favorieten, die al hoog en breed op de barbecues liggen.

Vriendelijke groeten, John Schoemaker.

In het NIC waren precies 100 duiven ingekorfd door 14 leden. Zaterdagochtend vroeg verwachten we de duiven. De eerste duif in de sector viel om 05.38.04 uur bij Klaas Buwalde op een afstand van 1018 km en daarna kwamen de duiven mondjesmaat door. Willem en Bianca hadden de 1e duif van het NIC om 08.50.35 uur. De laatste prijsduif in het NIC werd geklokt door Gerard van der Heide om 20.04.10 uur. Aan het verloop van de vlucht kun je wel zien dat de duiven het niet gemakkelijk hadden.

De winnende duivin 14-1424103 werd ingekorfd door Bianca omdat Willem met longontsteking in het ziekenhuis lag en dus al het werk van de huishouding, Femke en de duivenkolonie op Bianca haar schouders kwam te rusten. Dat deze megaklus haar wel toevertrouwd is blijkt uit de grandioze uitslag die ze hebben gevlogen. Ze hadden 8 duiven mee en waarvan er 5 prijs vlogen en maar liefst 3 bij de eerste 10.

Over deze bijzondere week hebben Willem en Bianca een prachtig verslag geschreven die hieronder staat weergegeven:

Orange

Allereerst was er natuurlijk de bijzondere situatie dat de helft van de combinatie geveld werd door ziekte, waardoor de volledige verzorging neerkwam op Bianca. Naast de opvoeding van een dochter, de laatste schooldag met springkussen voor het hok en een volledig huishouden te runnen, zij hectische dagen beleefde. Maar de voorbereiding moet goed geweest zijn getuige de uitslag! Tip van de dag: “Huur een springkussen en 28 kinderen een dag voor het inmanden!”

Schermafdruk van 2016 07 29 21 15 29

“Goldy” NL14-1424103 is een kruising tussen een Henri Hoeks doffer met een duivin uit onze teletekst lijnen.

De vader is een zoon van Henri’s Goudoog, terwijl de moeder een dochter is van “Blauwbloed” een stamdoffer die zelf teletekst vloog op Ruffec, maar ook vader en jong vlogen teletekst op St. Vincent. Ze werd dit jaar voor de derde maal gespeel den pakte haar 3e prijs, 1e Nic Drachten en 10 afdeling Friesland op Orange.

Ze wordt gespeeld als weduwduivin en blijkt over een hele lange adem te bevatten op Periqiuex werd ze geklokt om 22:24uur, terwijl ze op Limoges zondagochtend om 7.35uur huiswaarts keerde. Veel vlieguren beperkte haar ditmaal niet.

Goldy:

C

D

Systeem:
De overnachtduiven mogen 1 jong grootbrengen in maart, want loslaten rond die periode is erg lastig vanwege de roofvogel problematiek. We hebben zo’n 18 koppels overnachtduiven die slechts enkele weken voor het vluchtseizoen begint worden losgelaten. Al snel moeten hun trainingskilometers maken op de vitesse vluchten. We vinden het wenselijk ze zo’n 7 a 8 vluchten mee te geven voordat ze op de overnacht worden gezet. We spelen dubbel weduwschap, dit betekend dat de duivinnen 34 stuks gezamenlijk zijn gehuisvest met de programma duiven. Zij trainen 2 maal daags, om 06.15uur en rond 19.30uur. De doffers trainen 1 maal daags rond 18.30uur. Verder word er Beyers voer gegeven, met op weken dat er overnacht wordt gespeeld rijkelijk aangevuld met pinda’s en snoepzaad. Dit gebeurd meestal vanaf het weekend voorafgaand aan inkorving. 2 keer per seizoen krijgen ze een geelpil en wordt er 3 dagen iets tegen de luchtwegen gedaan. Dit om de duiven optimaal voor te bereiden en ze niet altijd direct in hun reserves hoeven te gaan tijdens de zware inspanningen op de overnachtvluchten.

Albi

De “Gastarbeider” NL12-1032479 verkreeg zijn naam, doordat hij in maart 2015 werd over gewend van duivenvriend Henk Bles uit Oudehaske. Dat het om een bijzonder duifje ging werd al duidelijk, want slechts 1 keer hoefde de doffer opgehaald worden uit Oudehaske en toen wist hij dat hij vanaf toen thuishoorde in Tjalleberd. De doffer vloog direct 4 keer prijs in 2015 op de overnacht, met daarbij al enkele kopprijzen. Hij won een 38e Limoges, 6e Aurillac, 11e Orange en een 4e Bergerac in het sterk spelende NIC Drachten. In 2016 stond hij geprogrammeerd voor St. Vincent (17e Nic Drachten), Albi en Cahors, waarbij hij op Cahors uithaalde door een 2e van Nic Drachten te pakken, een 7e Afdeling Friesland en hoofdprijs bij Stichting Marathon Noord pakte.

Beide ouders bevatten veel Aarden Bloed (van Helmond) en vlogen ook beiden op teletekst. Ook nestmaatje NL12-1032478 werd over gewend en vloog sindsdien 100% prijs (5X). Deze doffer zelf staat nu op 6 uit 6 inkorvingen nadat hij werd over gewend.

E

F

Zaaloverzicht

 

Verloop van de vlucht Orange in het NIC:

Freerk van der Brug Houtigehage gaf 8 duiven mee en had o.a. de 2e en de 9e duif van het NIC en 6 duiven klasseerden zich op de uitslag. Wederom een geweldig resultaat. Freerk is momenteel de kloppen man in het NIC, maar ook in groter verband. Ook heeft hij de beste duif van het NIC en die kan landelijk ook heel hoog scoren.

Er komen nog 2 extra spannende vluchten voor Freerk.

Liekele Wilpstra Boerakker gaf 5 duiven mee, waarvan er 2 prijs vlogen, te beginnen met de 4e van het NIC. De eerste duif 14-4264895 won ook op Periqueux al de 3e prijs in het NIC en 10e teletekst van afd. Friesland ’96. Het is een halfbroer van Liekel zijn Marseille doffer!

Jelle Posthumus uit de Wilp gaf 2 duiven mee en die wonnen 100% prijs. Te beginnen met de 5e duif van het NIC. Dat gebeurt niet zo vaak dat je al de gezette duiven op de uitslag krijgt. Een prestatie van formaat!

Johanes Keuning Rottevalle had met zijn 14-1409041 ook een prachtig vroege duif met een 6e van NIC Drachten.

Comb. Bosma-Klein uit Opende vloog ook 100% prijs op deze vlucht. Geweldig wat deze kleine inkorvende combinatie presteert. Hij had de 7e en de14e duif van NIC Drachten.

SJK

 

Mariska

Share
  • Billiga ray ban wayfarer solglasogon
  • nike mercurial superfly