Aalzen de Jager uit Oudega wint de 1e Cahors 2019

   

duif1

 

 

 

 

 

          

Centrumleider

en

Penningmeester

G. van der Loon

0512-342802

anjavanderloon@kpnmail.nl

 

2e Centrumleider

S.J. Kuipers

0512-303048

06-53339353

s.j.kuipers@planet.nl

 

Computer invoer

A. Heidstra

0512-342898

en

P.J. Wielinga

0512-543668

auke.heidstra@hetnet.nl

 

     

Meldpost

Zelf melden volgens procedure

Bij calamiteiten

A. Heidstra

0512-342898

 

Inkorven

J. Keuning

0512-341378

johmet46@gmail.com

 

Beheerder WhatsApp

Hessel Wouda

0621846331

h.wouda@gmail.com

 

Gastheren NIC

Aalzen de Jager

Randy Vollebeek

 

 

Website p.v.vice versa

pvviceversa.com

 

 

 

 

 

 

 

p.v.Vice Versa

06-13994811

     

             Nationaal Inkorfcentrum Drachten

aan de Noorderdwarsvaart 84 E

Beste sportvrienden,

Om de marathon liefhebbers uit onze regio de gelegenheid te geven om aan de Nationale en sectorale fondvluchten kunt u ook dit jaar weer bij het N.I.C. van p.v. Vice Versa inkorven.

marathonvluchten:

         Vlucht        inkorven.                                  Vlucht          inkorven

31-5 Limoges     28-5                     12-7             Dax              09-7               14-6     St. Vincent   11-6 26-7     Orange    23-7

21-6 Periqueux  18-6                     02-8             Bergerac      30-7

05-7 Cahors       02-7

U kunt bij ons inkorven met de volgende systemen: Atis-Benzing,Tipes, Unikon, Mega en Tauris.

Kampioenschappen Marathonvluchten 2019:

3 Keizergeneralen over de marathonvluchten. (min 1 aftrekvlucht).

3 Marathon kampioenschappen aan- en onaangewezen. (min 1 aftrekvlucht).

3 As duiven over de marathon vluchten.

De beste Asduif over de afgelopen 3 jaar ( 2017, 2018 en 2019)

Kampioenschap voor de liefhebber met het beste gemiddelde over de marathon vluchten

Cor van der Ploeg wisselbokaal voor de 1e Keizergeneraal zonder Orange.

Klaas Heidstra wisseltrofee voor de 1e Keizergeneraal over de marathonvluchten

(min 1 aftrekvlucht).

Als er een vlucht uitvalt dan vervalt de aftrekvlucht.

De vluchtprijzen worden vervlogen volgens het 1 op 3 systeem.

Alle kampioenschappen worden berekend volgens het NPO systeem, 1 duif per 10 tiental en

1 van de 2 aangewezen duiven.

Waar kunt u verder op rekenen:

Over de winnaar van iedere Marathonvlucht wordt een verslag met foto gemaakt voor op de website.

Foto’s

Van iedere 1e marathon vluchtwinnaar, de asduif 2019 en tevens de beste asduif over de afgelopen 3 jaar worden vereeuwigd op een mooie professionele foto

.

Op alle vluchten wordt u de mogelijkheid geboden om tegen inleg, vlees en/of luxe prijzen te winnen. De gewonnen vlees,- en luxe prijzen worden op de feestavond uitgereikt. Voor de luxe prijs tellen de eerste drie van de inkorflijst.

Extra: gratis per Marathonvlucht te winnen 3 bonnen voor duivenvoer (1e, 2e en laatste liefhebber) en 3 rollades op de 5e, 10e en 15e prijs (één per liefhebber).

Wij vragen aan de winnaars van iedere vlucht (uiteraard op vrijwillige basis) om uit de duif die een 1e prijs heeft gewonnen een jonge duif te schenken aan het Nationaal inkorf centrum Drachten. Deze duif zal dan worden verkocht op de feestavond, de opbrengst is bestemd voor extra of luxe prijzen voor het komende vliegseizoen. Na iedere vlucht wordt een uitslag beschikbaar gesteld met de bijbehorende (tussen)stand voor de inkorvende leden. De uitslagen kunnen worden bekeken op de website van p.v. Vice Versa.

De feestelijke prijsuitreiking van alle vluchten en de diverse kampioenschappen, alsmede de verkoping van de door de liefhebbers ter beschikking gestelde jonge duiven uit de diverse 1e prijs winnaars en andere activiteiten, zal plaats vinden op:

Vrijdagavond 4-10- 2019 in het Nationaal Inkorfcentrum te Drachten. We starten om 18.00 uur met een barbecue en de prijsuitreiking begint om 20.00 uur.

Mede namens het bestuur en de leden van p.v. Vice Versa en het Nationaal Inkorfcentrum Drachten wensen wij u een goed vliegseizoen met vele hoogtepunten toe.

Wij hopen dat het weer net zo gezellig wordt als de afgelopen vliegseizoenen.

Met vriendelijke sportgroeten, namens de commissie: Nationaal Inkorfcentrum Drachten

     

             

   

 

                                                         

 

 

 

 

 

 

 

Periqueux 03-08-18.

 

De laatste meerdaagse fondvlucht van dit seizoen zit er weer op. Op  het programma stond Cahors gepland, maar door de tweede hitte golf in korte periode in Nederland, waar alle weer records op verschillende fronten er aan gaan, is door de nationale lossingscommissie besloten de vlucht met 100 km in te korten. Vandaar dat nu Periqueux op het programma staat en dat is ca. 965 km naar Drachten.

