NIC Drachten

Freerk winnaar van de eerste klassieker van 2016

St. Vincent 18-06-16 werd gewonnen door de duivin 13-1628571 van Freerk van der Brug op een afstand van 1186 km. In afd. Friesland ’96 won ze de 3e teletekst klassering.
Als NIC stonden er 3 liefhebbers op teletekst!

Ook nu waren de weersverwachtingen weer matig met veel regen, onweer, hagel en stortbuien. Gelukkig waren de berichten in Frankrijk voor de zaterdagmiddag en in Nederland en Belgie voor de zondag wat beter. De Meteo groep was zelf redelijk positief over de vlieglijn en daaarom werden de duiven zaterdag gelost om 13.00 uur. Zondag om 7.45 uur viel de eerste duif in Nederland bij Frank Zwiers. In het noorden viel de eerste duif bij D. Van de Berg in Tum om 13.35.00 uur.

In NIC Drachten waren 93 duiven in gemand door 20 liefhebbers. Dat was echt een prima aantal duiven en een mooi aantal liefhebbers die op deze verste marathonvlucht meededen. Freerk zijn duif werd als eerste geklokt om 14.28.41 uur en de laatste prijsduif zat om 17.47.31 uur. De snelheid van de eerste duif zat op 1028 m.p.m. hieraan kun je wel zien dat het een zware vlucht was met een redelijk goed verloop.

Freer 1e NIC 3e TXT

De winnares ’13-1628571’.

Toen de Sint Vincentduivin op het dak van het huis viel, zat ze er totaal doorheen. Ze heeft wel een aantal minuten op het dak gezeten en Freerk moest haar met voer naar binnen lokken. Uiteindelijk kwam ze binnen. Dat waren lange minuten en Freer zag de teletekst plaatsen voorbij vliegen!
De foto van de duivin met de stamboom volgt zodra Freerk zijn zoon deze gemaakt heeft.

Freerk heeft een heel eigen systeem ontwikkelt. De duiven komen niet op eieren of brengen jongen groot en hij speelt ze dan op dubbel weduwschap. Op de site staat nog een reportage over Freerk die in seizoen 2015 1e werd van NIC Drachten en ook 1e Keizergeneraal van de FFC.
Zowel zijn doffer als duivinnen komen in de ochtend een uur los en ‘s avonds komen ook beide hokken een uur los.
De 2e duif vloog de 5e van het NIC en werd de 13e in de afdeling. In totaal werden er 7 duiven meegegeven en vlogen er 4 prijs. Op FB kwam al snel een verhaaltje te staan, natuurlijk in het Fries geschreven door Hiltje, altijd leuk natuurlijk.
Er zijn weinig liefhebbers die zoveel voor de duiven over hebben als Freerk.

20 inkorvende liefhebbers

Verdere verloop van de vlucht St. Vincent:

Simon Kuipers Oudega won de 2e prijs van het NIC en de 6e op teletekst in afd. 11 met een kleinzoon van Cor van der Ploeg zijn SIMSON keer Noël Peiren duiven. Zijn tweede duif, de ‘Witstaart Jellema’ vloog de 6e in het NIC en de 15e prijs in de afdeling.

Jelle Outhuyse Harlingen had zijn 1e aangewezen duivin voorop uit zijn Brive lijn en ze vloog de 10e Teletekst in de afdeling 11. Deze duivin was ook Jelle zijn eerste duif op Cahors 2015, dus je mag stellen dat hij er weer een topduivin bij heeft.

G. Bosma Kootstertille speelde 3 duiven en had zijn 1e aangewezen voorop. Ook in de afdeling zat hij vroeg met een 12e prijs.

Gerben van der Loon Boelenslaan speelde de 7e prijs in NIC Drachten met een 100% Noël Peiren duivin. Deze duivin vloog in de afdeling de 16e prijs. Ook een prachtige vroege prijs

Uitslag lezen Gerben

Likele Wilpstra Boerakker werd 8e van het NIC met slechts 3 duiven mee en speelde hij de 20e prijs in afd. Friesland ’96.

Peter Wielinga Drachten vloog de 9e van NIC Drachten met 3 duiven mee en had 2 in de prijzen en één van de weinigen die bij het klok afslaan alles thuis had. In de afdeling vloog Peter de 22e prijs. Zijn eerste duif, de ‘923’ speelde vorig jaar op St. Vincent de 8e prijs op 81 duiven. Dus wel een duif die vroeg kan vliegen op de langste afstanden.

Julius Dalmolen de Wilp had 3 duiven mee en 2 in de prijzen en werd 10e van het NIC met een keurige 34e in de afdeling.
Het is toch prachtig dat Julius weer zo goed meedoet na zijn zware hartoperatie in Utrecht. Jelle en Geke hebben een heel schema doorgekregen van Julius hoe de duiven te verzorgen en op welke hokken ze zitten en wie waarop ingekorfd dient te worden. Vliegduiven kregen speciale herkenningsringetjes om maar mee te kunnen spelen op programma en het NIC. Zo vloog Julius al een 1e en een 2e op de midfond in de vereniging en nu ook vroeg in het NIC en afdeling. Prachtig dat collega sportvrienden en Julius zijn vrouw dit voor een sportvriend pur sang doen. GROTE KLASSE.

Bar ploeg

Na een zeer zware vlucht op Limoges en een zware vlucht op St. Vincent hopen we dat er ook nog wat gemakkelijker marathonvluchten mogen komen.

SJK

Share
  • Billiga ray ban wayfarer solglasogon
  • nike mercurial superfly