In NIC Drachten werden door 21 liefhebbers 179 duiven ingekorfd en de duiven werden vrijdag 03-08-2018 om 10.30 uur in vrijheid gesteld. Het werd een zeer zware vlucht waar de 1e duif van Auke Rekker, de 15-1183154 geklokt werd om 13.28.14 op zaterdagmiddag en die had een snelheid van 832.358 m.p.m. En dit was ook nog een zeer vroege duif. Naast 1e in de sector vloog ze ook nog van geheel Nederland de 8e van het concours, dus een echte supervroege duif.

De duiven hadden het erg moeilijk met deze enorme hoge temperaturen en zodoende stond het concours ook ruim een dag open. Zondag tegen 10.00 uur waren de laatste prijzen verdiend en moesten er nog heel wat ‘krijgers’ de strijd met de barre hete weersomstandigheden aangaan. De duiven moesten de hitte trotseren van de vroege vrijdaglossing om 10.30 uur en tijdens de hoge temperaturen van de zaterdag kwamen de eerste duiven thuis. Temperaturen die in vele gebieden dicht tegen de 40°C aan zaten. Door de lange periode van droogte is het op het veld ook gort droog en kunnen de duiven niet gemakkelijk bij water komen. Zelf had ik een duif die op zaterdag om 16.00 uur in Reuzel in België in een zwembadje dook bij een dochter van een duivenmelker. Hij heeft de duif er uit gevist en verzorgd, laten rusten en om 17.20 uur losgelaten. Om 20.27 uur was hij weer in Oudega!

 

Het FENOMEEN uit Berlikum

Zoals het dit overnachtseizoen begon, zo eindigde deze ook voor Combinatie Rekker-Westra. Superlatieven schieten te kort om de prestatie van Auke en Marijke uit te drukken. Op Limoges maakte de combinatie hun eerste super uitslag met de 1e duif van de afdeling en een heel hoog prijspercentage en zo eindigden ze hun zeer geslaagde seizoen ook.

 

Het fenomeen uit Berlicum, wordt Berlicum het nieuwe ’Steenbergen’ voor de zware fond!!

Kees Bruinsma kan er wat van en Michiel Vlaskamp, wel wonende in Tzummarum, maar dat valt onder de rook van Berlicum, kan er ook wat van. Mocht dit volgend jaar op dezelfde wijze doorgaan, dan krijgt de nieuwe gemeente Waadhoeke een extra klank bij duivenliefhebbers van de zware fond.

Bergerac 28-07-2018

Bergerac is de laatste van 3 nationale vluchten en is gezien de slechte weersomstandigheden weer een dag uitgesteld. De niet op zondag vliegers (principiële lefhebbers) hebben dit jaar behoorlijk pech met 3 van de 6 vluchten die tot nu toe op zaterdag gelost zijn en de duiven dus op zondag thuis komen.

Bergerac is een prachtige stad in het Franse departement Dordogne. Gerben en Anja zijn er al eens op vakantie geweest en hebben van de lossing toentertijd prachtige foto’s gemaakt die nog in ons lokaal hangen.

Bergerac is een streek die wordt gedomineerd door de wijnbouw, waar veel stevige rode wijn vandaan komt, terwijl ten zuiden van de Dordogne veel hoogwaardige witte zoete wijnen wordt produceert.

 

In NIC Drachten werden 245 duiven ingekorfd door 27 liefhebbers waarvan er 5 niet op de uitslag stonden. Ook was combinatie Hiemstra & Venema uit Siens als nieuwkomer in ons inkorfcentrum gelijk actief met 40 duiven in concours.

Combinatie Rekker-Westra klokte de eerste duif, een jaarling duivin om 07.43.13 uur en dat was de 2e duif van afd. 11, maar ook 2e van sector 4. Nationaal won ze de 8e prijs. Bennie Homma zijn duivin speelde de 1e in sector 4 en was over geheel Nederland zelf 2e op deze vlucht.

De duiven kwamen prima en om 12.00 uur waren de punten dan ook verdiend.

 

Weerbericht IWB

 

Orange ochtendlossing

 

De duiven zijn onder prima omstandigheden gelost in Orange om 7.00 uur op vrijdag 13 juli 2018. In het NIC werden 168 duiven ingekorfd door 24 liefhebbers. In totaal wisten 19 liefhebbers zich op de uitslag te klasseren.

 

Dax 6-7-18

De duiven in Dax zijn gelost op vrijdag 6 juli om 13.30 uur. De afstand naar Drachten is ± 1170 km, en dat is maar een klein stukje korter dan St. Vincent.

In totaal zijn er 110 duiven ingekorfd door 18 liefhebbers, waarvan er zich 13 op de uitslag hebben weten te vliegen. Het waren wederom zware omstandigheden. Week in week uit heb je noorden/oostenwind en warme tot zeer warme temperaturen. Het is wel heerlijk om met dit weer lekker relaxed op de duiven te wachten, maar ik weet niet hoe de duiven over deze omstandigheden denken!!

Combinatie Rekker-Westra vloog met ‘Klein Goud’ de 1e van NIC Drachten, de 2e van afd. 11 en de 4e van sector 4. Familie Wagteveld vloog de 2e van het NIC en had de 4e van afd. 11, Simon Kuipers vloog 3 en 5 van het NIC en in afdeling 11 waren dat 7 en 9 en Michiel Vlaskamp zat daar net tussenin met een 4e in NIC Drachten en 8e van afd. 11. In totaal 5 duiven op teletekst is wederom een prachtige prestatie.

Weer 4 liefhebbers op teletekst met 5 duiven

nu op Periqueux

door Gerrit en Gaatze de Graaf

 

Vlucht:

Na 2 zaterdaglossingen hebben we weer zoals het hoort een vrijdaglossing, met de aankomst op zaterdag. Dit seizoen kenmerkt door zeer zware omstandigheden. Veel noorden- of oostenwind met warme omstandigheden. Ook de vlucht uit Periqueux valt onder deze categorie zeer zware vluchten met een pal noordenwind.

Periqueux is een stad in het departement Dordogne in het zuidwesten van Frankrijk. Het ligt in een gebied dat Périgord Blanc genoemd wordt; het departement Dordogne omvat het gebied van de voormalige provincie Périgord. Hier komen ook overheerlijke rode wijnen vandaan. De stad heeft 32.294 inwoners en is de hoofdstad van het departement. Het ligt op een afstand van 965 km naar Drachten.

De duiven zijn gelost op vrijdag 22 juni om 14.00 uur. In NIC Drachten waren 32 deelnemers die 421 duiven hebben meegegeven. Daar het een relatief korte meerdaags fondvlucht is, werden er ook veel jaarlingen ingekorfd.

Winnaar van Sens 23-6-2018 NIC Drachten

2e van de gehele afdeling en natuurlijk Teletekst

 

Een prestatie van formaat van de man van de geweldige uitslagen.

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2018\Periqueux 23-6-18\2018 06 23\IMG_4159.JPG

De meest prestigieuze marathon vlucht van het jaar

 

Op deze ‘koninginnenvlucht’ werden in NIC Drachten 120 duiven ingekorfd door 22 liefhebbers. St. Vincent is ca. 1180 km linearecta naar Drachten. De duiven zijn op zaterdag 16 juni gelost om 14.15 uur.

De 1e duif in de afdeling en in de sector was van D. Adema in Sneek en dat was nationaal ook een hele vroege duif. Hij werd geklokt om 7.42 uur. De eerste duif in ons NIC was van Jelle Outhuyse uit Harlingen en de 14-1416135 die als 1e aangewezen de korf in ging werd geklokt om 8.58.41 uur en was de 2e duif in de afdeling en in de sector. Auke Heidstra vloog met zijn 1e aangewezen 3e in afdeling Friesland ’96, maar was ook in zone 4 van NU de eerste duif en speelde tevens een prachtig geld bedrag bij Stichting Marathon Noord met een 4e prijs van het gehele concours. Willem Wagteveld en comb. Rekker-Westra werden respectievelijk 5e en 6e van de afdeling. Het verschil tussen beide is seconden werk, en dat op zo’n afstand.

In ons NIC hebben we inkorvende liefhebbers die St. Vincent één of meerdere keren hebben gewonnen en Jelle en Auke zaten er nu ook weer zeer dicht tegenaan!

Een weergaloze start van combinatie Rekker-Westra uit Berlicum.

Met 3 duiven op Teletekst beginnend met de 1e van afd. 11 op 1358 duiven.

 

Altijd weer spannend de eerste meerdaagse fondvlucht en een goede graadmeter over hoe je duiven er voor staan dit seizoen. In NIC Drachten werden 306 duiven ingekorfd door 36 liefhebbers. Dat is wat meer dan voorgaande jaren en dat komt omdat NIC de Westereen gestopt is. Een deel van de daar inkorvende liefhebbers hebben ervoor gekozen in Drachten in te korven. Altijd plezierig als organiserend NIC dat mensen naar je toe willen, maar dat schept ook verplichtingen. Wij vinden het belangrijk dat gezelligheid en sfeer de boventoon moeten voeren en daardoor het marathon spel willen bevorderen. En natuurlijk ERE WIE ERE TOEKOMT, voor zowel duif als liefhebber. Duiven die wij op deze lange afstanden meegeven krijgen het niet voor niets. Diep respect voor de duiven die dit aankunnen en de liefhebbers die ze daar optimaal op voorbereiden.  

Traditie getrouw wordt de eerste vlucht van vanuit Limoges gevlogen en dat is ca. 875 km naar Drachten


Nationaal Inkorfcentrum Drachten

aan de Noorderdwarsvaart  84 E

 

Beste sportvrienden,

Om de fondliefhebbers uit onze regio de gelegenheid te geven om aan de Nationale en sectorale fondvluchten kunt u ook dit jaar weer bij het N.I.C. van p.v. Vice Versa inkorven.

marathonvluchten:                                                                                                               

 

  Vlucht  Inkorven     Vlucht  Inkorven
01-06  Limoges  29-05    13-07  Orange  10-07 
15-06 St. Vincent  12-06    27-07  Bergerac 24-07 
22-06 Périguex  19-06    03-08   Cahors 31-07 
06-07 Dax 03-07        

 

Dagfond vluchten

 21-07 Chateauroux  18-07 
04-08  Issodun   02-08

U kunt bij ons inkorven met de volgende systemen: Atis-Benzing,Tipes, Unikon, Mega en Tauris.

Kampioenschappen Marathonvluchten 2018:

3 Keizergeneralen over de marathonvluchten. (min 1 aftrekvlucht).

3 Marathon kampioenschappen aan- en onaangewezen. (min 1 aftrekvlucht).

3 As duiven over de marathon vluchten.

De beste Asduif over de afgelopen 3 jaar ( 2016, 2017 en 2018)

Kampioenschap voor de liefhebber met het beste gemiddelde over de marathon vluchten

Cor van der Ploeg wisselbokaal voor de 1e Keizergeneraal zonder Orange.

Klaas Heidstra wisseltrofee voor de 1e Keizergeneraal over de marathonvluchten

(min 1 aftrekvlucht).

Als er meer dan één vlucht uitvalt, vervalt de aftrekvlucht

 

De vluchtprijzen worden vervlogen volgens  het 1 op 3 systeem.

Alle kampioenschappen worden berekend volgens het NPO systeem, 1 duif per 10 tiental en

1 van de 2 aangewezen duiven.

 

Waar kunt u verder op rekenen:

Over de winnaar van iedere Marathonvlucht wordt een verslag met foto gemaakt voor op de website.

 

Foto’s

Van iedere 1e marathon vluchtwinnaar, de asduif  2018 en tevens de beste asduif over de afgelopen 3 jaar worden vereeuwigd op een mooie professionele foto.

Op alle vluchten wordt u de mogelijkheid geboden om tegen inleg, vlees en/of luxe prijzen te winnen. De gewonnen vlees,- en luxe prijzen worden op de feestavond uitgereikt.

Extra: gratis per Marathonvlucht te winnen 3 bonnen voor duivenvoer (1e, 2e en laatste liefhebber) en 3 rollades op de 5e, 10e en 15e prijs (één per liefhebber).

Wij vragen aan de winnaars van iedere vlucht (uiteraard op vrijwillige basis) om uit de duif die een 1e prijs heeft gewonnen een jonge duif te schenken aan het Nationaal inkorf centrum Drachten. Deze duif zal dan worden verkocht op de feestavond, de opbrengst is bestemd voor extra of  luxe prijzen voor het komende vliegseizoen. Na iedere vlucht wordt een uitslag beschikbaar gesteld met de bijbehorende (tussen)stand voor de inkorvende leden. De uitslagen kunnen worden bekeken op de website van p.v. Vice Versa.

De feestelijke prijsuitreiking van alle vluchten en de diverse kampioenschappen, alsmede de verkoping van de door de liefhebbers ter beschikking gestelde jonge duiven uit de diverse 1e prijs winnaars en andere activiteiten, zal plaats vinden op:

Vrijdagavond 26-10- 2018 in het Nationaal inkorfcentrum te Drachten vanaf 19.30 uur.

Mede namens het bestuur en de leden van p.v. Vice Versa en het Nationaal Inkorfcentrum Drachten wensen wij u een goed vliegseizoen met vele hoogtepunten toe.

Wij hopen dat het weer net zo gezellig wordt als de afgelopen vliegseizoenen.

 

Met vriendelijke sportgroeten, namens de commissie: Nationaal Inkorfcentrum Drachten


 

Centrumleider  G. van der Loon  0512-342802 anjavanderloon@kpnmail.nl    
2e Centrumleider  S.J. Kuipers 0512-303048  06-53339353 s.j.kuipers@planet.nl
Computer invoer H.Bouma 0512-547148 doutzen2@live.nl
Penningmeester  F. van der Brug        0512-342689

freerkvanderbrug@online.nl

Meldpost A.Heidstra 0512-342898 auke.heidstra@hetnet.nl
Inkorven+ res.meldpost      J.Keuning 0512-341378 j.keuning@hetnet.nl
Beheerder whatsapp Hessel Wouda 0621846331 h.wouda@gmail.com
Gastheren bij inkorven

Aalzen de Jager

Uitze Riemersma

reportage NIC NPO 2009.jpg

Dit jaar is er bij PV ViceVersa gelegenheid in te manden voor de taartvluchten. Deze vluchten zijn een uitstekende gelegenheid om bijvoorbeeld de latere jongen nog wat extra ervaring op te laten doen. De duiven dienen uiteraard allemaal ingeënt te zijn en de entlijst dient dan ook te worden overhandigd. Het is niet verplicht de duiven over de antenne te halen.

 

Gelegenheid voor inkorven tussen 19:00 en 19:45. Liefhebbers die willen klokken graag wat eerder komen. 

 

Het programma voor 2017 ziet er als volgt uit:

30-09 Duiven

07-10 Boxtel

14-10 Roosendaal

21-10 Den Helder, Roodeschool en Roosendaal/Duffel

 

De duiven werden in Cahors ook met een dag vertraging gelost. Niet iedereen was het met dat lossingsbesluit eens omdat Buienradar een redelijk goed weerbeeld aangaf. Maar de door het IWB geraadpleegde Meteogroup zegt vrijdagochtend om 7.55 het volgende:

de opklaringen, die nu nog in Centraal-Frankrijk aanwezig zijn, zullen in de loop van de middag vrijwel geheel verdwijnen door het warmtefront. IWB adviseert daarom om Cahors vanmiddag niet te lossen. Het is code rood vanwege het naderende/aanwezige warmtefront en vrijwel gesloten wolkendek.

Verder zullen er zones zijn met lichte regen.

Een naderend warmtefront is veel gevaarlijker dan een naderend koufront omdat het frontvlak met frontale inversie erin naar voren loopt en dit vlak ook een stuk horizontaler is.

Bij een warmtefront schuift de warmere lucht er overheen.

Vijf liefhebbers op teletekst te beginnen bij de eerste met Jaap Koehoorn zijn ‘303’. Wat wil je als NIC nog meer.

Achteraf bleek dat Richard net buiten viel omdat er met de melding via de meldsite iets mis ging, maar bijzonder blijft het wel zoveel vroege duiven in deze regio.

 

Van links naar rechts:

Richard, Auke, Jaap, Jan en op de voorgrond (natuurlijk) Hessel en dochter

 

C:\Users\Kuipers\Documents\dokumenten Simon\Duiven Nationaal Inkorfcentrum\Vliegseizoen 2017\Bergerac 29-7-17\2017-07\5x 2 TXT.jpg

 

Op zaterdag 15 juli zijn de duiven om 7.00 uur gelost in Orange op ca. 1005 km vanuit Drachten. De duiven mochten niet op vrijdag 14 juli gelost worden vanwege de Franse nationale feestdag (Quatorze Juillet). Op deze feestdag wordt de Franse Revolutie van 1789 herdacht (de bestorming van de Bastille). Alle Fransen vieren dan feest en op zeer veel plaatsen wordt vuurwerk ontstoken. Vandaar ook dat onze duiven nu woensdag ingemand werden i.p.v. de gebruikelijke dinsdag.

Op vrijdag 7 juli zijn de duiven in Dax gelost om 11.00 uur. Dax heeft een gemiddelde afstand naar Drachten van 1170 km en is dus maar 20 kilometer korter dan St. Vincent. Dit jaar staan er dus 2 van deze lange vluchten op het programma, waarvan beide ook tellen voor het nationale kampioenschap, hier komt Bergerac nog bij om het compleet te maken.

Door het warme weer en de variabele wind uit noordelijke richtingen werd het een zware vlucht. De eerste duif in de afdeling en in de sector van Wim en Co Wittebol was een jaarling doffertje en deze haalde nog geen 1000 m.p.m.

In NIC Drachten viel de eerste duif bij Johannes om 14.40.56 uur met zijn donkere doffer 14-1409041 van Karel de Bruin. Deze doffer lag maar liefst anderhalf uur los en vloog de 6e op Teletekst. Hij won de 1e van 80 duiven in het NIC, de 2e in zone 4 van de NU op 418 duiven en de 6e in afdeling Friesland ’96 op 541 duiven. Echt een prestatie om trots op te zijn. Daarnaast had Johannes – niet voor niet mister 100% genoemd- weer een clean sweep met 2 duiven mee en 2 in de prijzen.

Jaap Koehoorn wint de nachtelijke snelheidsrace met zijn 14-1389984 en was 2e op Teletekst.

Combinatie Bosma Klein was 2e van het NIC en 7e op Teletekst.

Johannes Keuning was 3e van het NIC en 10e op Teletekst.

St. Vincent is voor vele fond liefhebbers de meest aansprekende vlucht. Het is de vlucht met de langste afstand en staat bekend als ‘DE Klassieker’. De afstand naar Drachten is ca. 1180 km. De duiven zijn vrijdag 16 juni gelost om 12.30 uur met een westnoordwestelijke wind. Terwijl de weersvoorspellingen zich anders lieten aanzien, werd het toch een zeer zware vlucht. In afdeling Friesland ’96 kwam maar 1 duif boven de 1000 m.p.m. uit en dat was een doffer van Jaap Mazee te Ens. Deze duif vloog de 1e in sector 4 en dezelfde duif vloog 14 dagen eerder op Limoges de 1e van afdeling Friesland ’96 en 2e in de sector. Dus wel een heel bijzonder goede duif.

De eerste marathonvlucht zit er weer op. Gelukkig werd het een vlucht met een redelijk goed verloop. Dat is altijd mooi, omdat er toch een aantal nieuw inkorvende leden waren die het gaan proberen op de overnacht. Aalzen de Jager uit Oudega en ‘Good old’ Jaap Koehoorn uit Twijzel deden echt voor het eerst mee en diverse leden die incidenteel een duifje meegaven in het verleden, hadden nu ook weer duiven mee. In totaal waren er 28 inkorvende leden die 2016 duiven in hebben gezet. Limoges is naar Drachten ca. 877 km en de duiven werden gelost om 13.30 uur met een prima vertrek.

 

Jan en Margriet slaan een dubbelslag! De combinatie Bosma-Klein uit Opende winnen op Bergerac en op Blois de 1e van het NIC en 2 keer teletekst!

Een combinatie die zo goed presteert als dit afgelopen zware seizoen, verdient het om nader bekeken te worden. Wat maakt nu het grote verschil met vorige jaren?

 

Op vrijdagavond 9 oktober hebben we van NIC Drachten en ZLU Drachten de jaarlijkse kampioenen gehuldigd. De zaal zat vol met sportgenoten die uit de gehele regio kwamen, maar ook vanuit Delfzijl, Groningen en zelfs uit Kerkrade. Het inkorfcentrum van p.v. Vice Versa staat bekend om de goede sfeer en de prima duiven en bonnen die er verkocht worden. Voor goede liefhebbers zeer zeker de moeite waard om een gezellige avond mee te maken. De gasten werden ontvangen met koffie en gebak en gedurende de avond kwamen allemaal gratis hapjes en snacks langs. De bar werd weer zeer deskundig waargenomen door Hielkje Heidstra en Anne Wijnstra, twee gouden krachten voor onze club.

Simon Kuipers heeft met een PowerPoint presentatie de vluchten geanalyseerd, besproken en de kampioenen gehuldigd. Echt bijzonder was het dat hij twee 1e NATIONALE overwinnaars mocht huldigen. Auke Heidstra won met zijn legendarische ‘Aster’ de 1e Nationaal in sector 4’ vanuit St. Vincent  en Gerben van der Loon won de 1e Nationaal Cahors met zijn ‘Inteelt Hagens’. Ook dit is bij ons in de vereniging en in het NIC nog nooit eerder gebeurd.

 

Vrijwilligers

 

De klassieker zit er weer op en wat voor één.

Auke HeidstraRottevalle won met grote voorsprong (ruim 2 uur) de 1e in het NIC, maar ook de 1e in sector 4 met ruim anderhalf uur voorsprong op nummer 2 D. van de Berg uit Tuk. Aster (09-1645321) was de duivin die dit presteerde en ze was zelf de snelste duif van sector 3 en 4 tegen 5046 duiven.

 

copy NL 09-1645321

 

 


 

 

Deze vlucht gaat de analen in als de St. Vincent die voor de derde keer gewonnen werd door dezelfde liefhebber, maar dan wel op 3 verschillende adressen.

In 1991 won Auke de 1e Nationaal St. Vincent toen Hielkje en Auke woonden in de Roerdompstraat te Drachten, in 1995 won hij de 1e Nationaal St. Vincent op de Fintsjes in Rottevalle en last but not least won hij op het derde adres de Arendswyk ook in Rottevalle de 1e Nationaal St. Vincent in 2015.

Voor velen is het al een grote eer om een keer op teletekst te staan met een duif, maar Auke vloog vele malen teletekst en won zelf 4 keer de 1e in sector 4 in zijn duivensport carrière. De laatste jaren zit er bij Auke geen maat op de prestaties.

Wat de overwinning echt bijzonder maakt, is de afstamming van Aster. Zij komt nog uit het oude soort van zijn vader Klaas, uit de lijn van de beroemde ‘68’ met een vleugje samen kweek met Jelle Jellema.

stamboom Aster

 

Willem en Bianca Wagteveld Tjalleberd wonnen de 2e prijs in het NIC maar hun top duivin 11-1140101 vloog ook maar eventjes de 7e in sector 4 en stond ook pontificaal op teletekst. Deze duivin was vorig jaar 1e asduif van het NIC en ook 1e asduif van de Friese Fondclub. Naarmate de duivin ‘rijper ‘ wordt begint ze steeds vroeger te vliegen. Volgens deze prognoses moet ze op Cahors de 1e winnen.

NL 11-1140101

 

Freerk van der Brug vloog ook zeer sterk op deze vlucht en had 10 duiven mee waarvan 6 in de prijzen zaten en had 4 duiven bij de eerste 10 van het NIC.

Johannes Keuning vloog de 6e in het NIC met 2 duiven mee, ook een prima prestatie.

Peter Wielinga had 5 mee waarvan 4 prijs vlogen, Julius Dalmolen had 3 mee en 2 in de prijzen en Sietse van Zuiden had op zijn eerste St. Vincent ooit ook 3 mee waarvan er 2 in de prijzen.

Op de eerste meerdaagse fondvlucht vanuit Limoges (874 km) vloog Simon zijn duivin 12-1050901 8e op Teletekst in sector 4 tegen 2.456 duiven en een 4e prijs in afdeling Friesland ‘96. Om ’s ochtend vroeg 05-24-17 uur zat ze in de klok.2012-1050901website

1. De Noordelijke Unie (NU)

De Noordelijke Unie, opgericht op 2 mei 2008, is een Internationaal Fondspel voor fondliefhebbers uit Nederland (afdeling 7, 8, 9, 10 en 11) en het aangrenzende deel in Duitsland. Deelname aan de concoursen van de Noordelijke Unie gaat automatisch en zonder voorinschrijving. Neemt u deel aan het nationale spel dan neemt u  automatisch, zonder meerkosten, deel aan het Internationale Fondspel van de Noordelijke Unie.

2. Vliegprogramma 2015

Alles met betrekking tot Nationaal inkorfcentrum is te vinden onder het kopje NIC Drachten.

Na het succes jaar 2013 waar de marathon liefhebbers van onze vereniging op de eerste plaats in sector 4 eindigden was er wederom succes in 2014 met weer een eerste plaats in sector 4.

Blijkt dat we goed bezig zijn en op het allerhoogste nivo kunnen meedoen.

 

2014 sector 4 verkampo

Kampioenen NIC 2014

Kampioenen NIC Drachten 2014

Kampioenen ZLU 2014

Kampioenen ZLU Drachten 2014

Auke Heidstra 1e Keizer 2014

Auke Heidstra 1e Keizergeneraal 2014  NIC Drachten

Auke met 1 en 2 NU 2014

Auke met 1 en 2e duifkampioen Noordelijke Unie 2014

 

Willem 1e Asduif2014

Comb. W en B Wachtenveld 1e duifkampioen NIC Drachten 2014

 

Willem 1e Asduif ZLU

Willem Wittebol 1e duifkampioen ZLU Drachten 2014

 

Verkoop PJW

Zeer succesvolle jonge duiven annex bonnenverkoop, geleid door de gerenommeerde veilingmeester Peter Wielinga.

Vrijwilligers 2014

Al de vrijwilligers op een rijtje even in het zonnetje geplaatst.

Afwezig was Auke Smit en onze gastheer van de zowel NIC als ZLU Klaas de Haan.

Op vrijdag 1 augustus werden de duiven in Bergerac (1005 km) gelost om 13.00 uur. Dit was een concours georganiseerd door de Noordelijke Unie en er is naast het reguliere spel, speciaal een wedstrijd voor jaarlingen georganiseerd, waar ook een aparte uitslag van wordt gemaakt.

De wind was overwegend zuidoost, dus voor de jaarlingen was dit ook goed te doen. Simon zijn weduwduivin 12-1050808 werd zaterdagochtend geklokt om 10-15-44 uur en vloog een snelheid van 1219 m.p.m. Ze werd 1e in NIC Drachten tegen 240 duiven, ingekorfd door 22 liefhebbers. Tevens werd ze de 2e duif van afdeling Friesland ’96 en de 4e duif in sector 4 volgens de al om geprezen Blauwband meldsite. De 12-1050808 werd nauw op de voet gezeten door de jaarling weduwnaar 13-1628602 van Freerk van der Brug, die de 3e duif van afd. Friesland werd. De duiven kwamen regelmatig af en de prijzen 1 op 4 waren rond 13.30 uur verdiend.

 2012-1050808

 

Op zaterdag 26 juli werden de duiven van sector 4 gelost om 13.00 uur in Cahors. Het werd een zware vlucht en Jan Bosma zijn 12-1959904 was in NIC Drachten de enige duif die iets meer dan 1000 m.p.m. haalde. Cahors ligt op een afstand van 1058 km van Groninger Opende en de weduwnaar werd geklokt om 13.50.53 uur. Jan heeft de doffer zelf niet zien aankomen, hij was om 6.00 uur al paraat bij de duiven en had net even een sluimer moment in zijn luie stoel in de serre. Hij werd opgeschrikt door de ‘piep’ van het systeem. Bij het melden bleek dat hij de 1e duif had van NIC Drachten tegen 179 duiven, ingekorfd door 23 liefhebbers. Op de meldsite van de Blauwband stond hij 11e genoteerd van sector 4. Een prima prestatie dus. De punten 1 op 4 waren verdiend om 17.15 uur in het NIC.

Jan  winnaar.v01

 

 

 

Op vrijdag 30 juni werden de duiven van sector 4 gelost in Limoges om 13.00 uur. Deze eerste overnachtvlucht was meteen een hele zware. Er zaten flinke verschillen tussen de aankomende duiven. Jan Grootoonk uit Bant had de eerste duif van afdeling 11 en sector 4 net voor 6 uur geklokt. Auke heeft de 7e duif van afdeling 11 en een mooie teletekstklassering geklokt om 10.12 uur. Auke heeft een afstand van 878 km op Limoges en zijn “Dopke” vloog 1004 m.p.m. In totaal werden er 233 duiven ingekorfd bij NIC Drachten door 24 liefhebbers. Rond 13.30 uur waren de prijzen 1 op 4 verdiend.

2011-1158093fotoSpoor2014

 

St.Vincent NPO 2014 hebben 18 deelnemers 88 duiven ingemand bij NIC Drachten. U kunt uw aangekomen duiven melden op www.duifmelden.nl. Voor diegene die geinteresseerd zijn naar de mogelijke positie van de duiven kunt u terecht op dezelfde website onder de knop "Vluchtinformatie".

lossing stv

Hou de website in de gaten aangaande de tijd voor de klok afslag. Iedereen veel succes gewenst.

De eindstanden van NIC Drachten zijn bekend. U kunt ze vinden onder het kopje uitslagen 2014.

De feestelijke prijsuitreiking met bonnenverkoop is op vrijdagavond 10 oktober.

NIC Drachten.

2011-1158049

Op vrijdag 20 juni werden de duiven van Sector 4 om 13:00 uur gelost in het Franse Ruffec. Met een matige noordelijke wind kregen de duiven het wederom niet bepaald cadeau. De eerste duif van het NIC viel om 10:33 bij Simon Kuipers. Deze 3 jarige Doffer was goed voor een prima klassering in de noordelijke top met een 8e plek van heel Friesland op teletekst. Simon speelde deze doffer de afgelopen 2 jaar alleen op de dagfond en naarmate de afstanden langer werden, werden de resultaten beter.  Op Limoges 2014 werd hij voor de eerste maal op de overnacht gezet en meteen was het ook Simon zijn eerste duif. In de stamboom kunnen we zien dat het een zuivere Noël Peiren is met allemaal Barcelona toppers in de familie.

 2011-1158093fotoHet Spoor2014

Op vrijdag 12 juni werden de duiven van sector 4 gelost in St. Vincent om 13.00 uur. Over de hele lijn hadden de duiven kopwind en het zou een hele zware vlucht worden. Auke zijn “Dopke” moest in totaal 1185 km afleggen om thuis te komen. Deze super duivin van Auke won vorig jaar al 3 keer prijs op de marathon en vloog op de zware Limoges van 30 mei j.l. op 878 km ook de 1e duif van NIC Drachten en een mooie teletekstklassering met de 7e prijs van afdeling Friesland ’96. Auke had er alle vertrouwen in dat zijn 11-1158093 weer voor een sensatie zou kunnen zorgen en had hem als eerste aangewezen ingekorfd. Om 17.33 uur was ze weer terug in Rottevalle. Auke stond helemaal te shaken en moest de duivin via diverse nieuwe procedures ook nog melden. Dit lukte met zweet op het voorhoofd. Maar, het was niet voor niets. Ze vloog de 1e prijs van NIC Drachten tegen 88 duiven was de 4e duif van afd. Friesland ’96 en vloog de 5e teletekstplaats in sector 4. Er zijn weinig liefhebbers die een duif op het hok hebben zitten die in 14 dagen ruim 2000 kilometers heeft gevlogen onder zulke zware omstandigheden en dan steeds bij de eerste 10 in sector 4.

 

Beste sportvrienden,

Om de fondliefhebbers uit onze regio de gelegenheid te geven om aan de Nationale en sectorale fondvluchten kunt u ook dit jaar weer bij het N.I.C. van  PV Vice Versa inkorven.

Het betreft de volgende marathonvluchten :                                                                                                               

            Vlucht                     inkorven.                      Vlucht                   inkorven

30-5     Limoges                  27-5                 11-7     Orange                 8-7                                                                      

13-6     St.Vincent              10-6                 26-7      Cahors                 23-7

20-6     Ruffec                    17-06                  2-8      Bergerac             29-7

4-7       Albi                        1-7 

* Inkorven tussen 18:00 en 20:00 uur, tenzij anders vermeld.

* Afslaan klokken wordt op de website vermeld.

U kunt bij ons inkorven met de volgende systemen: Atis,Unikon, Mega, Tipes, Benzing en Tauris.

Kampioenschappen Marathonvluchten 2014:

- 3 Keizergeneralen over de marathonvluchten. (min 1 aftrekvlucht).

- 3 Marathon kampioenschappen aan- en onaangewezen. (min 1 aftrekvlucht).

- 3 As duiven over de marathon vluchten.

- De beste Asduif over de afgelopen 3 jaar ( 2012, 2013 en 2014)

- Kampioenschap voor de liefhebber met het beste gemiddelde over de marathon vluchten

- Cor van der Ploeg wisselbokaal voor de 1e  Keizergeneraal zonder Orange.

- Klaas Heidstra wisseltrofee voor de 1e Keizergeneraal over de marathonvluchten

(min 1 aftrekvlucht).

Ook de vluchten   Chateauroux,Bourges, Bergerac en Limoges  kunt u bij ons inkorven.

De vluchtprijzen worden vervlogen volgens de het 1 op 3 systeem.

Alle kampioenschappen worden berekend volgens het NPO systeem, 1 duif  per 10 tiental en 1 van de 2 aangewezen duiven.

Melden duiven:

U kunt uw duiven melden op http://afd11.duifmelden.nl. Wij verzoeken u vooraf een inlogaccount aan te vragen op http://afd11.duifmelden.nl/beheer. Heeft u problemen met online melden van aangekomen duiven dan kunt u uiteraard contact opnemen met 0512-342898 en op werkdagen 0512-341378. Voor mensen die eigenhandig melden geldt tevens dat zij hun duiven tevens naar de nationale rekenaar dienen te sturen. Mensen die automatisch melden hoeven niets te doen.

Waar kunt u verder op rekenen: 

Over de winnaar van iedere vlucht wordt een reportage met foto gemaakt voor op de website en te publiceren in het Spoor der Kampioenen.

Foto’s

Van iedere 1e marathon vluchtwinnaar, de asduif  2014 en tevens de beste Asduif over de afgelopen 3 jaar  worden vereeuwigd op een mooie foto i.o. een professionele foto gemaakt. Op alle vluchten wordt u de mogelijkheid geboden om tegen inleg, vlees en/of luxe prijzen te winnen. De gewonnen vlees,- en luxe prijzen worden op de feestmiddag uitgereikt.

Extra: gratis per vlucht te winnen 3 zakken duivenvoer. (1e, 2e en laatste liefhebber) en 3 rollades op de 5e, 10e en 15e prijs (één per liefhebber).

Wij vragen aan de winnaars van iedere vlucht (uiteraard op vrijwillige basis) om uit de duif die een 1e prijs heeft gewonnen een jonge duif te schenken aan het Nationaal inkorf centrum Drachten. Deze duif zal dan worden verkocht op de feestmiddag, de opbrengst is bestemd voor extra of luxe prijzen voor het komende vliegseizoen (inzetten via www.duivennet.nl). Na iedere vlucht wordt een uitslag beschikbaar gesteld met de bijbehorende (tussen)stand voor de inkorvende leden. Als extra service kunnen  liefhebbers en/of basisverenigingen een uitslag en de tussenstand per e-mail toegestuurd krijgen.

De feestelijke prijsuitreiking van alle vluchten en de diverse kampioenschappen, alsmede de verkoping van de door de liefhebbers ter beschikking gestelde jonge duiven uit de diverse 1e prijs winnaars en andere activiteiten, zal plaats vinden op:

Vrijdagavond  03 oktober 2014  in  het Nationaal inkorfcentrum te Drachten van 19.30 tot 22.30 uur

Mede namens het bestuur en de leden van  P.V Vice Versa en het Nationaal Inkorfcentrum Drachten wensen wij u een goed vliegseizoen met vele hoogtepunten toe.

Wij hopen dat het weer net zo gezellig wordt als de afgelopen vliegseizoenen.

 

Met vriendelijke sportgroeten, namens de commissie: Nationaal Inkorfcentrum Drachten

De eerste meerdaagse 2014 vanuit Limoges levert een TT-notering op voor Auke Heidstra in afdeling 11. Deze publicatie is tot stand gekomen aan de hand van de voorlopige uitslag bij compuclub. Hierin is een foutieve lostijd gehanteerd (1400 uur ipv 1300 uur). De snelheden zijn derhalve niet correct gepubliceerd. Na aanpassing van de lostijd vind u de juiste snelheden hier

TTAH

Een klein bestand duiven en daarmee super gepresteerd in 2013

 

Auke heeft in het vliegseizoen 2013 onwaarschijnlijk goed gepresteerd op zijn discipline de meerdaagse fond. Op zich is dat niet vreemd, want Auke is in onze vereniging de grondlegger van het zware fond spel. Als één van de eerste liefhebbers specialiseerde hij zich op de meerdaagse fondvluchten en dit direct met groot succes. Uit de lijn van de beste duif van Nederland in de competitie W.H.z.B. –de beroemde “68” van zijn vader Klaas- werden duiven gekweekt die deze afstanden prima aankunnen.

  • Billiga ray ban wayfarer solglasogon
  • nike mercurial superfly